Ευαισθητοποιωντας την κοινωνια της Κομοτηνης για τα σεξουαλικα μεταδιδομενα νοσηματα

Όλοι οι Κομοτηναίοι είχαν την δυνατότητα να εξεταστούν από την κινητή μονάδα πρόληψης και εξέτασης

Πάνω από 100 άτομα έκαναν εξέταση για τον HIV και τις ηπατίτιδες B και C την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, πρώτη μέρα της παρουσίας της κινητής μονάδας πρόληψης και εξέτασης των Κέντρων Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας «Checkpoint» και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στην Κομοτηνή, ενώ σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον τη δεύτερη ημέρα παρουσίας της στην Κομοτηνή, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, με την μονάδα να σταματά στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

Η μονάδα βρέθηκε στην περιοχή μας σε συνεργασία με το Κέντρο Νεολαίας & Εθελοντισμού exagono του Δήμου  Κομοτηνής, στο πλαίσιο σειράς δράσεων για δωρεάν εξετάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  για τον HIV και την ηπατίτιδα B και C στην Κομοτηνή, τονίζοντας τη σημασία της τακτικής εξέτασης για τον HIV, η οποία αφορά όλα ανεξαιρέτως τα σεξουαλικά ενεργά άτομα, με το σύνθημα «Κάνεις σεξ; Κάνε τεστ!».

Έτσι το πρωί της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου η μονάδα βρέθηκε στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κομοτηνής, από τις 10:00 έως τις 13:00, όπου σε συνεργασία με τα μέλη του Κέντρου έγιναν εξετάσεις σε Ρομά που βρέθηκαν στο χώρο για αυτό ακριβώς τον σκοπό, και στη συνέχεια έξω από το τμήμα Ιστορίας –Εθνολογίας (Παλιά Νομική ), από τις 14:00 έως τις 16:00, ενώ την Τρίτη 24 Οκτωβρίου βρέθηκε στην Πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής, από τις 11:00 έως τις 14:00.

Εξετάσεις για όλους χωρίς διακρίσεις

Όπως τόνισε εκ μέρους του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» η κ. Αμαλία Μανωλοπούλου, μέσω του Checkpoint παρέχουν δωρεάν εξετάσεις για HIV κατά βάση και Ηπατίτιδες B και C, καθώς και για σύφιλη, απευθυνόμενοι σε όλο τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό, χωρίς διακρίσεις, που επιθυμεί να κάνει τις συγκριμένες εξετάσεις.

Δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι πρέπει αυτά τα άτομα να κανόυν τακτικά εξετάσεις, για αυτό και τα μέλη του Συλλόγου θέλουν μέσω της παρουσίας τους να παρακινήσουν τον κόσμο να κάνει τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Ειδικά στην περιφέρεια, όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε εξετάσεις αυτού του τύπου, είναι λογικό και η ενημέρωση να μην έρχεται τόσο εύκολα.

Η κινητή μονάδα λειτουργεί από το 2016 και έχουν παρατηρήσει πως κάθε επίσκεψή τους έχει διαφορά, φέρνοντας το παράδειγμα της Λάρισα, όπου έχουν βρεθεί τρεις φορές, όμως κάθε φορά ήταν διαφορετική, με την προσέλευση να αυξάνεται σημαντικά κάθε φορά.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην Κομοτηνή ως μονάδα, αλλά και η πρώτη φορά που έρχεται η ίδια η κ. Μανωλοπούλου στην πόλη μετά από πάρα πολλά χρόνια. Έτσι δήλωσε ενθουσιασμένη με τα όσα βλέπει, τονίζοντας πως έχει γίνει μια ριζική αναμόρφωση της πόλης, την οποία πλέον βρίσκει πολύ πιο όμορφη από παλιότερα.

Σημαντικό το ενδιαφέρουν

Το Exagono συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τη Θετική Φωνή, ακόμα και σαν Κέντρο πληροφόρησης Νέων, και στις δράσεις κατά του AIDS, ανέφερε η υπεύθυνη κ. Λουίζα Σαλτσίδου, και σχεδίαζαν την έλευση της κινητής μονάδας του Συλλόγου, βλέποντας το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα να κάνουν μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν νέοι άνθρωποι για τις στοχευμένες αυτές δωρεάν εξετάσεις. Για αυτό συνεργάστηκαν με το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας, αλλά και βρέθηκαν στην Παλιά Νομική, ώστε να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία κατά το δυνατόν περισσότεροι.

Αυτή την προσπάθεια στήριξαν και οι εθελοντές του Exagono, συμβάλλοντας σε αυτή τη διαδικασία και μεταδίδοντας το μήνυμα, για να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Σημαντική η επαφή με τους Ρομά της Κομοτηνής

Με χαρά συμμετείχαν σε αυτή τη δράση, σημείωσε η κ. Χριστίνα Παπαδοπούλου, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο είναι υπεύθυνο για τους Ρομά της Κομοτηνής και συγκεκριμένα για την περιοχή του Αλάν Κογιού, βοηθώντας τους σε όλα τα κομμάτια που τους αφορούν.

Το παράρτημα έχει μια κοινωνική λειτουργό, μια διαμεσολαβήτρια, δύο νοσηλεύτριες και μια παιδαγωγό, που βοηθούν είτε σε υλικά αγαθά, σε ψυχοκοινωνική στήριξη, αλλά και έχουν άμεση επαφή με τα σχολεία ώστε να ενισχύσουν την σχολική φοίτηση των παιδιών.

«Ό,τι άλλο προκύψει για τους Ρομά του Αλάν Κογιού, εμείς είμαστε εδώ, μας γνωρίζουν χρόνια και είμαστε το σημείο επαφής με αυτούς» ανέφερε. Για αυτό άλλωστε αρκετές γυναίκες βρέθηκαν στον χώρο, μιας και έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή επαφή και επικοινωνία, συμμετέχοντας και σε όλες τις άλλες δράσεις που κάνουν είτε αυτές αφορούν θέματα πρόληψης, είτε σε οποιοδήποτε άλλο.

Ειδικότερα για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία αφορούσαν οι εξετάσεις, τόνισε πως υπάρχει ενημέρωση, όμως αυτό που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση. Με αυτό ασχολούνται κυρίως, με στόχο να αρχίσουν από μόνα τους τα μέλη της κοινότητας να φροντίζουν για αυτό.

Όλα αυτά τα χρόνια τους βοηθούν σε θέματα πρόληψης, για κάθε είδους ασθένειες, σημείωσε, και δράσεις σαν αυτή της Δευτέρας βοηθούν ώστε να μπουν στην διαδικασία να εξετάζονται, ώστε και να μην μεταδίδουν νοσήματα, και να θεραπεύονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.