Εθνικο σχεδιο δρασης αποκτα ο Ασπροπαρης

Για την ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού του αρπακτικού που απαντάται σε Έβρο και Ροδόπη - Προβλέπεται και εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δηλητηριασμένα Δολώματα

Τρία σχέδια για είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο στη χώρα μας, δύο από τα οποία αφορούν και την περιοχή μας, ενέκριναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
 
Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν  «To Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ασπροπάρη στην Ελλάδα», το «Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για το Κιρκινέζι στον Θεσσαλικό κάμπο» και το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Νανόχηνα στην Ελλάδα»
 
Τα δύο από τα σχέδια, για τον Ασπροπάρη και τη Νανόχηνα, αφορά την προστασία των πληθυσμών τους και στην περιοχή μας, με ειδική μνεία να γίνεται στο σχέδιο του Ασπροπάρη, στην Εκπόνηση προγράμματος «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δηλητηριασμένα Δολώματα». 

Δράση για τον Ασπροπάρη 

Ο Ασπροπάρης (Neophronpercnopterus) είναι μεταναστευτικό είδος γύπα (πτωματοφάγα πουλιά με σπουδαίο ρόλο για την ισορροπία των οικοσυστημάτων), ο μικρότερος σε μέγεθος από τα τέσσερα είδη γυπών που απαντούν στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης από τη χώρα μας, κυρίως λόγω της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
 
Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης  για τον Ασπροπάρη είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση της μείωσης και τη σταθεροποίηση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του, με δεδομένο τον εξαιρετικά μικρό αναπαραγόμενο πληθυσμό του στην Ελλάδα.
Στην Θράκη το σχέδιο αφορά το Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου, το Δάσος Δαδιάς- -Σουφλίου, Ορεινός Έβρος, την Κοιλάδα Δερείου, την Κοιλάδα Φιλιούρι και την Κοιλάδα Κομψάτου.
 
Στην απόφαση τονίζεται πως δεδομένου του εξαιρετικά μικρού αναπαραγόμενου πληθυσμού του Ασπροπάρη στην Ελλάδα, απαιτούνται άμεσες δράσεις για την εξάλειψη των περιοριστικών παραγόντων που αυξάνουν τη θνησιμότητα των νεαρών και ενήλικων πουλιών ή μειώνουν τον αναπαραγωγικό ρυθμό των ενεργών ζευγαριών. Στην παρούσα κατάσταση του πληθυσμού, η απώλεια έστω και λίγων ατόμων έχει σοβαρή επίδραση και μπορεί να οδηγήσει στην τελική εξαφάνιση του είδους από τις τελευταίες περιοχές που αναπαράγεται, συγκεκριμένα στη Θράκη και τη Θεσσαλία, και να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του είδους στα Βαλκάνια συνολικά.
 
Έτσι ανάμεσα στους στόχους είναι η διακοπή της μείωσης και σταθεροποίηση του πληθυσμού στους τρεις πυρήνες του είδους, η μείωση του κινδύνου δηλητηρίασης λόγω της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτωνμε εντατικοποίηση περιπολιών/ελέγχων/εποπτείας, καταγραφή περιστατικών δηλητηρίασης και δημιουργία χαρτών επικινδυνότητας, διάθεση ηλεκτρικών περιφράξεων σε χρήστες γης
 
Την ίδια ώρα προάγεται η μείωση του κινδύνου σύγκρουσης σε ανεμογεννήτριες μέσω του καθορισμού ζωνών αποκλεισμού, τη μείωση του κινδύνου ηλεκτροπληξίας και σύγκρουσης με καλώδια του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της μόνωσης των πυλώνων και της σήμανσης των καλωδίων, αλλά και αύξηση της διαθεσιμότητας τροφής μέσω της δημιουργίας ενεργού δικτύου χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών (ΧΤΑΠ), αλλά και η μείωση της όχλησης κατά τη φωλεοποίηση για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας
 
Το σχέδιο προβλέπει και τη βελτίωση της παρακολούθησης και της έρευνας για τον Ασπροπάρη στην Ελλάδα, μιας και η περαιτέρω έρευνα για την εξάπλωση, την αναπαραγωγική επιτυχία, τις μεταναστευτικές διαδρομές, τη θνησιμότητα και τη γενετική συμφόρηση του Ασπροπάρη στην Ελλάδα, θα αυξήσει τις απαραίτητες γνώσεις για το είδος για την ορθή εκτέλεση στοχευμένων δράσεων διατήρησης.
 
Ανάμεσα στην παρακολούθηση είναι και η εκπόνηση προγράμματος «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δηλητηριασμένα Δολώματα».

Σχέδια για Κιρκινέζι και νανόχηνα 

Η νανόχηνα (Ansererythropus), όπως μαρτυρεί και το όνομά της, είναι μικρόσωμη χήνα, που επισκέπτεται υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας κατά τους χειμερινούς μόνο μήνες. Ο ευρωπαϊκός της πληθυσμός αγγίζει τα όρια της εξαφάνισης και μόνο με ολοκληρωμένη συνεργασία όλων των χωρών που βρίσκονται στους μεταναστευτικούς της δρόμους, υπάρχει ελπίδα να διασωθεί. Τα υλοποιούμενα προγράμματα για τη διάσωσή της τα τελευταία χρόνια φαίνεται ήδη να αποδίδουν καρπούς, απαιτείται όμως συνέχιση των σχετικών δράσεων (διατήρηση υγροτόπων σε καλή κατάσταση, ραδιοπαρακολούθηση κ.ά.)
 
Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Νανόχηνα, είναι η διαφύλαξη του πληθυσμού της που διαχειμάζει στην Ελλάδα και η διατήρηση του αριθμού των ατόμων χωρίς απώλειες και στη βέλτιστη κατάσταση, με την εξασφάλιση ασφαλών, επαρκών και υψηλής ποιότητας βιοτόπων στις περιοχές στάθμευσης και διαχείμασης, αλλά και στις διαδρομές  μετακίνησής τους.
 
Ανάμεσα στις περιοχές εφαρμογής είναι το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας), το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπου Κερκίνης και το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας– Βόλβης.
 
Το Κιρκινέζι (Falconaumanni) είναι μεταναστευτικό γεράκι μεσαίου μεγέθους με κύριους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς στη Θεσσαλία, που εξαρτάται από την καλή οικολογική κατάσταση των αγροτικών οικοσυστημάτων, στα οποία βρίσκει τη βασική του τροφή, τα έντομα.
 
Στόχος του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για το Κιρκινέζι, είναι η βελτίωση του καθεστώτος του Κιρκινεζιού κατά μια βαθμίδα, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, μεταβαίνοντας από την κατηγορία ΤΡΩΤΟ (VU) στην κατηγορία ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ (NT).
 
Για την επίτευξη των στόχων των προαναφερόμενων Σχεδίων Δράσης είναι απαραίτητο να ληφθούν μια σειρά από μέτρα τα οποία και παρουσιάζονται στα παραρτήματα των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, συνοδευόμενα από την αξιολόγηση της προτεραιότητας τους και τους υπεύθυνους εφαρμογής τους.
 
 Η χρονική διάρκεια των Σχεδίων Δράσης είναι πέντε έτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.