Γιορτασε τα Θεοφανια απο ακρη σε ακρη η Ροδοπη

Τελετές καθαγιασμού των υδάτων έλαβαν χώρα σε Κομοτηνή, Μαρώνεια, Φανάρι, Κομψάτο αλλά και στο φράγμα Ιασίου και οικισμούς

Με συμμετοχή από πιστούς μεγαλύτερη ακόμα και από τις προ πανδημίας εποχές, πραγματοποιήθηκαν φέτος οι αγιασμοί των υδάτων σε όλη τη Ροδόπη, με τον πολύ καλό καιρό να δίνει το έναυσμα στον κόσμο να βρεθεί στις θρησκευτικές τελετές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μας.

Οι επίσημοι αγιασμοί έλαβαν χώρα στο Υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ, στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, στο Φανάρι και τον Κομψάτο, ενώ αγιασμοί έλαβαν χώρα και στις Σάπες και το Φράγμα Ιασίου, αλλά και σε πολλούς οικισμούς της Ροδόπης, όπως η Γρατινή.

Σε υδραγωγείο, Μαρώνεια, Φανάρι και Κομψάτο ο Μητροπολίτης Παντελεήμων

Στο υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ πραγματοποιήθηκε η πρώτη τελετή καθαγιασμού των υδάτων στη Ροδόπη για τα Θεοφάνια του 2023.

Την τελετή πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων παρουσία θεσμικών φορέων αλλά και πολλών πολιτών.

Η συνέχεια δόθηκε το μεσημέρι στο κατάμεστο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, στη Μαρώνεια, όπου συνολικά 12 άτομα ρίχτηκαν στα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό.

Πρώτος έφτασε σε αυτό ο Φίλιππος Τσακίρης, 29 ετών από την Κομοτηνή που κατοικεί στην Μαρώνεια o οποίος και έλαβε ένας σταυρό από τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και ένα από τον Δήμαρχο Μαρωνείας -Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο.

Λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι έλαβε χώρα η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Φανάρι, παρουσία φορέων αλλά και πλήθους κόσμου.

Περισσότερα από 15 άτομα έπεσαν στα νερά του λιμανιού για να ανασύρουν τον Σταυρό, κάτι που κατάφερε για ακόμα μια φορά ο «συνήθης ύποπτος» Γιάννης Πετράς.

Οι τελετές καθαγιασμού των υδάτων ολοκληρώθηκαν στον ποταμό Κομψάτο, στην παλιά γέφυρα του οποίου έδωσαν το παρών πολλά μέλη της τοπικής κοινωνίας, που παρακολούθησαν τον Μητροπολίτη να πραγματοποιεί τον  αγιασμό στα παγωμένα νερά του.

Δύο άτομα, η Μαρία και ο Μηνάς, έσπευσαν να τον πιάσουν, με τον σταυρό να πιάνει τελικά ο Μηνάς Ισπιρλίδης, λαμβάνοντας ως ευλογία ένα σταυρουδάκι, από τον Σεβασμιώτατο.

Και ενώ ο Μηνάς έπιασε για πολλοστή φορά το σταυρό, η Μαρία, που βούτηξε μαζί του, απέσπασε και αυτή τις επεφημίες του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί εκεί, αλλά και την μνεία του Μητροπολίτη που της ευχήθηκε να πιάσει αυτή τον σταυρό του χρόνου.

Όσο για το γιατί αποφάσισε να ριχτεί στα κρύα νερά του ποταμού, τόνισε ότι θέλησε να κάνει τη διαφορά, ενώ για το αν θα πέσει στο ποτάμι και του χρόνου, απάντησε «ας είμαστε καλά και βλέπουμε».

Αγιασμοί και στις Σάπες

Εκτός από το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, επίσημες τελετές έλαβαν χώρα και σε δύο άλλα σημεία στο Δήμο, στο σιντριβάνι του Δημαρχείου Σαπών αλλά και στη λίμνη Κιζαρίου του φράγματος Ιασίου, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. 

