Ετοιμοι για πρωτοβουλιες κατα της εξορυξης χρυσου οι φορεις της Θρακης

Επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και Έβρου

Την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, αλλά και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να διατρανώνουν αυτή τη θέση όποτε και όπου χρειαστεί, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι ΝΕ Ροδόπης και Έβρου με θέμα «Η Επιστροφή των Χρυσοθήρων  στη Θράκη».

Στην ημερίδα συμμετείχαν η συντονίστρια του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένα Δούρου, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος καθώς και οι Βουλευτών Έβρου και Ροδόπης, Αναστασία Γκαρά και Δημήτρης Χαρίτου.

Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βασίλης Μαυρίδης, ο Αντιδήμαρχος Αρριανών κ. Αλή Χασεκή, η αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ελένη Ιντζεμπελίδου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Ανησυχία μετά την συμφωνία στη  Χαλκιδική

Την ημερίδα άνοιξαν οι πρόεδροι των ΝΕ Ροδόπης κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου και ΝΕ Έβρου κ. Σπύρος Δέδογλου, ενώ την εισήγηση έκανε ο κ. Φάμελλος, που τόνισε πως στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Θράκη να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Η ανησυχία τους προέρχεται από τις προθέσεις της εταιρείας, αλλά και από τις δυνατότητες αλλαγών στα περιφερειακά χωροταξικά, και ειδικά σε αυτό της ΑΜΘ, ενώ θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για τη Θράκη, ώστε να μην υπάρξει «αιφνιδιασμός» όπως έγινε στη Χαλκιδική.

Για αυτό θεωρούν πως θα πρέπει οι φορείς να επανατοποθετηθούν, και να δημιουργηθεί μια τοποθέτηση που θα ρωτά την κυβέρνηση για την πρόθεσή της για τη Θράκη.

Από την πλευρά της η κ. Δούρου σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει επιτρέψει να ανοίξουν οι ορέξεις των «δήθεν» επενδυτών, και οι αλλαγές στα χωροταξικά πλαίσια δίνουν ακόμα περισσότερα δείγματα γραφής για την προώθηση αντι-επενδύσεων σε βάρος του κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Για αυτό και πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων, μετά από μια πικρή εμπειρία από τη Χαλκιδική, σημειώνοντας πως θα πρέπει σε επίπεδο όλων των φορέων να καταγραφούν απόψεις και να επαναβεβαιώσουν ένα μέτωπο εγρήγορσης και προστασίας.

Σταθερά ενάντια αυτοδιοίκηση και φορείς

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην περιοχή μας, μετά την ψήφιση της επικαιροποίησης της σύμβασης της κυβέρνησης, για αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες και ταλαντεύσεις ότι δεν συζητείται το θέμα υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, εξηγώντας ότι αυτό που θέλουν είναι ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο στην περιοχή. Παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε πως σε αυτό τον αγώνα χρειάζονται προγραμματισμό και στοχεύσεις, και είναι πρόθυμοι να πάρουν πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν όπου χρειαστεί.

Την ανησυχία του κατέθεσε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βασίλης Μαυρίδης, σημειώνοντας πως θα πρέπει το χωροταξικό σχέδιο θα πρέπει να αποτελεί εργαλείο των τοπικών κοινωνιών, και όχι αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΠΕΔ κατά της εξόρυξης χρυσού, γιατί προέχει πέρα από τα οικονομικά οφέλη το περιβάλλον. Πρότεινε δε η Διανομαρχιακή να πάρει εκ νέου πρωτοβουλία για μια ευρύτατη σύσκεψη φορέων, ώστε να διατρανώσουν ξανά την θέση τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, που τόνισε πως θα είναι σε εγρήγορση και θα αντιδράσουν στις όποιες εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαλικίδης επαναβεβαίωσε τη  θέση της Περιφέρειας, μιλώντας για αντίθεση όχι μόνο στην εξόρυξη, αλλά και στην ρητορική που ποντάρει στο διχασμό και την ανάπτυξη σε βάρος άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά και του περιβάλλοντος.

Καταστροφικές για περιβάλλον και ανθρώπους οι συνέπειες της εξόρυξης

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας τόνισε πως το Επιμελητήριο έχει αντιμετωπίσει καθαρά σαν τεχνικός σύμβουλος της Κυβέρνησης το θέμα και έχει αποφανθεί αρνητικά επ’ αυτού θεωρώντας πως η βάση για την περιοχή είναι ο πρωτογενής τομέας, με τον οποίο δεν συνάδει η εξόρυξη. Τόνισε δε πως οι επόμενες μέρες θα πρέπει να τους βρους ενωμένους, γιατί θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις.

Καταστροφικές οι συνέπειες της εξόρυξης

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα μέλη της Διανομαρχιακής επιτροπής εξέθεσαν ξανά τόσο το ιστορικό της προσπάθειας να υλοποιηθεί εξόρυξη στην Θράκη, αλλά και το πώς η εταιρεία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα κοιτάσματα για χρηματιστηριακούς λόγους.

Παράλληλα τονίστηκαν και τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσει η εξόρυξη τόσο λόγω της χρήσης κυανίου, όσο και γενικότερα στο περιβάλλον μιας και θα καταστραφούν εκατοντάδες τόνοι εδάφους, αφήνοντας πίσω περιβαλλοντικά επιβλαβή τέλματα αλλά και ανοιχτούς λάκκους, προκαλώντας όξινες απορροές, και επιπλέον ανεπανόρθωτες βλάβες.

Μάλιστα με αφορμή την επικοινωνιακή «επίθεση» που έχει εξαπολύσει η εταιρεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, το μέλος της Διανομαρχιακής κ. Ανέστης Στρατιάδης κάλεσε την εταιρεία να δηλώσει όχι πόσα υπόσχεται ότι θα κερδίσει, αλλά πόσα κέρδισε το ελληνικό κράτος στα 20 χρόνια που βρίσκεται η εταιρεία στην Χαλκιδική.

Ανεξάρτητα κινήματα για πραγματικά αποτελέσματα

Τέλος, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Χαρίτου τόνισε πως οι χρυσοθήρες δεν έφυγαν ποτέ από τη Θράκη, αλλά προσπαθούν να οικοδομήσουν συμμαχίες με τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο οι κινήσεις της κυβέρνησης με την νέα σύμβαση της Χαλκιδικής, δημιούργησαν δικαιολογημένο αίσθημα ανησυχίας στην τοπική κοινωνία.

Επισήμανε δε ότι η αντίθεση στην εξόρυξη, δεν είναι ευκαιριακή, αλλά διαχρονική γιατί υπονομεύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και απειλεί την υγεία των κατοίκων της περιοχής εξ ου και έχουν ζητήσει από τη Διακομματική να συμπεριλάβει την αντίθεσή αυτή στο πόρισμα που θα εκδώσει.

Τόνισε επίσης πως το κίνημα κατά του χρυσού δεν πρέπει να κομματικοποιηθεί, γιατί μονάχα με αυτό τον τρόπο μπορούν να βάλουν στο περιθώριο ακόμα και κυβερνητικές αποφάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.