Γιαννης Γκαρανης: «Με εργαλειο το ΤΕΒΑ κανουμε ενα σημαντικο βημα πιο κοντα στον ανθρωπο»

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής για τις βασικές αρχές, την στόχευση αλλά και τη συνέχεια του προγράμματος Επισιτιστικής βοήθειας

Σε πλήρη ετοιμότητα για τη νέα διανομή προϊόντων, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ, που ξεκίνησε χθες στο Πολυλειτουργικό Κέντρο και αναμένεται να συνεχιστεί έως και την Πέμπτη 6 Ιουλίου, είναι ο Δήμος Κομοτηνής.

Ήδη κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της νέας διανομής, το πρόγραμμα κύλησε ομαλά, με τους ωφελούμενους να σπεύδουν στο προγραμματισμένο τους ραντεβού, ώστε να λάβουν τα προϊόντα που τους αντιστοιχούν.

Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ όπως έχει ειπωθεί και κατά το παρελθόν έρχεται να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού συμπολιτών μας που πλήττεται από την ακρίβεια κα τις κοινωνικές ανισότητες, καθιστώντας το πολύτιμο «σύμμαχο» και των αρχών τη αυτοδιοίκησης, εν προκειμένω του Δήμου Κομοτηνής.

Με την αφορμή της εκκίνηση της νέας διανομής, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιάννης Γκαράνη, μίλησε στον «ΠτΘ» εξηγώντας τις βασικές αρχές και την στόχευση του προγράμματος.

Ο λόγος στον ίδιο…

ΠτΘ: κ.Δήμαρχε, εξηγήστε μας, κατ’ αρχάς, το περιεχόμενο,  τις παραμέτρους λειτουργίας και τη φιλοσοφία του προγράμματος ΤΕΒΑ.

Γ.Γ.: Το ΤΕΒΑ είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής βασικών ειδών τροφίμων και υλικής συνδρομής, όπως είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής και παιδικής φροντίδας και οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν πακέτα ανάλογα σε ποσότητα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Με εργαλείο το ΤΕΒΑ κάνουμε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στον άνθρωπο, καλύπτουμε τις βασικές του ανάγκες και συμβάλουμε στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της παροχής υλικών αγαθών και της εφαρμογής δράσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων.

Για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, έχει αναπτυχθεί ένας δυναμικός ανθρώπινος μηχανισμός που αποτελείται από  στελέχη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών των Δήμων, οι οποίοι μέσω της συνεργασίας διασφαλίζουν την ορθή διαδικασία διανομής τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών.

Κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι χρήσιμος και απαραίτητος για την ομαλή υλοποίηση του ΤΕΒΑ και την ουσιαστική στήριξη όσων την έχουν ανάγκη.

ΠτΘ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος αυτού και ποιες είναι οι κεντρικές στοχεύσεις ύπαρξής του;

Γ.Γ.: Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ)» που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης αποτελούν μια ιδιόμορφη περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ως προς την πληθυσμιακή σύσταση, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και την οικονομική δραστηριότητα και το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Μεγάλη ανεργία, πολλοί οικισμοί στην περιοχή, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, -σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες κρίσεις της εποχής- αποτελούν μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής, που αιτιολογούν και τον σημαντικό αριθμό ωφελούμενων του ΤΕΒΑ στην περιοχή συγκριτικά με τον πληθυσμό της, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Το ΤΕΒΑ αποτελεί μια μεγάλη ανάσα για τους κατοίκους της περιοχής μας, που αποτελεί μία από τις φτωχότερες στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία και η ενημέρωση των πολιτών της Ροδόπης για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, αλλά και η ενημέρωση για όσους δεν έχουν ακόμη ενταχθεί, ή πρόσφατα απέκτησαν αυτό το δικαίωμα, ιδιαίτερα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

ΠτΘ: Ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος;

Γ.Γ.: Το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I).Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και στο Νομό Ροδόπης υλοποιείται μέσω της Κοινωνική Σύμπραξης Ροδόπης «Συνεργασία στην Ροδόπη» με δικαιούχο της πράξης και επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Κομοτηνής.

Εταίροι της Κοινωνικής Σύμπραξης είναι:

  1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,
  2. Δήμος Αρριανών
  3. Δήμος Ιάσμου
  4. Δήμος Κομοτηνής
  5. Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
  6. Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής
  7. Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.
  8. Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ – Αναπτυξιακός  Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Ανώνυμη Εταιρεία
  9. Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής
  10. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  11. Ίδρυμα Παιδικά Χωριά S.O.S Ελλάδος

ΠτΘ: Μπορείτε σε αδρές γραμμές να μας δώσετε κάποια ενδεικτικά ποσοτικά στοιχεία του ΤΕΒΑ;

Γ.Γ.: Από το 2017 έως και τον Απρίλιο του 2022 ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τους Δήμους Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας- Σαπών έχει πραγματοποιήσει 39 διανομές, στηρίζει 4.000 οικογένειες και πάνω από 8.000 ωφελούμενους, ανά διανομή.

