Ετοιμος για ακομα 40 χρονια προσφορας ο Συλλογος Μεριμνας ΑμεΑ «Αγιοι Θεοδωροι»

Τα πρώτα 40 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, γιορτάστηκαν στην Κομοτηνή

Συγκίνηση για την μεγάλη και δύσκολη διαδρομή που έχει διανύσει ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ «Άγιοι Θεόδωροι», ήταν το συναίσθημα που κατέκλυσε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου, κατά τον εορτασμό των 40 ετών προσφοράς του Συλλόγου.

Συγκίνηση, αλλά και βεβαιότητα για ένα λαμπρότερο μέλλον, μέσα από τις στέγες διαβίωσης, την δομή διημέρευσης, αλλά και όλα όσα σχεδιάζουν οι άνθρωποι του Συλλόγου τα επόμενα χρόνια, όλα προς όφελος των 56 ατόμων με νοητική υστέρηση – μελών του, που αποτελούν την ψυχή του.

Πέρασμα μέσα από δύσκολα πρώτα χρόνια

Ο Σύλλογος βέβαια χρειάστηκε να περάσει από πολλά αγκάθια, για να καταφέρει να φτάσει στα άστρα σήμερα, ξεκινώντας το 1981, όταν ιδρύθηκε από γονείς Ατόμων με Αναπηρίες νοητικής υστέρησης και ευαισθητοποιημένους πολίτες της Ροδόπης, που ανησυχούσαν για την μέριμνα των παιδιών αυτών, ιδιαίτερα όταν πλέον οι γονείς τους εξέλιπαν από τη ζωή.

Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, αλλά στέφτηκαν και από επιτυχίες, που έδιναν στα μέλη τους θάρρος να συνεχίσουν. Ο Σύλλογος αναγκάστηκε να μετακινηθεί πολλές φορές, σε οικίες και εγκαταστάσεις που παραχωρούνταν σε αυτόν, όμως από τα πρώτα χρόνια συμμετείχε στην προσπάθεια για την δημιουργία και την λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής, που στέφτηκε με επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Για 25 και πλέον χρόνια στεγαζόταν στις αίθουσες του διδακτηρίου του προαναφερόμενου Ειδικού Σχολείου. Λειτουργώντας το Κέντρο Ενηλίκων Νοητικά Υστερούντων Α.μεΑ. με πρωινά και απογευματινά Τμήματα, στα οποία εφαρμόζονταν ειδικά προγράμματα ανάπτυξης των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ΑμεΑ, αυτοεξυπηρέτησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης, φυσικής δραστηριότητας και αγωγής υγείας για έναν αριθμό είκοσι και πάνω ενήλικων Α.μεΑ. νοητικής υστέρησης, που είχαν, προηγουμένως, περατώσει τη φοίτησή τους στο Ειδικό Σχολείο, με σκοπό αφενός την κοινωνικοποίησή τους αφετέρου την αποφυγή του εγκλεισμού τους στη «φυλακή» των σπιτιών τους.

Από το Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι το Ιανουάριο του 2018, το Κέντρο δραστηριοτήτων του Συλλόγου στεγαζόταν και λειτουργούσε στο χωριό Ροδίτης και, συγκεκριμένα, στο παλαιό παιδικό σταθμό του οικισμού, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Κέντρου διημέρευσης, όπου μπήκαν το 2018, και είχαν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δράσεις αλλά και τις δραστηριότητές τους.

Σημαντικό ρόλο για να το πετύχουν αυτό έπαιξαν οι μικρές και μεγαλύτερες προσφορές των συμπολιτών μας, και ιδιαίτερα αυτή του Νικόλαου Κάρρα, που με την δωρεά που έκανε, κατάφερε ο σύλλογος να μπορέσει να ολοκληρώσει το κτίριο.

Σήμερα λειτουργεί το κέντρο διημέρευσης, όπου παρακολουθούν τα προγράμματα 56 ωφελούμενοι, καθώς και πέντε στέγες στην πόλη της Κομοτηνής με δεκαέξι ενοίκους. Παράλληλα δημιουργήθηκε και το εργαστήριο ΑξιΖΩ, στο οποίο ωφελούμενοι πλέον μπορούν να εργάζονται και να κάνουν ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη αυτονομία.

Όλα αυτά διηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα ίδια τα παιδιά, κάνοντας μια μουσικοχορευτική ανασκόπηση στην ιστορία του Συλλόγου, υπό την διεύθυνση της Χρύσας Ιωαννίδου.

Συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νατάσα Λιβεριαδου για την εκπλήρωση ενός ονείρου, μιας και ο Σύλλογός, ο πρώτος που ασχολήθηκε με άτομα με αναπηρία στην πόλη μας, κατάφερε να πετύχει μια καθημερινότητα με υγεία και αξιοπρέπεια, με την μονάδα ημερήσιας φροντίδας, και τις στέγες, όπου θα μένουν τα παιδιά όταν φύγουν οι γονείς από τη ζωή, ενώ στη συνέχεια ήρθε και το εργαστήριο για την παραγωγή προϊόντων.

«Είναι πολύ σημαντικά πράγματα και δεν το πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο» ανέφερε, μη παραλείποντας να σημειώσουν πως έφτασαν σε αυτό το σημείο με την βοήθεια της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολύ περισσότερο των απλών πολιτών της Κομοτηνής, που δραχμή δραχμή, και στη συνέχεια ευρώ ευρώ, κατάφεραν να τους στηρίξουν για να υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια.

Στο μεταξύ βραβεύτηκαν, συμμετείχαν στους αγώνες Special Olympics, και δεν σταματούν να σχεδιάζουν για το μέλλον.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι ωφελούμενοι πλέον έχουν ξεπεράσει τους 50, απασχολούν σημαντικό αριθμό προσωπικού, και πλέον αποτελούν μια δομή που δουλεύει με αξιοπρέπεια και ευθύνη, ενώ στο ΔΣ έχουν μπει νέοι άνθρωποι που έχουν όρεξη και διάθεση, συμβάλλοντας σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλαιότερων να ανέβει ακόμα περισσότερο το επίπεδο αυτών που προσφέρουν.

Στα 40 αυτά χρόνια πάρα πολλοί άνθρωποι πέρασαν από τα ΔΣ τους, σημείωσε η κ. Λιβεριάδου κλείνοντας, που ξεκίνησαν με γονείς και ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους δυστυχώς δεν βρίσκονται πια εν ζωή, και δεν κατάφεραν να απολαύσουν τους καρπούς όλων αυτών των προσπαθειών 40 χρόνια μετά.

Δεν σταματούν να εξελίσσονται

Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Άγιοι Θεόδωροι κ. Ηλίας Ποιμενίδης σημείωσε πως γιορτάζουν τα 40 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, σε μια εκπληκτική διαδραστική παράσταση, στην οποία συμμετέχουν και τα παιδιά του Συλλόγου με χορογραφίες και τραγούδια, για να δείξουν όλη την εξέλιξη του Συλλόγου στην οποία συνέβαλε όλη η κοινωνία της Κομοτηνής, για να μπορέσει να συντηρηθεί ο Σύλλογος και να συνεχίσει να λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια.

«Δεν σταματάμε, συνεχώς εξελισσόμαστε στο Σύλλογο, και στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε περισσότερες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, που βλέπουμε ότι έχει ανάγκη η περιοχή μας» σημείωσε, ενώ θέλουν να προχωρήσουν την επέκταση του Κέντρου διημέρευσης, και πολλά άλλα τα οποία ευελπιστούν πως θα πετύχουν στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.