Επιτιμος Διδακτορας του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας ο καθηγητης Tudor Dinu

Η τελετή αναγόρευσής του, η κορύφωση των εργασιών του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Το ελληνικό “λαϊκό” μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα»

Με την αναγόρευση του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου Tudor Dinu σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 27 Μαϊου, οι εργασίες του τριήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Το ελληνικό “λαϊκό” μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα» που διοργάνωσε το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον νεοελληνιστή – ομότιμο καθηγητή στη Σορβόννη κ. Henri Tonnet, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά με τις εργασίες του στη μελέτη του ελληνικού «λαϊκού» μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο εισηγητή του συνεδρίου το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα «Για την ιδεολογία σε τρία ελληνικά “λαϊκά” μυθιστορήματα του 19ου αι. (Η Επτάλοφος [1855] του Πέτρου Ιωαννίδη, Τα απόκρυφα Κωνσταντινουπόλεως [1868] του Χριστόφορου Σαμαρτσίδη, Ο Βασιλεύς του Άδου [1882] του Κωνσταντίνου Μεγαρέως)». Ο κ. Tonnet στην εισήγησή του αναφέρθηκε και σύγκρινε τις ιδέες που εκφράζονται ή προκύπτουν από τις μυθιστορηματικές καταστάσεις στα τρία αυτά «λαϊκά» μυθιστορήματα, για μερικά κοινωνικά θέματα, όπως ο πλούτος και η φτώχεια, η θέση των γυναικών στην κοινωνία, η πολιτική, η οικογενειακή ηθική, καθώς και το έγκλημα και η τιμωρία.

Το συνέδριο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ συνέπεσε με το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών» που διοργάνωσαν τα Τμήματα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, Ελληνικής Φιλολογίας,  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Σχολή Ξένων Γλωσσών και η Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, γεγονός που οδήγησε στην, για πρώτη φορά, κοινή έναρξη των δύο συνεδρίων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής του ΔΠΘ.

Η αναγόρευση του κ.Tudor Dinu πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 27 Μαΐου, παρουσία μεταξύ άλλων του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι καθώς και της Προξένου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Τον χαιρετισμό του Πρυτανεύοντος του ΔΠΘ κ. Σταύρου Τουλουπίδη ανέγνωσε η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Ζωή Γαβριηλίδου στην έναρξη της τελετής, μεταφέροντας τον «ενθουσιασμό» της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ για την εισαγωγή του τιμώμενου προσώπου στην οικογένεια του ΔΠΘ.

« Το ΔΠΘ το οποίο έχω, ως Πρύτανης, την ύψιστη τιμή να εκπροσωπώ υποδέχεται με ενθουσιασμό σήμερα στην οικογένεια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Καθηγητή του πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu, διότι ο καθηγητής Dinu έχει καθιερωθεί ως επιφανής νεοελληνιστής στην Ρουμανία αλλά και διεθνώς, για την πολυεπίπεδη δραστηριότητά του, ακαδημαϊκή, ερευνητική και κοινωνική,  γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους που από σήμερα γίνεται μέλος του Πανεπιστημίου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά διαβάζοντας τον χαιρετισμό του Πρυτανεύοντα του Πανεπιστημίου κ. Σταύρου Τουλουπίδη.

«Ο Tudor Dinu ως εξαίρετος επιστήμονας που είναι, με το έργο του λάμπρυνε τις νεοελληνικές σπουδές και αποτέλεσε σημαντικό πολιτισμικό διαμεσολαβητή και πρεσβευτή του ελληνισμού στον κόσμο όλο. Το πλούσιο έργο του στο πεδίο της νεοελληνικής φιλολογίας, η άριστη διδασκαλία του, καθώς και η διοικητική του εμπειρία από όποιο πόστο και αν την απέκτησε αποτέλεσαν όπλα πολιτισμικής πολιτικής για την Ελλάδα με σκοπό την διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της Χώρας μας στο εξωτερικό, την προαγωγή των ελληνικών πολιτιστικών αξιών και τη διάχυσή τους σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό χαιρόμαστε σήμερα με αυτή την τελετή αναγόρευσης και νιώθουμε ότι ο ίδιος ο τιμώμενος μας τιμά με την αποδοχή της πρότασης αναγόρευσής του» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Τουλουπίδης.

