Φαινομενα «εξαρσης» του πρασινου σκουληκιου σε βαμβακοφυτειες στη Ροδοπη

Τι ενέργειες πρέπει να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί

Από τις επισκέψεις, που πραγματοποίησαν κατά το διάστημα από 6 έως 12 Αυγούστου οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ροδόπης στις βαμβακοφυτείες διαφόρων περιοχών του νομού, όπως ενδεικτικά στα αγροκτήματα Αιγείρου, Πόρπης, Μέσης, Μωσαϊκού και Διαλαμπής, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν βαμβακοφυτείες, όπου η 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού έχει αναπτύξει πληθυσμούς προνυμφών, που κατά θέσεις άρχισαν να υπερβαίνουν το οικονομικό όριο επέμβασης.
 
Επιπλέον με βάση τις συλλήψεις των ακμαίων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες, διαφαίνεται ότι ξεκίνησε και η 3η γενιά του πράσινου σκουληκιού, η οποία εμφανίζει σημαντική δυναμική.
 
Μετά τα παραπάνω, συστήνεται τις επόμενες ημέρες οι βαμβακοπαραγωγοί να προβούν άμεσα στον έλεγχο των φυτειών τους και εάν οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού βρίσκονται πάνω από το οικονομικό όριο επέμβασης, τότε και μόνο να προβούν σε ψεκασμούς, με κατάλληλα και εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα.
 
Σημειώνονται τα εξής:
 
1. Το οικονομικό όριο επέμβασης για τη 2η γενιά πράσινου σκουληκιού είναι 4
νεαρές προνύμφες (1ου και 2ου σταδίου, δηλ. μήκους μέχρι 1 εκατοστό ανά 100 κορυφές βαμβακοφύτων) κατά μέσο όρο ή 1 νεαρή προνύμφη στα φυτά γραμμής μήκους 1,5 μέτρου κατά μέσο όρο.
 
2. Οι όψιμες βαμβακοφυτείες είναι πιο επιδεκτικές προσβολής. Επίσης, προσβάλλονται περισσότερο τα φυτά που έχουν υψηλή βλαστική ανάπτυξη, δηλαδή μεγάλο ύψος και μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα, είναι ζωηρά και χυμώδη, έχουν ανοιχτοπράσινο χρώμα και έχουν σχηματισμένο μικρό αριθμό καρυδιών. Τέτοια φυτά, προκύπτουν συνήθως από ανισόρροπη αζωτούχο λίπανση ή/και υπερβολική άρδευση ή/και περιορισμένη χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης (Mepiquat chloride).
 
3. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα, αν δεν έχει προηγουμένως διαπιστωθεί το ποσοστό προσβολής, επειδή έτσι ζημιώνουμε την τσέπη μας, την υγεία μας και επιβαρύνουμε άσκοπα το περιβάλλον.
 
4. Σε περίπτωση ψεκασμού, πρέπει:
1.      να ακολουθούνται πάντα πιστά οι οδηγίες στις ετικέτες των γεωργικών φαρμάκων.
2.      να ενημερώνονται οι μελισσοκόμοι της περιοχής.
3.     οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση κατά τη δύση του ηλίου.
 
Παρακαλούνται οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στα τηλέφωνα 2531350408/-10.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.