Επιτροπη Διαβουλευσης… με το ζορι στον δημο Κομοτηνης

36 οι «ηρωικοί» εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, που θα τη συγκροτήσουν

Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για τη λεγόμενη «κοινωνική διαβούλευση», το «εργαλείο» εκείνο που ενισχύει τη συμμετοχικότητα των πολιτών στον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών, ο σχετικός θεσμός, που εισήγαγε στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ο «Καλλικράτη», έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά την πρώτη τετραετία της εφαρμογής του. Ο λόγος για τις Επιτροπές Διαβούλευσης, που είναι υποχρεωμένοι να συγκροτούν και να λειτουργούν οι δήμοι της χώρας, παρέχοντάς τους γνωμοδοτικό και εισηγητικό ρόλο για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στις οικείες τοπικές κοινωνίες. Στις Επιτροπές αυτές συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων, κατ’ ελάχιστον 25 και όχι παραπάνω από 50, καθώς επίσης απλοί δημότες, οι οποίοι προκύπτουν μετά από κλήρωση και πρέπει να αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των μελών. 

Κατώτερη των προσδοκιών η έως τώρα λειτουργία της Επιτροπής

Στο περιθώριο της συζήτησης, που έγινε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο για τη συγκρότηση της νέας Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Κομοτηνής, περιγράφηκαν οι λόγοι, που δυστυχώς έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του θεσμού, δείγμα της οποίας είναι η πολύ περιορισμένη ανταπόκριση των φορέων και των συλλόγων της περιοχής μας στην πρόσκληση για την Επιτροπή Διαβούλευσης της νέας δημοτικής περιόδου. Η πτυχή αυτή αναδείχθηκε, αφενός από την εισήγηση του δημάρχου, κ. Γιώργου Πετρίδη, που αναγνώρισε ότι κατά την προηγούμενη θητεία του «η Επιτροπή δε λειτούργησε όπως θα θέλαμε», αφετέρου από την παρέμβαση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φελίνας Καζάκου, η οποία αναρωτήθηκε για τους λόγους που η δημοτική αρχή καθυστέρησε επί έναν σχεδόν χρόνο να προχωρήσει στην συγκρότηση της νέας Επιτροπής Διαβούλευσης. 

Γιώργος Πετρίδης «Θα μπορούσε να είναι ένα όργανο εισφοράς προτάσεων και απόψεων των πολιτών στα ζητήματα που αφορούν τον δήμο μας»

Αρχικά ο κ. Πετρίδης παραδέχτηκε πως η Επιτροπή Διαβούλευσης κατά την προηγούμενη θητεία του, τις περισσότερες φορές, δεν κατάφερε να συνεδριάσει, λόγω έλλειψης απαρτίας, και παρατήρησε ότι η απαξίωση αυτή «προέρχεται κυρίως από τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα, που τελικά παίρνει η Επιτροπή, σε σχέση με την αποστολή της, όπως προκύπτει από τον νόμο». «Δεν αφορά βέβαια μόνο τον δήμο μας», διευκρίνισε, «αλλά, μιλώντας και με άλλους δημάρχους, διαπίστωσα ότι είναι οριζόντιο το φαινόμενο». «Επομένως και εμείς ως διοίκηση σε αυτή τη θητεία θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να αισθανθούν αυτοί που μετέχουν στην Επιτροπή ότι έχουν έναν ουσιαστικό ρόλο», συνέχισε, «αλλά είμαι ανοιχτός και σε προτάσεις από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους και τις παρατάξεις για την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στις συνεδριάσεις της Επιτροπής». «Θα μπορούσε να είναι ένα όργανο εισφοράς προτάσεων και απόψεων των πολιτών στα ζητήματα που αφορούν τον δήμο μας», παρατήρησε κλείνοντας. 

Φελίνα Καζάκου «Δυστυχώς για ακόμα μία φορά μας απογοητεύει το γεγονός ότι έρχονται κάποια θέματα πολύ καθυστερημένα στο δημοτικό συμβούλιο»

Στην παρέμβασή της η κ. Καζάκου σημείωσε αρχικά ότι «δυστυχώς για ακόμα μία φορά μας απογοητεύει το γεγονός ότι έρχονται κάποια θέματα πολύ καθυστερημένα στο δημοτικό συμβούλιο», για να επισημάνει ότι «η Επιτροπή αυτή θα έπρεπε να είχε οριστεί δύο μήνες μετά από την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2014».

«Ερχόμαστε μετά από περίπου έναν χρόνο να συζητάμε για τα αυτονόητα», σχολίασε και, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, τόνισε ότι «δεν σας δικαιολογεί το γεγονός ότι σε όλους τους δήμους της χώρας υπάρχει μια οριζόντια τακτική και αντιμετώπιση των τρόπων με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι επιτροπές». 