Ζωή Γαβριηλίδου
«Η αναγόρευση αυτή ελάχιστη τιμή που μπορεί να γίνει σε έναν άξιο και ξεχωριστό άνθρωπό της που προωθεί συστηματικά τις νεοελληνικές σπουδές»

Για μία ιδιαίτερη τιμή για το ΔΠΘ και την Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών έκανε λόγο στον χαιρετισμό της και η κ. Γαβριηλίδου,  η οποία υπογράμμισε την ομόφωνη απόφαση των μελών του Τμήματος για την αναγόρευση του κ. Dinu  «κινούμενοι από την αναγνώριση της αξίας του έργου του στον ελληνικό πολιτισμό και τις νεοελληνικές σπουδές».

«Ο Tudor Dinu υπηρετώντας μακράν και ευδόκιμα τις νεοελληνικές σπουδές, προσέφερε τα μέγιστα στον ελληνικό πολιτισμό και γραμματεία με τη συστηματική επιστημονική έρευνα, τη μελέτη, την ερμηνεία ενδιαφερόντων κειμένων» συνέχισε η ίδια κάνοντας μνεία στο «ιδιαίτερα εκτεταμένο αριθμητικά και πολυδιάστατο θεματολογικά έργο του» το οποίο όπως επεσήμανε «αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με τις νεοελληνικές σπουδές σε επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και πολύτιμο βοήθημα για τον κάθε ερευνητή».

« Αν υπάρχει η θέληση να βελτιωθεί η διεθνής εικόνα της Ελλάδας δεν αρκεί να βελτιωθεί µόνο η τουριστική, συγκοινωνιακή ή αθλητική υποδοµή της αλλά και η πολιτισµική διπλωµατία της µε επενδύσεις που έχουν βάθος χρόνου.  Αυτό ακριβώς έπραξε ο Tudor Dinu. Και του χρωστούμε μεγάλη χάρη. Πραγματοποίησε μια μεγάλη επένδυση στον ελληνικό πολιτισμό! Γιατί ο τιμώμενος είναι ένας ήρωας που έδωσε μάχες σκληρές από πολλές διαφορετικές θέσεις και αξιώματα για την προώθηση των ελληνικών σπουδών» υπογράμμισε για να συγχαρεί τον κ. Dinu για την «τεράστια προσφορά και τις υπηρεσίες του από τις διάφορες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό και οι οποίες του δίνουν εξέχουσα θέση ανάμεσα στους πνευματικούς ταγούς του Ελληνισμού καθιστώντας τον παράλληλα πρότυπο προς μίμηση χαρακτηρίζοντας την αναγόρευσή του αυτή ως την «ελάχιστη τιμή που μπορεί να γίνει σε έναν άξιο και ξεχωριστό άνθρωπο της που προωθεί συστηματικά τις νεοελληνικές σπουδές».

Εμμανουήλ Βαρβούνης
«Ο Tudor Dinu πραγματικός πρεσβευτής της χώρας , του πολιτισμού, των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής επιστήμης στο εξωτερικό»

Τον λόγο έλαβε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και  Εθνολογίας, Καθηγητής κ.Εμμανουήλ Βαρβούνης, ο οποίος έκανε λόγο « όχι μόνο για έναν ώριμο επιστήμονα με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, αλλά και πραγματικό πρεσβευτή της χώρας μας και του πολιτισμού μας, των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής επιστήμης στο εξωτερικό».

Ακολούθως η κ. Ελεονόρα Ναξίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, ανέγνωσε τον έπαινό της προς τον τιμώμενο πρόσωπο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η αγάπη και η έντονη επιθυμία του να προωθήσει τις νεοελληνικές σπουδές όχι μόνο στη Ρουμανία αλλά γενικότερα στην Ευρώπη εκδηλώνεται και με τις ποικίλες επιστημονικές του δραστηριότητες. Προβάλλει τις νεοελληνικές σπουδές πραγματοποιώντας διαλέξεις και μαθήματα σε πανεπιστήμια και ιδρύματα της αλλοδαπής, γεγονός που αποδεικνύει επίσης την επιστημονική του αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή που φέρει διεθνώς για την προσωπικότητα και το έργο του».

Ακολούθησε η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο, η επίδοση των διασήμων και η αναγόρευση του κ.Dinu από τους κ.κ. Βαρβούνη και Γαβριηλίδου,  ενώ ακολούθησε η ομιλία του τιμώμενου προσώπου και Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ο οποίος αναφέρθηκε στους Φαναριώτες στη Βλαχία, παρουσιάζοντας στο κοινό εικόνες από ενδυμασίες Φαναριωτών.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.