Επεστρεψε στο σπιτι της η Ιερη Εικονα του Αγιου Χαραλαμπους

Ιστορική στιγμή για τη Μαρώνεια

Με όλες τις τιμές έγινε η υποδοχή, 110 χρόνια μετά την φυγάδευσή της

Επέστρεψε η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, κλείνοντας ένα κύκλο και συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν του οικισμού, 110 χρόνια αφού φυγαδεύτηκε μαζί με τους κατοίκους της Μαρώνειας με το θωρηκτό Αβέρωφ στον Πειραιά.

Την εικόνα υποδέχτηκε η Τοπική εκκλησία, με οικοδεσπότη τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και τους Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο να εκπροσωπούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών αντίστοιχα, ενώ την εικόνα κόμισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος βοήθησε σημαντικά στον εντοπισμό και επαναπατρισμό της. Στο Λιμάνι βρέθηκε και ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και πολλοί πιστοί.

Η εικόνα επέστρεψε όπως έφυγε, δια θαλάσσης, με πλοίο του λιμενικού το οποίο συνόδευαν τοπικά αλιευτικά, που δημιούργησαν εορταστική ατμόσφαιρα στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους.

Την εικόνα μετέφεραν οι Μαρωνίτες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της βουλγαρικής Κατοχής όταν τους παρέλαβε το αντιτορπιλικό «Αβέρωφ» στις 6 Αυγούστου 1913, και επέστρεψε 110 χρόνια αργότερα.

Μάλιστα στο πίσω μέρος της εικόνας, αναγράφηκε από τη Μητρόπολη Πειραιώς:

«Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, πάνυ ευλαβώς τηρήσασα το ιερόν θησαύρισμα των ευλαβών Μαρωνέων το Ιερόν απείκασμα του Ιερού Χαραλάμπη γηθοσύνως αποδίδει αυτό τω γεραρώ Ποιμενάρχη της κατά Μαρωνείαν συνεκλεκτής Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμωνι και τω ευαγεί κλήρω και τω φιλοχρήστω λαώ αυτού».

Αφού της αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα, η επίσημη υποδοχή έγινε στην πλατεία της Μαρώνειας, παρουσία των τριών ιεραρχών, του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών, καθώς και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του Διοικητή της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού, του Υποδιοικητή της 21ης Ταξιαρχίας, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜΘ Υποστράτηγου Πασχάλη Συριτούδη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης Ταξίαρχου Μιχάλη Σεβδυνίδη, του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Κούκουρα, εκπροσώπων τοπικών αρχών, αιρετών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων με λάβαρα και ένστολων τμημάτων.

Υπερηφάνεια, θαυμασμός και συγκίνηση

Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος τόνισε ότι «με υπερηφάνεια, θαυμασμό και συγκίνηση, βιώνουμε σήμερα μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Υποδεχόμαστε εδώ, στην Ιστορική Έδρα της Μητροπόλεως και του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών την Ιερά εικόνα του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους».

Θύμισε δε πως το γεγονός αυτό επετεύχθη με την στήριξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος όταν επισκέφθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020 τη Μαρώνεια για να αναγορευτεί Επίτιμος Δημότης και ενημερώθηκε για το θέμα, έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για ικανοποίηση του αιτήματος, επικοινωνώντας εκείνη τη στιγμή με τον Μητροπολίτη Πειραιώς.

«Καθοριστική ήταν όμως η συναίνεση, η προθυμία και η κατανόηση για συνεργασία του Αγίου Πειραιώς», τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε το αίτημα. «Ειδικά όταν συναντήθηκα προσωπικά μαζί του στο γραφείο του στον Πειραιά και συζητήσαμε για την κοινή μας επιθυμία, προέβη σε άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες» ανέφερε.

Ο επαναπατρισμός της εικόνας, ύστερα από 110 έτη, οφείλεται επίσης και στην ευαισθησία, την ακαταπόνητη αφοσίωση και τις προσπάθειες του οικείου Μητροπολίτη μας, του σεβαστού μας Ποιμενάρχη κ. Παντελεήμονα, ο οποίος έδωσε έναν δυναμικό αγώνα, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή του Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και του συντοπίτη τους κ. Θεόδωρου Περβανά.

Κλείνει ένας ιστορικός κύκλος

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση όλων για τον επαναπατρισμό της εικόνας. «Η επιστροφή της εικόνας στη Μαρώνεια έφερε στο μυαλό μας ιστορικές μνήμες από την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής. Τότε που πρόγονοί μας Μαρωνίτες αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους και εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά παίρνοντας μαζί τους την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους» ανέφερε.

Με τον επαναπατρισμό της εικόνας κλείνει χαρμόσυνα ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος, σημείωσε, μεταφέροντας τις ευχαριστίες του στον Σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα, τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών και τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ που έδωσε τη συγκατάθεσή του για την επιστροφή της εικόνας στον τόπο μας.

