Γευματα αγαπης… οπως παλια

Ένα έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του πολύ παλιά αναβίωσε για ακόμη μια φορά φέτος στο Κόσμιο, αυτό των γευμάτων αγάπης. Το έθιμο ήθελε τους χωριανούς του Κοσμίου, κάθε χρόνο στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, να συγκεντρώνονται στο προαύλιο της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο, να σφάζουν ζώα επί τόπου, να τα μαγειρεύουν και να τα μοιράζονται σε τράπεζα αγάπης.
 
Μετά τη δημιουργία των δύο συλλόγων του χωριού, του πολιτιστικού και του θρησκευτικού, οι χωριανοί αποφάσισαν να αναβιώσουν αυτό το έθιμο του γεύματος αγάπης, για τις ανάγκες του οποίου μάλιστα χτίστηκε και το μαγειρείο στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.
 
Το έθιμο αναβιώνει πάντα με προσφορές των χωριανών και τα πρώτα χρόνια μοιράζονταν μαγειρεμένο κοτόπουλο και στη συνέχεια αρνί. Τα τελευταία δύο χρόνια, μαγειρεύεται και μοιράζεται στους χωριανούς παραδοσιακό βραστό μοσχάρι με πιλάφι, όπως έγινε και φέτος, ενώ μοιράστηκαν από τις κυρίες των συλλόγων περισσότερες από 400 μερίδες της τράπεζας αγάπης, το πρωί του Σαββάτου αμέσως μετά τη λειτουργία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.