«Έπεσαν τηλέφωνα» για να συγκεντρωθούν δύο πάνω από το όριο συμμετοχές φορέων

Απαντώντας στην ανωτέρω μομφή, ο κ. Πετρίδης επικαλέστηκε για την καθυστέρηση αφενός την απουσία σχετικού ενδιαφέροντος από τους φορείς, αφετέρου το ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων μηνών, που επέβαλλε στη διοίκηση να προτάσσει τα μείζονα θέματα του δήμου. Επιπλέον διευκρίνισε ότι η προθεσμία που προβλέπει ο «Καλλικράτης» για την συγκρότηση της Επιτροπής δεν είναι αποκλειστική, αλλά ενδεικτική, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι και αυτή η προθεσμία δεν πρέπει να παρατείνεται επί μακρό διάστημα. Συμπληρωματικά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Νότης Χαραλαμπίδης, γνωστοποίησε πως η σχετική πρόσκληση προς του φορείς είχε αποσταλεί από τον δήμο στις 18 Νοεμβρίου του 2014, με το περιορισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε έκτοτε να καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, κατά τους μήνες που ακολούθησαν χρειάστηκε να γίνουν τηλεφωνικές κλήσεις και κατ’ ιδίαν επαφές με μέλη συλλόγων και φορέων, ώστε να πεισθούν οι τελευταίοι να λάβουν μέρος στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον 27 σύλλογοι και φορείς, δηλαδή μόλις 2 παραπάνω από το ελάχιστο όριο, που προβλέπει ο νόμος. 

Νίκος Φακιρίδης «Αυτές οι επιτροπές είναι μια επίφαση δημοκρατίας, γιατί είναι αδύνατο να λειτουργήσουν και να παίξουν κάποιον ουσιαστικό ρόλο»

«Ο δήμαρχος αναγνωρίζει τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα της Επιτροπής», παρατήρησε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης», κ. Νίκος Φακιρίδης, για να επισημάνει ότι «εμείς είπαμε και λέμε, κάνοντας κριτική στον «Καλλικράτη», ότι αυτές οι επιτροπές είναι μια επίφαση δημοκρατίας, γιατί στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν και είναι αδύνατο να παίξουν κάποιον ουσιαστικό ρόλο». «Θα μπορούσαν άλλου είδους διαδικασίες και θεσμοί», συνέχισε, «να βοηθήσουν σε αυτό, που υποτίθεται ότι θέλει να γίνεται στους δήμους ο «Καλλικράτης», δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη των φορέων και των δημοτών». «Η ίδια η αρνητική στάση ενός μεγάλου μέρους των φορέων δείχνει πόσο τον υπολογίζουν αυτόν τον θεσμό», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Φακιρίδης, κάνοντας γνωστό ότι η παράταξη του θα απείχε από την ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου θέματος. 

36μελής Επιτροπή Διαβούλευσης με προεδρεύοντα τον δήμαρχο Κομοτηνής

Το θέμα εντέλει υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η νέα Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία θα προεδρεύει, όπως και την προηγούμενη τετραετία, ο ίδιος ο δήμαρχος Κομοτηνής, θα απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη:

Α) Εκπρόσωποι φορέων
1. Κωστής Δημητρακόπουλος-Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών
2. Μιχάλης Ραγκούσης- «Περπατώ»
3. Σωκράτης Γρηγορόπουλος-Οικολογική Ομάδα Ροδόπης
4. Αθανάσιος Δεμίρης-ΟΕΒΕΣ
5. Φωτεινή Αντωνιάδου- Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης
6. Σμαράγδα Μπρατζουκάκη-Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής
7. Λίτσα Κυριαζίδου-Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης
8. Χρύσα Ιωάννου- Σύνδεσμος Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών νομού Ροδόπης
9. Γεώργιος Λουτατίδης- Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Θράκης
10. Γεράσιμος Ξαγοράρης-Θράκας Ιππέας
11. Βασίλειος Λούρμπας- Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης
12. Ειρήνη Καλαϊτζάκη- Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής
13. Ιωάννης Τσαβδαρτζής-Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
14. Σούλα Δραγουμάνη- «Πελίτι»
15. Παναγιώτης Μαργαρίτης- Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
16. Χρύσα Μαυρίδου- Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου
17. Ελένη Κακουλίδου- Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
18. Γεώργιος Πετροσιάν-Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής
19. Δημοσθένης Τακάς- Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής
20. Νίκος Αγγελίδης- Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης
21. Μουσταφά Ισμαήλ- Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας
22. Πάρις Καλοδημίδης- Σωματείο Αντιφωνητής
23. Κωνσταντίνος Μαυρομάτης- Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης
24. Στεπάν Ματεοσιάν-Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής
25. Ευστάθιος Γκεβρέκης- Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
26. Βιβή Χατζηγεωργίου- Πολιτιστικός Σύλλογος Βυζαντινού Φρουρίου
27. Νεοκλής Ιωαννίδης- Σωματείο Κρεοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας

Β) Δημότες
1. Γεώργιος Ζαφειρίδης
2. Ελευθερία Σιώπη
3. Ιορδάνης Γιαννακίδης
4. Μαργαρίτης Καπζάλας
5. Βασιλική Καρακάση
6. Ειρήνη Αραμπατζή
7. Θεόδωρος Τζατζανάς
8. Μεχμέτ Μεχμέτ
9. Χασάν Αχμέτ 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.