Ερωτηματα για το μελλον του συνταγματισμου στην Ευρωπη

Στο συνέδριο που διοργάνωσε η έδρα Jean Monnet της Νομικής Κομοτηνής - Έλληνες και Γερμανοί επιστήμονες συζήτησαν για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συνταγματισμού

Αναζητήσεις για τον Ευρωπαϊκό Συνταγματισμό και την κρίση του πραγματοποίησαν καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό την Τετάρτη 23 Μαΐου, στην Κομοτηνή, στο συνέδριο «Ο ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και η κρίση του», που διοργάνωσαν η έδρα Jean Monnet της Νομικής Κομοτηνής και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.
 
Εξέχοντες επιστήμονες ανέλυσαν τα δομικά υλικά του Ευρωπαϊκού Συνταγματισμού, εξέθεσαν τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει και συζήτησαν πώς μπορεί να βγει από την κρίση και να γίνει πιο ισχυρός.
 
Το συνέδριο αποτελεί μέρος υλοποίησης του τριετούς προγράμματος της χρηματοδότησης που πέτυχε το πανεπιστήμιο με την απονομή της έδρας Jean Monnet.
 
Της πρώτης συνεδρίας προέδρευσε ο Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΔΠΘ κ. Χρήστος Μαστροκώστας, ο οποίος στάθηκε στην παρουσία των ξένων καθηγητών από την Γερμανία, καθώς και από πολλά άλλα πανεπιστήμια της χώρας μας.
 
Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών, και την ζωή που δίνει στο πανεπιστήμια και τη Θράκη γενικότερα. 

Γερμανικές παρουσίες στο συνέδριο 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι καθηγητές κ. Wolfgang Weiss, από το Γερμανικό Πανεπιστήμιο Διοικητικών Επιστημών, Speyer και κ. Thomas Giegerich, LL.M., Διευθυντής του Europa-Institut στο Πανεπιστήμιο Saarland, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του Ιδρύματος Konrad Adenauer κ. Henri Bohnet και άλλα μέλη του ιδρύματος, που ήταν συνδιοργανωτής του συνεδρίου.
 
Ο κ. Bohnet σημείωσε ότι είναι πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι συμμετέχουν στο συνέδριο, μιας και ένας από τους κύριους πυλώνες του ιδρύματος είναι η αρχή του κράτους του δικαίου, για αυτό και βρέθηκαν στην Κομοτηνή για να συζητήσουν για το ευρωπαϊκό σύστημα και την κρίση του ευρωπαϊκού Συνταγματισμού.
 

Η βόρεια Ελλάδα, σημείωσε, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή, όπου συμβαίνουν πολλά πράγματα πλέον, και με την προοπτική της εξόδου της χώρας από την κρίση, θεωρεί σημαντικό να γίνονται συζητήσεις, ιδίως με τους νέους ανθρώπους, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια.
 
Αυτό που θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως έχουμε πολλές κρίσεις στην Ευρώπη, όμως την ίδια ώρα η εμβάθυνση της Ένωσης προχωρά, ειδικά στο πεδίο του δικαίου, όπου υπάρχουν πολλοί νέοι νόμοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επικαλύπτουν τα εθνικά δίκαια.
 
Αυτό δημιουργεί αρκετή ένταση, και υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πώς αυτό θα επιλυθεί τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. 

Υπερβαίνοντας την κρίση 

Την χαρά του που βρίσκεται στην Κομοτηνή για ένα τέτοιο συνέδριο εξέφρασε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Αντώνης Μεταξάς, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία της έδρας Jean Monnet και του κ. Μιχάλη Χρυσομάλλη, να φέρει Γερμανούς και Έλληνες ομιλητές που θα τοποθετηθούν σε θέματα του Ευρωπαϊκού συνταγματισμού και κατ’ επέκταση θέματα του μέλλοντος της ΕΕ.
 

Ο ίδιος μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους το Δίκαιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της κρίσης για την υπέρβαση της κρίσης του Ευρωπαϊκού Συνταγματισμού.
 
Θεωρεί δε πως το δίκαιο θα πρέπει να οριοθετήσει το πλαίσιο της δικής του κανονιστικής εμβέλειας, για την υπέρβαση της κρίσης και να βρει τους τρόπους για να παράσχει αναλυτικά εργαλεία για την υπέρβασή της και ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.