Στους Νεκτάριο-Θεόδωρο Φραγκούλη (σιντριβάνι του Δημαρχείου Σαπών), και Ραμάζη Γκαραγκασίδη (λίμνη Κιζαρίου-φράγμα Ιασίου) που κατάφεραν να πιάσουν τον σταυρό, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών δώρισε από έναν αναμνηστικό σταυρό τους οποίους τους προσέφερε ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής: «Το φως της σημερινής ημέρας να είναι μια καθημερινότητα στη ζωή μας, για τα έργα, τους λόγους και την πορεία μας γενικότερα»

«Μπορεί να μας λείπουν πράγματα από τη ζωή μας και πάντα θα μας λείπουν. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τα έχει όλα. Όμως να παρακαλούμε να μην λείπει από τη ζωή μας η χάρις του Θεού και ο φωτισμός του Θεού» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τονίζοντας πως «η χάρις του Θεού τα ελλείποντα αναπληροί και τα ασθενή τα θεραπεύει».

«Ας κρατήσουμε αυτήν την ευλογία της σημερινής ημέρας και ας είναι για εμάς αυτό το φως μια καθημερινότητα στη ζωή μας για τα έργα, τους λόγους, την πορεία μας γενικότερα» ευχήθηκε.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Απαραίτητο το 2023 να λειτουργήσουμε όλοι φωτισμένα»

«Το 2023 ένα κρίσιμο έτος για την πατρίδα και τον τόπο μας και είναι απαραίτητο όλοι να λειτουργήσουμε φωτισμένα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό» ανέφερε με την σειρά του ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζοντας  πως «το οφείλουμε σε αυτόν τον τόπο και σε αυτή την κοινωνία, και θα το κάνουμε με την βοήθεια του Θεού».

Δημήτρης Χαρίτου: «Να αναζωογονηθεί η ελπίδα για να ξημερώσει μια καινούργια ημέρα με ευημερία και δικαιοσύνη παντού»

«Ο λαός μας γνωρίζει ότι το πιο βαθύ σκοτάδι την νύχτα είναι λίγο πριν την αυγή» σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου ευχόμενος «αυτήν την μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία να αναζωογονηθεί η ελπίδα για να ξημερώσει μια καινούργια ημέρα με ευημερία και δικαιοσύνη παντού».

Νίκος Τσαλικίδης: «Να αφήσουμε πίσω τη μισαλλοδοξία, να αφήσουμε πίσω ό,τι μας χωρίζει, να προχωρήσουμε μαζί μπροστά σε ό,τι μας ενώνει»

«Μεγάλη ημέρα σήμερα, λαμπρή γιορτή της ορθοδοξίας, της χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, που ευχήθηκε το φως των Θεοφανίων να φωτίσει όλους μας.

«Να αφήσουμε πίσω τη μισαλλοδοξία, να αφήσουμε πίσω ό,τι μας χωρίζει, να προχωρήσουμε μαζί μπροστά σε ό,τι μας ενώνει με ανθρωπιά, με δημιουργικότητα, με σύνεση και με αισιοδοξία» τόνισε, ευχόμενος το 2023 να είναι ένα έτος ειρηνικό, ένα έτος ανάκαμψης για τη Ροδόπη, για τη Θράκη και για όλη την Ελλάδα.

Γιάννης Γκαράνης: «Το αληθινό φως να μας συνοδεύει όλη αυτήν την καινούργια χρονιά»

«Καλή χρονιά! Εύχομαι το αληθινό φως να μας συνοδεύει όλη αυτήν την καινούργια χρονιά και το Άγιο Πνεύμα να μας βάζει σε δρόμους δημιουργικούς με υγεία και ευημερία» ευχήθηκε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Θέμης Τζενετίδης: «Το Άγιο Πνεύμα των Θεοφανείων να φωτίσει τις καρδιές όλων μας»

«Το Άγιο Πνεύμα των Θεοφανείων να φωτίσει τις καρδιές όλων μας, να τις ζεστάνει, να τις γεμίσει με ειρήνη, αγάπη και αλληλεγγύη»  ευχήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Θέμης Τζενετίδης τονίζοντας πως «ως δημοτική αρχή και ως ΔΕΥΑΚ είμαστε εδώ να δουλέψουμε και να προσφέρουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καθημερινότητας στους συμπολίτες μας».

Αντώνης Γραβάνης: « Το 2023 να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό για μια καλύτερη καθημερινότητα, για ένα καλύτερο μέλλον, για την τοπική μας κοινωνία»

«Καλή φώτιση σε όλους για τις ημέρες που έρχονται» ευχήθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ και επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης ευχόμενος «το 2023 να μας βρει όλους ευτυχισμένους και να μπορούμε όλοι πραγματικά να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό για μια καλύτερη καθημερινότητα, για ένα καλύτερο μέλλον, για την τοπική μας κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.