Για τη διαχειριση κρισεων και φυσικων καταστροφων ενημερωθηκαν οι πολιτες Κομοτηνης
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών: Η Επόμενη Μέρα», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (eMTInstitute). Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού και ειδικών, με στόχο την ανάδειξη των σύγχρονων προκλήσεων στη διαχείριση κρίσεων, την κλιματική κρίση και τη σύνθετη αλληλεπίδραση φυσικών καταστροφών.
Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, που είχε ως θέμα την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, ξεχώρισαν οι ομιλίες του Κωνσταντίνου Χουβαρδά, Προϊσταμένου της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), και του Γιάννη Δόκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).
Ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, αναφέρθηκε στη σύνδεση των καταστροφών που προκαλεί η κλιματική κρίση και στην αναγκαιότητα για διαρκή και συνολική εκτίμηση της διακινδύνευσης. Τόνισε ότι «κάθε γεγονός που συμβαίνει μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλες καταστροφές, προκαλώντας νέα προβλήματα». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις πυρκαγιές στον Ίασμο τον περασμένο Νοέμβριο, που οδήγησαν πρόσφατα σε λασποροές και πλημμύρες στην περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. «Πρέπει να ξέρουμε πού κινδυνεύουμε και γιατί κινδυνεύουμε», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνεχών μετρήσεων μέσω μετεωρολογικών και άλλων σταθμών, που θα καθορίσουν τις σωστές υποδομές και μέτρα πρόληψης.
Ο Γιάννης Δόκας, μίλησε για την ερευνητική υποδομή του Κέντρου Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας του ΔΠΘ. Το Κέντρο αυτό, όπως ανέφερε, στοχεύει στην παροχή επιστημονικής υποστήριξης σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, φέρνοντας κοντά 10 διαφορετικές ερευνητικές ομάδες. Κάθε ομάδα εξειδικεύεται σε διαφορετικές φυσικές καταστροφές, επιτρέποντας μια ολιστική προσέγγιση των φαινομένων. «Η φιλοσοφία μας βασίζεται στη διασύνδεση των φυσικών καταστροφών στο χώρο και στο χρόνο», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι φυσικά φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές, μπορούν να προκαλέσουν άλλες καταστροφές, όπως πλημμύρες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Πάνελ και δράσεις για την πρόληψη
Στο δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης, που αφορούσε την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση καταστροφών, συμμετείχαν ο Αθανάσιος Σιδηρόπουλος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Κομοτηνής, και ο Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, Επικεφαλής Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Κομοτηνή. Οι ομιλητές παρουσίασαν πρακτικές δράσεις και στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν την άμεση απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη τεχνικών βασικής υποστήριξης ζωής από τους Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δίνοντας στους συμμετέχοντες πολύτιμες πρακτικές γνώσεις.
Το έργο FIREWISE και ο ρόλος της κοινότητας
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου FIREWISE, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της πυροπροστασίας στην περιοχή της Θράκης και την εκπαίδευση αγροτών και κτηνοτρόφων σε θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ και επιδιώκει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών.
Η εκδήλωση ανέδειξε την ανάγκη για συστηματική και διεπιστημονική συνεργασία, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να προετοιμαστούν καλύτερα για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.