Φωτιες: Συγκινητικη η ανταποκριση των Ροδοπιτων στο καλεσμα του Ερυθρου Σταυρου για συγκεντρωση ειδων πρωτης αναγκης

Σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών υπηρεσίες και εθελοντές, τόνισε ο Κ. Ιμανιμίδης

Συνεχίζεται, μέχρι την Κυριακή 30 Ιουλίου, η συγκέντρωση ειδών τροφίμων μακράς διαρκείας για τις πυρόπληκτες οικογένειες από το Παράρτημα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ παράλληλα ο Ερυθρός Σταυρός έχει δώσει τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων μέσα από τους λογαριασμούς του.

Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, όσο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής, Μαρασλή & Πύργου 1 έως και την Κυριακή, τις ώρες 6-9 το απόγευμα, με την προσφορά των ειδών να είναι ήδη σημαντική.

Αυτό τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, συντονιστής του τομέα Σαμαρειτών του παραρτήματος Ροδόπης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις, όσο αφορά τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, τρέχουν με ραγδαία ταχύτητα.

«Είναι φοβερό το τι αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε καθημερινή βάση σε όλη τη χώρα» σημείωσε, και το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μέσω της κεντρικής διοίκησης, αλλά και σαν περιφερειακό τμήμα Κομοτηνής σε συνεργασία με το ΔΣ, ήταν να ανοίξουν και αυτοί τη διαδικασία συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώνουν από τις προσφορές των κατοίκων της Ροδόπης.

Τη Δευτέρα θα φύγουν όλα τα είδη που θα έχουν συγκεντρωθεί προς τις κεντρικές αποθήκες και μέσω των κεντρικών  αποθηκών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα διανεμηθούν σε όλη τη χώρα, όπου ακριβώς υπάρχει ανάγκη.

Μεγάλη η ανταπόκριση στο κάλεσμα

Και αυτή τη φορά, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, η Ροδόπη έδειξε την εμπιστοσύνη της στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμά τους για τους πυρόπληκτους.

«Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό αυτό γιατί αντιλαμβανόμαστε κι εμείς ότι μπορεί να είναι πολύ μακριά από το σπίτι μας αυτό που συμβαίνει, αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο να φτάσει δίπλα μας» ανέφερε.

Τα είδη που μπορεί να προσφέρει κάποιος είναι τρόφιμα μακράς διάρκειας, γάλα,  γάλα σε σκόνη,  όσπρια, ζυμαρικά, τα οποία μπορούν να διακινήσουν εύκολα και με ασφάλεια κάτω από τις συνθήκες που  επικρατούν αυτή τη στιγμή στις πυρόπληκτες περιοχές.

Φυσικά για όποιον  δυσκολεύεται να κάνει αυτή την κίνηση και επιθυμεί να δώσει χρήματα, στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά  και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του περιφερειακού τμήματος Κομοτηνής, θα βρει τους λογαριασμούς που μπορεί να κάνει την κατάθεση της χρηματικής δωρεάς, τόνισε.

Μόνο η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, ο κ. Ιμανιμίδης σημείωσε πως η κλιματική κρίση είναι κάτι που το ζούμε καθημερινά, είτε μιλάμε για ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών, που δίνουν πολλές πυρκαγιές, είτε για ακραίες βροχοπτώσεις, που δίνουν πολλές πλημμύρες.

Το κυριότερο μέσο για την προστασία από αυτά τα φαινόμενα, επισήμανε, είναι η πρόληψη: οικόπεδα τα οποία έχουν πολλά χόρτα και θα πρέπει να καθαριστούν, ένας πολύ καλός καθαρισμός στις αυλές του σπιτιού, γύρω από το σπίτι, ενημέρωση και συνεργασία με του δήμους για κλαδιά δέντρων από δασικές περιοχές που ακουμπάνε στις περιφράξεις ή ακόμα και στις σκεπές των σπιτιών.

«Καλό  είναι να μην  περιμένουμε να φτάσει φωτιά δίπλα στο σπίτι μας. Όταν φτάσει η φωτιά δίπλα στο σπίτι μας πολλές φορές είναι πια αδύνατο να  σβηστεί, θα πρέπει να έχουμε κάνει σωστή πρόληψη ώστε να δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται στις υπηρεσίες να  επέμβουν και να καταστείλουν τη φωτιά» ανέφερε.

Εκτίμηση του κ. Ιμανιμίδη είναι πως έχει γίνει προετοιμασία, με καθαρισμούς σε σημεία που πρέπει να γίνουν για να καθυστερήσουν την έναρξη της πυρκαγιάς, με τις  υπηρεσίες να είναι σε μόνιμη ετοιμότητα.

Από την άλλη δεν μπορούμε να δούμε και την  πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλά ενεργά μέτωπα, τα οποία είναι αδύνατον να μπορούν να κατασταλούν άμεσα» σημείωσε, με πυρκαγιές που «ξεφυτρώνουν» για πολλούς και διάφορους λόγους σε πολλά  σημεία, και το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής να έχει στην κυριολεξία πάρει φωτιά προσπαθώντας να λύσει τον γρίφο «γιατί ξεπηδούν παντού φλόγες», «που είναι πραγματικά ιδιαίτερα περίεργο και έχουμε όλοι το μυαλό  μας είτε σε πιθανές φωτιές που ξεκινούν από αμέλεια, ενδεχομένως και σε εσκεμμένους εμπρησμούς» τόνισε.

Αυτό πάντως που είναι σίγουρο είναι ότι τα μέτωπα είναι τόσο πολλά που αδυνατούν οι υπηρεσίες να βρίσκονται παντού και σε αυτό το κομμάτι εμπλέκονται και βοηθούν οι  εθελοντές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Κομοτηνής και των διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι σε άψογο επίπεδο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σημείωσε, με κοινές δράσεις.

Το σημαντικότερο όμως παραμένει η πρόληψη, μιας και όταν φτάσουμε στην ανάγκη για καταστολή, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ανέφερε ο κ. Ιμανιμίδης.

Για αυτό και τόνισε πως με τον παραμικρό καπνό θα πρέπει να κάνουμε τηλεφώνημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 ή στο 112, να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να καίμε χόρτα ακόμη και μέσα στην αυλή μας, που θεωρούμε ότι είναι ελεγχόμενο περιβάλλον αλλά με ξηρασία, άνεμο και τόσο υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι.

«Πολύ  εύκολα μπορούν να μεταπηδήσουν οι φλόγες και ξαφνικά να έχουμε ένα ντόμινο  πυρκαγιών, το οποίο θα απορούμε πώς συνέβη αυτό» σημείωσε.

Άλλωστε καθημερινά υπάρχουν κλήσεις για πάρα πολλές πυρκαγιές, που ευτυχώς προς το παρών προλαβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι εθελοντές να τις καταστέλλουν, ώστε να μην παίρνουν σοβαρές διαστάσεις, ελπίζοντας πως τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.