Ευαγγελος Δρυμπετας «Το μελλον της Ελλαδας παιζεται στο εσωτερικο καθε επιχειρησης»

Τα τρία μεταπτυχιακά –MBA, Tοπικής Αυτοδιοίκησης, Ενέργειας– του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ απαντούν στις επιταγές των καιρών και της κοινωνίας

Τα 10 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει φέτος το ΜΒΑ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και σε αυτό το πλαίσιο το τμήμα έχει προγραμματίσει μια σειρά από διαλέξεις με επίκαιρο χαρακτήρα που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Βασική φιλοσοφία άλλωστε του Τμήματος, όπως σημείωσε ο κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, Πρόεδρος και Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β», είναι πως το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ανοιχτό προς την κοινωνία, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση το Τμήμα λειτουργία τρία μεταπτυχιακά προγράμματα με διαφορετικές θεματικές που όμως εξυπηρετούν ανάγκες όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ο λόγος για το ΜΒΑ του τμήματος που εδώ και 10 χρόνια έχει προσφέρει πληθώρα στελεχών στην ΑΜ-Θ, την υπόλοιπη Ελλάδα ακόμη και στο εξωτερικό, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, που έρχεται να καλύψει την ανάγκη για καταρτισμένα στελέχη στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως και το μεταπτυχιακό με αντικείμενο τους υδρογονάνθρακες και την ενέργεια, ένα αντικείμενο που μετά την εισχώρηση του ΤΑΠ στην καθημερινότητά μας είναι σίγουρο πως τα οφέλη του είναι και πολλά και σημαντικά, αφού σε γνωστικό επίπεδο η Ελλάδα υστερεί στον συγκεκριμένο τομέα.
 
Ευάγγελος Δρυμπέτας όμως αναλυτικά, ξεκινώντας τη συζήτησή μας από την ανοικτή στο κοινό τελετή ομοτιμοποίησης του ιδρυτή του, καθηγητή Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου… 

«Η ομοτιμοποίηση του Γ. Χατζηκωνσταντίνου ήταν από τις κορυφαίες στιγμές στο Τμήμα μας»

ΠτΘ: κ. Δρυμπέτα προσφάτως το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών έκανε ομότιμο καθηγητή του τον κ. Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, τον «δημιουργό» του…
Ε.Δ.:
Ήταν ίσως μια από τις κορυφαίες στιγμές στο Τμήμα μας. Τιμήσαμε τον ιδρυτή του, τον καθηγητή Γιώργο Χαντζηκωνσταντίνου, έναν διαπρεπή οικονομολόγο, με εξαιρετική προσφορά στα κοινά και εξαιρετική προσφορά και στο χώρο της Θράκης, στον οποίο τάχθηκε να εκτελεί τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα μέχρι το τέλος της καριέρας του. Για εμάς ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και συγκινησιακά φορτισμένη. 

«Το Πανεπιστήμιο πρέπει να υπηρετεί τον χώρο, στον οποίο είναι ταγμένο»

ΠτΘ: Αυτού του είδους οι τελετές είναι χρήσιμο να είναι ανοικτές στην κοινωνία;
Ε.Δ.:
Βεβαίως. Η τελετή, όπως ξέρετε, ήταν ανοιχτή στην κοινωνία της Κομοτηνής, στην κοινωνία της Θράκης. Πρέπει να βγούμε από τη λογική ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας θύλακας ανεξάρτητος από το χώρο, ο οποίος το περιβάλλει. Αυτό είναι μια γενική στρατηγική στη σχολή μας, την οποία όσο μπορούμε περισσότερο την υπηρετούμε. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να υπηρετεί τον χώρο, στον οποίο είναι ταγμένο. Αυτή τη λογική υπηρέτησε η ανοιχτή στο κοινό ομοτιμοποίηση του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου, όπως και μια σειρά από απανωτές διαλέξεις, οι οποίες στοχεύουν ακριβώς στο κοινό της Κομοτηνής, το κοινό της Θράκης και θα δείτε να πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι αυτό είναι μέσα στο εύρος των καθηκόντων μας.

«Το ΜΒΑ μας είναι ένα πρόγραμμα σύγχρονο, με εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών• τα μαθήματα που γίνονται είναι τα αντίστοιχα με αυτά του καλύτερου ΜΒΑ στον κόσμο»

ΠτΘ: Οι διαλέξεις αυτές, που προαναφέρατε, γίνονται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη του ΜΒΑ του τμήματος. Γιατί κάποιος που θέλει να κάνει ΜΒΑ, να απευθυνθεί στο δικό σας Πανεπιστήμιο;
Ε.Δ.:
Πέρσι το Οικονομικό Τμήμα του Δημοκρίτειου, ήταν το Τμήμα με τη μεγαλύτερη άνοδο βαθμολογίας ανάμεσα σε όλα τα οικονομικά τμήματα της χώρας, σε μια χρονιά που οι περισσότερες βάσεις έπεσαν. Στο Οικονομικό Τμήμα του ΔΠΘ όχι μόνο ανέβηκαν, αλλά ανέβηκαν με το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα οικονομικού τύπου σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της Ελλάδας.
 