Έχει διανείμει -κατά προσέγγιση- τις παρακάτω ποσότητες τροφίμων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής:

  • Κρέας: 26.000 κιλά
  • Ρύζι:12.500 κιλά
  • Όσπρια:13.500 κιλά
  • Ζυμαρικά:58.000 κιλά
  • Τυροκομικά Είδη: 16.000 κιλά
  • Αλεύρι: 28.500 Κιλά
  • Ζάχαρη: 16.000 κιλά
  • Φρούτα-Λαχανικά:60.500 κιλά
  • Έλαια: 49.000 λίτρα
  • Μέλι: 18.500 κιλά
  • Βρεφικά είδη:3.500 τεμάχια
  • Βασικά υλικά αγαθά (Είδη προσωπικής υγιεινής, οικιακού καθαρισμού): 27.000 τεμάχια

ΠτΘ: Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος, πότε ξεκίνησε και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

Γ.Γ.: Ο προϋπολογισμός της 1ης πράξης για την ΚΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ανέρχεται σε 2.945.044,78 ευρώ και της 2ης  πράξης για την ΚΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ανέρχεται σε 6.864.226,12 ευρώ. Η υλοποίηση του ΤΕΒΑ ξεκίνησε το 2015 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

ΠτΘ: Πέραν των διανομών τροφίμων και ειδών βασικής υλικής υποστήριξης γνωρίζουμε ότι το ΤΕΒΑ υλοποιεί και τα επονομαζόμενα «συνοδευτικά μέτρα». Μπορείτε να μας περιγράψετε περί τίνος πρόκειται;

Γ.Γ.: Ως «συνοδευτικά μέτρα» ορίζονται οι δραστηριότητες που
αναλαμβάνονται από τους εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης, πέραν της διανομής τροφίμων και της βασικής υλικής συνδρομής, με στόχο την αντιμετώπιση του
κοινωνικού αποκλεισμού, την κοινωνική ενδυνάμωση, ενσωμάτωση και επανένταξη των ωφελούμενων.

Η Κοινωνική Σύμπραξη Ροδόπης και οι υπεύθυνοι υλοποίησης του έργου, δεν αντιμετωπίζουν το ΤΕΒΑ ως μία υποχρέωση παροχής τροφίμων και υλικών αγαθών στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Εφαρμόσαμε το πρόγραμμα και υλοποιήσαμε Συνοδευτικές Δράσεις παρέχοντας ολιστική και ουσιαστική υποστήριξη στις οικογένειες διαμορφώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας και προάσπισης του βασικού κοινωνικού τους δικαιώματος να αποτελούν ζωτικό και ισότιμο κομμάτι της κοινωνίας, όπου ζουν, συμμετέχοντας σε δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

ΠτΘ: Με ποιους εταίρους υλοποιούνται αυτά τα συνοδευτικά μέτρα;

Γ.Γ.: Συνοδευτικά μέτρα υλοποιήθηκαν  και συνεχίζονται να υλοποιούνται από τους κάτωθι εταίρους της ΚΣ ΡΟΔΟΠΗΣ:

  1. Δήμος Κομοτηνής
  2. Δήμος Αρριανών
  3. Δήμος Ιάσμου
  4. Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
  5. Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής
  6. Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ – Αναπτυξιακός  Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Ανώνυμη Εταιρεία
  7. Ίδρυμα Παιδικά Χωριά S.O.S Ελλάδος

ΠτΘ: Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποιες ενδεικτικές δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται από τους εταίρους της ΚΣ ΡΟΔΟΠΗΣ;

Γ.Γ.: Βεβαίως. Κάποιες από αυτές τις δράσεις ενδεικτικά είναι:

  • Η παροχή διατροφικών συμβουλών για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
  • Η υλοποίηση συμβουλευτικών δράσεων πάνω σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας.
  • Η λειτουργία εργαστήριων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
  • Η λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων.
  • Η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας.
  • Η υλοποίηση προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης γυναικών.
  • Η παροχή συμβουλών διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.
  • Η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ανέργων και ανάπηρων ατόμων.

ΠτΘ: Το πολύ σημαντικό αυτό πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων θα τελειώσει το 2023 ή αναμένετε να υπάρξει νέα προγραμματική περίοδος υλοποίησής του;

Γ.Γ.: Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 στο πανελλαδικό δίκτυο διανομής επισιτιστικής βοήθειας και βασικών υλικών αγαθών στους απόρους μέσω του ΤΕΒΑ,  συμμετείχαν 57 κοινωνικές συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και πάνω από 600 τοπικοί εταίροι. Ο «συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρησιακού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 ανερχόταν σε 330 εκατ. ευρώ, στα οποία προστέθηκαν άλλα 62 εκατ. ευρώ για τη διετία 2021-2022, λόγω και των έκτακτων αναγκών, λόγω του κορονοϊού» δηλαδή συνολικά 392 εκατ. Ευρώ. Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 το ΤΕΒΑ θα συνεχίσει τη λειτουργία του, εντασσόμενο στο τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» και στην Ειδική Προτεραιότητα-6 «Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης», με προϋπολογισμό 400.000.000 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.