Ευαισθητοποιηση με αγκαλιες για το HIV/AIDS

Για ένατη συνεχή χρονιά η δράση των εθελοντών του Europe Direct Κομοτηνής «Προστατεύσου. Προστάτευσε. Απολαύστε.» μοίρασε δωρεάν προφυλακτικά και δωρεάν αγκαλιές

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ένατη συνεχή χρονιά η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Προστατεύσου. Προστάτευσε. Απολαύστε.» των εθελοντών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη του HIV/AIDS. 
 
Οι περίπου 30 εθελοντές το μεσημέρι της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο επί της οδού Βενιζέλου, όπου πραγματοποιούσαν ενημέρωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για το AIDS και προφυλακτικών, διανομή ενημερωτικού υλικού από το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» και τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Athens & Thessaloniki Checkpoint, ενώ πρόσφεραν «Δωρεάν Αγκαλιές» στους περαστικούς, προσφέροντας παράλληλα συμβολικές χειροποίητες θήκες προφυλακτικού που δημιούργησαν οι ίδιοι.
 

Στόχος τους ήταν να ευαισθητοποιήσουν μέσα από την ενημέρωση την κοινωνία της Κομοτηνής και ιδιαίτερα τους νέους, ώστε να υιοθετήσουν την πρακτική «Ενημέρωση-Προφύλαξη-Εξέταση», αλλά και να κατανοήσουν πως τα οροθετικά άτομα δεν πρέπει να τα απομονώνουμε και να τα περιθωριοποιούμε, αλλά να τα υποστηρίζουμε.
 
 

Πτώση των κρουσμάτων το 2016 

Σήμερα, τριάντα πέντε χρόνια αφού αναγνωρίστηκε το AIDS από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η παγκόσμια αυτή επιδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε 39 εκατομμύρια ανθρώπους.
 
Στην Ελλάδα καταγράφονταν ετησίως κατά μέσα όρο 900 νέες διαγνώσεις HIV/AIDS, σημαντικό ποσοστό των οποίων γίνονται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των ατόμων και να αυξάνεται η πιθανότητα πολλαπλασιασμού.
 

Αυτός είναι και ο λόγος που η γνώση και η πρόληψη αποτελούν τις σημαντικότερες ασπίδες για τον περιορισμό της μετάδοσής του και για την καταπολέμηση του στίγματος προς τους οροθετικούς.
 
Πάντως τα νέα φέτος φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά, γιατί σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καταγράφεται σαφής μείωση των νέων κρουσμάτων της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε ποσοστό 40%, για το έτος 2016. Συγκεκριμένα, στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016, δηλώθηκαν 453 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 367 (81%) αφορούσαν άνδρες και οι 86 (19%) γυναίκες.
 

Διαχρονικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν δηλωθεί 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης, με το 82,7% να αφορούν άνδρες, ενώ από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662.
 
Να σημειωθεί , ότι στο Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση συνολικά 23 παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, με την Ελλάδα να κατέχει έναν από τους μικρότερους αριθμούς παιδιατρικών ασθενών πανευρωπαϊκά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.