Επαναπατρίζεται η εφέστια εικόνα του προστάτη Αγίου

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων σημείωσε πως «έμπλεη ευγνωμοσύνης είναι η ψυχή μας κάθε φορά που αξιωνόμαστε να υποδεχθούμε στη Μητρόπολή μας σεβάσματα της πίστης μας, που συγκαταβάσει θεία έρχονται να επιδαψιλεύσουν ευλογία και χάρη».

Η έλευση της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους όμως, είναι ένα απρόσμενα ακριβό δώρο, με βαθύ συμβολισμό και δυνατό αντίκτυπο στις ψυχές όλων, τόνισε, καθώς ύστερα από 110 χρόνια απουσίας ένα ιερό κειμήλιο των Μαρωνιτών επιστρέφει στον τόπο του. «Επαναπατρίζεται η εφέστια εικόνα του προστάτη Αγίου τους, που τους συνόδευσε στις ιστορικές τους περιπέτειες και ήταν πάντα παρών στη βιοτή τους» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Είναι, άλλωστε, πατροπαράδοτη η ευλάβεια των Μαρωνιτών προς τον Άγιο Χαράλαμπο, καθώς οι πρόγονοί τους ήδη στα 1866 έχτισαν το απέριττο εκκλησάκι προς τιμήν του και έδωσαν το όνομά του στον οικισμό και στο πανάρχαιο τούτο λιμάνι. Κι εκείνος έγινε από τότε υπερασπιστής της ζωής τους, φρουρός του τόπου τους, βιγλάτορας του θρακικού πελάγους.

Ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε τα ταραχώδη χρόνια των Βαλκανικών πολέμων, που οδήγησαν στην παραχώρηση της Θράκης στη Βουλγαρία και την έξοδο των Μαρωνιτών στις 6 Αυγούστου του 1913, επάνω στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», μεταφέροντας ευλαβικά την παλαιά κέδρινη εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους κατά την επιβίβασή τους στο θωρηκτό.

Πριν την αναχώρηση, μία σειρά από θαυμαστά γεγονότα ενίσχυσε την πίστη των κατατρεγμένων Μαρωνιτών και τόνωσε το ηθικό τους, σύμφωνα με διηγήσεις που έχουν παραδοθεί, ανέφερε ο Μητροπολίτης, τονίζοντας πως όταν ο ιερέας του πλοίου πήγε να προσευχηθεί στον άγιο, διαπίστωσε ότι η εικόνα έλειπε, και διαπίστωσε πως η εικόνα επέστρεψε στη θέση της.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα, και έτσι ξαναγύρισε με συνοδεία ναυτών στο ναύδριο, για να βεβαιωθούν όλοι για το θαύμα. «Προσευχήθηκε συντετριμμένος, έβαλε μετάνοια και άπλωσε τα χέρια του σεβαστικά προς την εικόνα. Εκείνη τη στιγμή ήρθε η απάντηση εξ ουρανού με έναν τρομερό θόρυβο, σαν να γκρεμιζόταν η σκεπή της εκκλησίας. Ήταν πλέον φανερό ότι ο Άγιος Χαράλαμπος θα έφευγε, αλλά δε θα εγκατέλειπε τους Μαρωνίτες και τη Μαρώνεια» ανέφερε.

Οι Μαρωνίτες αποβιβάστηκαν στη Θάσο την Καβάλα, τον Βόλο και στον Πειραιά, όπου πάνω στη στεναχώρια τους ξέχασαν την εικόνα του αγίου στο πλοίο, όμως ο ευσεβής κυβερνήτης την παρέδωσε σε ναό του Πειραιά, εκπληρώνοντας το χρέος του στο ακέραιο.

Τα χρόνια κύλησαν. Οι καιροί άλλαξαν. «Κι αν τότε οι βοριάδες μιάς εθνικής συμφοράς έσπρωξαν τη θαυματουργή εικόνα σε μία θαλασσινή περιπέτεια, σήμερα, 110 χρόνια μετά, ούριοι άνεμοι την ταξίδεψαν και πάλι στα αιγαιοπελαγίτικα νερά και την έφεραν απαλά στο όμορφο τούτο ακρογιάλι του Θρακικού Πελάγους» ανέφερε. «Αγάλλονται οι ψυχές των απελθόντων πατέρων και αδελφών μας. Ευφραίνονται οι καρδιές όλων ημών που κληθήκαμε στο πνευματικό αυτό πανήγυρι. Δοξολογικούς ύμνους, ευχαριστιακές προσευχές και κρυφές ικεσίες αναπέμπει ο καθένας μυστικά στον δωρεοδότη Κύριο» τόνισε.

Αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, στάθηκε στο βαθύτερο νόημα αυτού του επαναπατρισμού.

Βρίσκεται ανάμεσά μας, σημείωσε, ο «Στύλος ο ακλόνητος της Εκκλησίας Χριστού», κατά τον υμνογράφο, ο «Λύχνος ο αείφωτος της οικουμένης» που «έλαμψε διά του μαρτυρίου» του και τώρα έχει την παρρησία να πρεσβεύει για όλους όσους τον επικαλούνται.