Στα μεταπτυχιακά αυτού του τύπου, τα ΜΒΑ είναι τα μεταπτυχιακά με τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως. Είναι μεταπτυχιακά που δίνουν εφόδια για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανθρώπων, όχι μόνο με υπόβαθρο τις οικονομικές σπουδές αλλά και ευρύτερες σπουδές στο επιχειρησιακό γίγνεσθαι. Το δικό μας ΜΒΑ λοιπόν, το οποίο πια έχει μια ιστορία δέκα ετών, έχει εκπαιδεύσει μια σειρά αξιόμαχων ανθρώπων και στην περιοχή και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά και ανθρώπους εκτός Ελλάδος. Είναι ένα πρόγραμμα σύγχρονο, με εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών• τα μαθήματα που γίνονται είναι τα αντίστοιχα με αυτά του καλύτερου ΜΒΑ στον κόσμο. Έχουμε ιδιαίτερα προσέξει το πρόγραμμα σπουδών να είναι πραγματικά στην αιχμή της επιστήμης μας και βέβαια με εξαιρετικούς επιστήμονες, οι οποίοι πραγματικά από πλευράς δημοσιεύσεων και συμμετοχής στο επιστημονικό γίγνεσθαι, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν.
 
Είναι επομένως ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, αλλά αντίθετα πολλά ΜΒΑ αυτού του αντικειμένου στην Ελλάδα έχουν να ζηλέψουν από αυτό. Προσωπικά σας λέω ότι και για αυτό το μεταπτυχιακό και για τα άλλα δύο ειδικευμένα που έχουμε, ένα για την τοπική αυτοδιοίκηση και ένα για τους υδρογονάνθρακες και την ενέργεια, θεωρώ τον εαυτό μου υπερήφανο. Η εξωστρέφεια είναι απ’ τους κύριους στόχους του τμήματός μας. Αν και είμαστε στην περιφέρεια της χώρας μας, την ακριτική περιφέρεια, εάν οργανωθούμε δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα, από κανέναν. Χρειάζεται σαφώς δουλειά, η εξωστρέφεια που προαναφέρθηκε, χρειάζεται επίσης η σύνδεση με το τοπικό γίγνεσθαι, την οποία επιδιώκουμε και από κει και πέρα όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά μας. 

Συνεργασία τεσσάρων πανεπιστημίων της χώρας για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση


ΠτΘ: Φέτος στο Τμήμα ξεκίνησε η λειτουργία και ενός μεταπτυχιακό για την τοπική αυτοδιοίκηση…
Ε.Δ.:
Το μεταπτυχιακό για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια σημαντική πτυχή του μεταπτυχιακού μας προγράμματος. Είναι μονοετές και κατά κύριο λόγο στοχεύει σε άτομα, τα οποία εργάζονται ήδη στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε πρώτου είτε δευτέρου βαθμού. Αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ τεσσάρων πανεπιστημίων, του Πειραιά, της Πελοποννήσου, του Αριστοτέλειου και του Δημοκρίτειου. «Τρέχουν» ταυτόχρονα τρία προγράμματα, τρεις τάξεις, μία στην Αθήνα στην Περιφέρεια Αττικής, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Κομοτηνή. Ο αριθμός των ενδιαφερομένων ήταν εκπληκτικός, μας εξέπληξε όλους, με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα, κάνοντας επιλογή για τους φοιτητές μας μεταξύ των δηλωσάντων ενδιαφέρον, να στεναχωρηθούμε. Συνεργάτες μας είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. “Τρέχουμε” το μεταπτυχιακό, όπως είπα, για πρώτη φορά φέτος και τα αποτελέσματα είναι πάνω από τις προσδοκίες μας. 

«Στόχος είναι να αυξήσουμε τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού»

ΠτΘ: Στο μεταπτυχιακό για την τοπική αυτοδιοίκηση, παρέχετε τα κατάλληλα εφόδια σε αυτούς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, αλλά και στους πολιτικούς; Ποιος είναι ο στόχος αυτού του μεταπτυχιακού;
Ε.Δ.:
Στόχος είναι να αυξήσουμε τη λειτουργική αποτελεσματικότητα στον πολύ ευαίσθητο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Το μεταπτυχιακό απευθύνονταν σε όλους, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων ανήκαν σε δύο κατηγορίες, είτε ήταν στελέχη ήδη της τοπικής αυτοδιοίκησης-μέσα σε αυτά και άτομα που δουλεύουν σε όλους τους δήμους της ΑΜΘ και την Περιφέρεια- είτε αιρετοί , καθώς ο αιρετός άρχοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχει ένα επίπεδο γνώσεων τέτοιο που θα του επιτρέπει να είναι αποτελεσματικός στο αξίωμα για το οποίο ψηφίστηκε. Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, όπως και η λειτουργία αυτού του προγράμματος. Ελπίζω ότι με αυτό τον τρόπο βάζουμε το λιθαράκι μας στην αποτελεσματικότητα αυτού του πολύ ευαίσθητου θεσμού στην περιφέρειά μας.

