Εσπερινες ελπιδες στην εκπαιδευση

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησαν την φετινή χρονιά το Εσπερινό Γυμνάσιο και το Εσπερινό Λύκειο Κομοτηνής

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, τα σχολεία της Κομοτηνής γέμισαν από μαθητές, γονείς και καθηγητές, στο ξεκίνημα ακόμα μίας σχολικής χρονιάς, με ευχές για επιτυχία και εκ νέου προσπάθειες το επόμενο διάστημα.
 
Εξίσου σημαντικός όμως ήταν και ο αγιασμός που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Εσπερινό Γυμνάσιο και το Εσπερινό Λύκειο, τα οποία συνεχίζουν την πορεία τους, ενισχύοντας την παρουσία τους καθημερινά στην κοινωνία της Κομοτηνής.
 
Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμων, ενώ το παρών έδωσε και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, στελέχη των δύο σχολείων και φυσικά πολλοί μαθητές.

Αυξημένο το ενδιαφέρον για το Εσπερινό Γυμνάσιο

Άλλωστε το ενδιαφέρον για το Εσπερινό Γυμνάσιο φέτος είναι αρκετά αυξημένο, σύμφωνα με την διευθύντριά του κ. Κυριακή Ευστρατιάδου, με 150 μαθητές να έχουν ήδη εγγραφεί και την ροή, τις εγγραφές και τις μετεγγραφές να είναι σημαντικές.
 
Η κ. Ευστρατιάδου αποδίδει αυτή την αύξηση στο γεγονός ότι έχει αρχίσει να ακούγεται, από στόμα σε στόμα, η δουλειά που γίνεται στο σχολείο, μιας και θεωρεί πως η καλύτερη διαφήμιση είναι οι άνθρωποι και ο λόγος τους.
 
Μάλιστα φέτος ξεκινούν, από άποψη προσωπικού, σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, με πολύ λιγότερες ελλείψεις από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, παρόλο που θέλουν να καλυφθούν και αυτά τα κενά το γρηγορότερο δυνατό.
 
Τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχουν, αφορούν στις υποδομές, και εκεί κυρίως μέγιστο ζήτημα είναι να λυθούν οι πρακτικές δυσκολίες που είναι φυσικό να δημιουργούνται όταν συστεγάζεται με άλλο σχολείο.
 
Βέβαια η συνεργασία τους με την διεύθυνση του 3ου ΓΕΛ, είναι πολύ καλή και αγαστή, όμως το γεγονός ότι δεν έχουν χώρους για να βάλουν τα βιβλία τους, ή ένα δικό τους χώρο για εκδηλώσεις ώστε να έχουν μεγαλύτερη άνεση, δημιουργεί δυσχέρειες.
 
Άλλωστε τα σχολεία όταν είναι αυτόνομα, όπως εξήγησε η κ. Ευστρατιάδου, μοιραία είναι και πιο παραγωγικά, σημειώνοντας για παράδειγμα πως όταν θέλουν να κάνουν μια εκδήλωση, υπεισέρχονται πολλές παράμετροι, (αν θα είναι ελεύθερος ο χώρος, ποιες διαδικασίες χρειάζονται κτλ) που δεν θα υπήρχαν αν το Εσπερινό Γυμνάσιο στεγαζόταν ξεχωριστά.
 
Πέρυσι από την 3η Γυμνασίου αποφοίτησαν 57 άτομα, με την σχολική διαρροή να είναι ελάχιστη, γύρω στο 5%, και έχουν πάρα πολλά παιδιά που για βιοποριστικούς λόγους βοηθούν τους γονείς τους το πρωί, και το απόγευμα επιλέγουν το σχολείο τους ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν την μάθησή τους.
 
«Θεωρώ πως κάνουμε μια πολύ συγκροτημένη δουλειά, και προσπαθούμε και ευελπιστούμε πως και φέτος θα τα καταφέρουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ελπίζουν σε επιτυχίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  στο Εσπερινό Λύκειο

Από την πλευρά της η κ. Θεοδώρα Κορδοκονίδου, που είναι από την ίδρυσή του, εδώ και τρία χρόνια, διευθύντρια του Εσπερινού Λυκείου, σημείωσε ότι έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις αρχικές δυσκολίες, τόσο στους χώρους, όσο και στο προσωπικό, μιας και την πρώτη χρονιά λειτούργησαν κυρίως με μόνιμους καθηγητές άλλων σχολείων που είχαν ώρες να συμπληρώσουν, τη δεύτερη χρονιά δυσκολεύτηκαν γιατί καθυστέρησε λίγο ο διορισμός των αναπληρωτών, όμως φέτος αυτοί ήρθαν πιο νωρίς.
 
«Κάθε φέτος και καλύτερα» τόνισε, με το Λύκειο πλέον να έχει 3 τάξεις, με 36 εγγεγραμμένους μαθητές. Όπως σημείωσε, έχουν αρκετούς μαθητές και από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που θέλουν να συνεχίσουν και στην Λυκειακή Εκπαίδευση.
 
Πάντως φέτος η μεγάλη πρόκληση θα είναι οι μαθητές της Γ Λυκείου, και θα επικεντρωθούν σε αυτούς, μιας και είναι άτομα που δεν πηγαίνουν φροντιστήριο, ελπίζει όμως πως οι 6 ώρες θα είναι αρκετές για κάθε μάθημα.
 
Γενικότερα πάντως η μαθησιακή διαδικασία είναι πρόκληση, γιατί πολλοί έχουν ελλείψεις από τα γυμνασιακά τους χρόνια, αλλά και από τα χρόνια που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση, όμως οι εκπαιδευτικοί του σχολείου προσπαθούν με την πείρα που έχουν όλα αυτά να τα υπερκεράσουν.
 
Άλλωστε στόχος του Λυκείου είναι όχι μόνο να ολοκληρώσουν την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά να δοκιμάσουν και τις δυνάμεις τους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Χρειάζονται πάντως ενθάρρυνση, γιατί όπως ανέφερε η κ. Κορδοκονίδου, πολλοί δεν έχουν την αυτοεκτίμηση να το προχωρήσουν.
 
Ελλείψεις γενικότερα δεν έχουν στο Λύκειο, παρόλο που η Διευθύντρια έχει το παράπονο ότι τα θρανία, που είναι φτιαγμένα για νεαρότερες ηλικίες πολλές φορές δεν βολεύουν τους ενήλικους μαθητές τους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.