Επιτυχημενη η χρονια για το Βουλγαρικο Σχολειο στην Κομοτηνη

28 παιδιά από 4 μέχρι 18 ετών, με καταγωγή από τη Βουλγαρία και όχι μόνο, μαθαίνουν την Βουλγαρική γλώσσα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά λειτουργίας του Βουλγαρικού Σχολείου στην Κομοτηνή, με παιδιά Βουλγάρων που ζουν μόνιμα στην Κομοτηνή, Ελλήνων που έχουν πραγματοποιήσει μεικτούς γάμους αλλά και όσων θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους τη γλώσσα, να φοιτούν σε αυτό.

Το σχολείο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Σωματείου «Μπαλγκάρια», με την κ. Στάνκα Κολέβα – Διδάκτωρ Οικονομικών, Διευθύντρια του πρώτου Βουλγαρικού Σχολείου “Αγιος Ιωάννης της Ρίλας” στην Καβάλα, να σημειώνει πως η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε στην Καβάλα πριν από πέντε χρόνια, συνέχισε στη Δράμα και στη συνέχεια στην Κομοτηνή με επιτυχία, υπό την διεύθυνση της κ. Γκένκα Παπαδοπούλου.

Οι μαθητές μπορούν να ξεκινούν από 4 χρονών, και να πηγαίνουν σε αυτό μέχρι τα 18, ενώ μπορούν να λαμβάνουν και πιστοποιητικό γνώσης της Βουλγαρικής Γλώσσας.

Άνοιγμα σε συνεργασίες στην Κομοτηνή

«Η χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά στην Κομοτηνή», σημείωσε, ξεκινώντας με 14 παιδιά και φτάνοντας τα 28, ενώ περιμένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα από τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό εργάζονται δύο δασκάλες, ενώ στο σχολείο δύο φοιτητές του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών έκαναν την πρακτική τους, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την επαφή του σχολείου με την κοινότητα.

Άλλωστε τα Σχολεία Καβάλας και Κομοτηνής πρόσφατα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για να συνεργαστούν με στόχο τόσο την ανάπτυξη καινοτόμων και διεπιστημονικών εκπαιδευτικών προϊόντων στον τομέα της διδασκαλίας της βουλγαρικής γλώσσας, μέσω των οποίων μαθητές αλλά και φοιτητές θα αποκτούν νέες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες, όσο και τη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Τα παιδιά προέρχονται από την Κομοτηνή με δύο παιδιά από το Φανάρι, με την κ. Κολέβα να επισημαίνει πως υπάρχουν παιδιά με καταγωγή από την Αλβανία, αλλά και ελληνικών οικογενειών, που δεν έχουν καταγωγή από τη Βουλγαρία, που παρακολουθούν το σχολείο για να μάθουν Βουλγάρικα, μιας και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εφόδιο για το μέλλον, τόσο στον τουρισμό, όσο και σε άλλες ασχολίες.

Σταθερά στην εκμάθηση της Βουλγαρικής γλώσσας

Έτσι το σχολείο θα συνεχιστεί κανονικά και την επόμενη χρονιά, κάθε Σάββατο, μαθαίνοντας στα παιδιά τη Βουλγαρική γλώσσα, τόσο μέσω μαθημάτων, όσο και μέσω παιχνιδιών, μαζί με μουσική, που διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης.

Σημαντικό είναι δε πως όλες οι δημοτικές αρχές όπου έχουν δημιουργηθεί σχολεία, στην Κομοτηνή, την Καβάλα και τη Δράμα, έχουν στηρίξει τη λειτουργία του, ενώ αρωγοί στην όλη προσπάθεια ήταν και οι δήμοι Χάσκοβο για το σχολείο της Κομοτηνής, και Γκόλτσε Ντέλτσεφ για το σχολείο της Δράμας, και για την δημιουργία σχολείου στο Κάτω Νευροκόπι, όπου αναμένεται να λειτουργήσει σχολείο και εκεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.