«Ο άνθρωπος που ασκεί πολιτική, πρέπει να ‘χει το κατάλληλο πακέτο γνώσεων, ώστε να είναι αποτελεσματικός»

ΠτΘ: Μότο των μεταπτυχιακών σας προγραμμάτων είναι το «αριστεία-επιστήμη-καινοτομία». Πώς αυτό προέκυψε και γιατί;
Ε.Δ.:
Αυτό το «τρίπτυχο» θέλουμε και το υπερασπιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους. Το μεταπτυχιακό μας για την αυτοδιοίκηση είναι το μόνο μεταπτυχιακό αυτού του είδους που λειτουργεί στην Ελλάδα σε συνεργασία με άλλα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα. Αποτελεί μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια καθώς συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου των ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική στην χώρα μας.
 
Την κρίση εμπιστοσύνης, η οποία υπάρχει στην χώρα μας και δεν μπορούμε να μην την ομολογήσουμε, απέναντι στους πολιτικούς άνδρες , την κατανοώ μεν αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μην έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που κρατούν τα ηνία της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα, απ’ τους δήμους και τις περιφέρειες μέχρι την κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο κατανοούμε όλοι μας πλέον και εμείς και προσπαθούμε να βάλουμε εδώ το λιθαράκι μας ώστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Εκτιμώ ότι ο άνθρωπος που διοικεί, ο άνθρωπος που ασκεί πολιτική, πρέπει να ‘χει το κατάλληλο πακέτο γνώσεων ώστε να είναι αποτελεσματικός. Δυστυχώς αυτό λείπει σε κάποιο βαθμό στη χώρα και όσο αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούμε το συγκεκριμένο κενό με τι λίγες μας δυνάμεις να το καλύψουμε. 

«Η Ελλάδα είναι ενεργειακό σταυροδρόμι και η Θράκη είναι το σταυροδρόμι μέσα από το σταυροδρόμι»

ΠτΘ: Το τρίτο μεταπτυχιακό που διαθέτετε για την ενέργεια, προέκυψε μήπως από τη σχέση της Θράκης με τον αγωγό ΤΑΠ;
Ε.Δ.:
Σαφώς ναι, το ερέθισμα δόθηκε από κει. Μία ομάδα πανεπιστημιακών δασκάλων από το Μετσόβιο, τα ο Αριστοτέλειο, το Δημοκρίτειο, είναι πίσω από αυτό το μεταπτυχιακό. Ο ενεργειακός τομέας είναι κρίσιμος για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι ενεργειακό σταυροδρόμι και η Θράκη είναι το σταυροδρόμι μέσα στο σταυροδρόμι. Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό που να είναι ειδικευμένο αρκετά στον τομέα, ώστε να μπορεί να χειριστεί ή να συμβάλει στην ανάπτυξή του. Ο χώρος αυτός όμως έχει πάρα πολλές διαστάσεις. Χρειαζόμαστε από μηχανικούς, ειδικούς στην ενέργεια μέχρι και οικονομολόγους ειδικούς στον ενεργειακό κλάδο. Το δικό μας κομμάτι επικεντρώνεται σαφώς στο τελευταίο μέρος.
 
Όπως βλέπετε τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και εκτιμώ ότι τα πηγαίνουμε «άριστα». Η λέξη αριστεία είναι για μας πολύ σημαντική, όπως και η άμιλλα ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Σε ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον που λειτουργεί αντίθετα στα θέλω και στα πιστεύω μας, να καταθέσουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας»

ΠτΘ: Πώς βλέπετε σήμερα ως οικονομολόγος την κατάσταση της χώρας μέσα στην οικονομική κρίση και ποια είναι η προοπτική μας;
Ε.Δ.:
Ο οικονομολόγος είναι ένα άτομο ταγμένο και να ερμηνεύει το κοινωνικό γίγνεσθαι στην οικονομική διάσταση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Σχολή Οικονομικών που να μην συμμετέχει, να μην ερμηνεύει και να μην καταθέτει τις απόψεις της για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι κάτι που γίνεται πολλαπλώς από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Από κει και πέρα η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, θέλω να ελπίζω, θέλω να πιστεύω, όμως αυτό δεν μπορεί να αποσιωπήσει τους πολύ σημαντικούς κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας. Επίσης δεν μπορεί να αποσιωπήσει ότι η χώρα μας είχε μια κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή κάτι, εκτός από το γεγονός ότι μας περιμένει πολύ επίπονη προσπάθεια. Νομίζω ότι το μέλλον της Ελλάδας παίζεται στο εσωτερικό κάθε επιχείρησης, από τις προσπάθειες και την απόδοση κάθε Έλληνα επιχειρηματία. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο περιβάλλον. Αν αυτοί οι άνθρωποι επιζήσουν νομίζω ότι τότε θα έχουμε κερδίσει σαν χώρα. Εάν οι επιχειρηματίες παρακμάσουν και βάλουν λουκέτα στα μαγαζιά τους, τότε το μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους του πανεπιστημίου και τους άλλους χώρους, όπου θα πρέπει οι Έλληνες, ο καθένας από μας, σε ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον που λειτουργεί αντίθετα στα θέλω και στα πιστεύω μας, να καταθέσουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.