«Είναι πρόθυμος ν’ ακούσει τους στεναγμούς μας. Ν’ αφουγκραστεί τις αγωνίες και τα άγχη μας. Να στεγνώσει τα δάκρυά μας. Να σταθεί αρωγός στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες. Να περιφρουρήσει με τα άγια περπατήματά του τη θρακική γη. Να πληρώσει χαράς τα πάντα, ο Άγιος Χαραλάμπης, ώστε να λάμπει από χαρά το της Εκκλησίας πλήρωμα» επισήμανε.

«Επαναπατρίζεται», ανέφερε, «για να μας απευθύνει κάλεσμα για τον δικόν μας επαναπατρισμό, γιατί είναι αλήθεια πως ξενιτεύτηκαν οι ψυχές μας, μαγεμένες από τα μάταια και τερπνά του παρόντος κόσμου. Ξεστρατίσαμε από τα φωτεινά μονοπάτια της πίστεως με τα ζαλισμένα και παραπαίοντα βήματά μας και χαθήκαμε σε σκοτάδια αμφιβολίας και πλάνης».

«Έρχεται, λοιπόν, ως μάρτυρας της Αναστάσεως προτείνοντάς μας ζωή προσευχής, αρετής και αγιότητας. Μία ζωή αναστάσιμη, για να μας προσφέρει ένα μάθημα αυτογνωσίας. Να μας υπενθυμίσει πως τα ιδανικά της πίστης και της πατρίδας παρέμειναν αξεδιάλυτα ενωμένα, προσδιόρισαν την ιδιοσυστασία μας και καθόρισαν την ταυτότητά μας» ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτή η παρακαταθήκη είναι η αποκλειστική προϋπόθεση για την ατομική και συλλογική προκοπή μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε, για να μπορούμε να ελπίζουμε στην προσωπική και εθνική μας Ανάσταση.

Ευγνωμοσύνη από το Μητροπολίτη Πειραιώς

Τέλος ο Μητροπολίτης Πειραιώς στην αποφώνησή του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον σεπτό Ιεράρχη της ευάνδρου Θρακικής γης, καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον «πολυτίμητο και ρηξικέλευθο, τον πολυτάλαντο και πάντα συνετό, διακριτικό και πνευματικός ενθουσιώδη άνδρα της πίστεως» κ. Παντελεήμονα, καθώς και τον Δήμαρχο κ. Χαριτόπουλο για την μεγάλη ευλογία που ο Θεός δια αυτόν του επιδαψίλευσε, να προσέλθει ως προσκυνητής στην αιματοπότιστη ακριτική γη, και να διακονήσει το θαύμα της επαναφοράς της Ιεράς Εικόνας μετά από 110 χρόνια.

Αφού αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου, τόνισε πως είναι ένα πρόσωπο που ζει σήμερα, που υπάρχει εν τω Θεώ, και εξαγγέλλει καθημερινά το καινούριο που περιμένει ο κόσμος, μέσα στην καθημερινή αποτυχία της ιστορίας.

«Η πίστη μας δεν είναι ένα εφεύρημα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ασταθείς και αφελείς, μια προσπάθεια ικανοποιήσεως του εγγενούς στον άνθρωπο θρησκευτικούς συναισθήματος, μια ευσεβής φλυαρία, αλλά η μόνη ζώσα πραγματικότητα» ανέφερε, ο αιώνιος Θεός που έγινε άνθρωπος για να αποθεώσει τον άνθρωπο, και στο πρόσωπο του Αγίου Χαραλάμπους, βιώνουμε το αέναο θαύμα.

Η εικόνα δόθηκε το 1913 στον ναό Αγίας Τριάδας Πειραιώς, που βρισκόταν έναντι του λιμένα, για να θησαυριστεί εκεί και να φυλάσσεται «άχρι καιρού», όπου παρέμεινε μέχρι το 1944, όταν κατά τον συμμαχικό βομβαρδισμό εναντίον του ναζιστικού στόλου στον Πειραιά, ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς όμως διασώθηκαν η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους και η εικόνα της Αγίας Τριάδας, που μεταφέρθηκαν στον τότε μικρό ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας.

Αυτό το ανακάλυψαν μετά την παράκληση του Μητροπολίτη και του Δημάρχου να εντοπιστεί η εικόνα, και «ανακαλύψαμε, κατάπληκτοι και ενεοί, αυτό το θαύμα της διασώσεως μέσα από τις βόμβες της τραγικής και πέτρινης εποχής» ανέφερε.

Ήρθε λοιπόν η ώρα, να επιστρέψει στην Μαρώνεια η εικόνα του, λίγες μέρες πριν τον εορτασμό ενός άλλου θαύματος του Αγίου Χαραλάμπους, τη σωτηρία των Φιλιατρών, των οποίων είναι προστάτης, στις 19 Ιουλίου 1944 όταν αναβλήθηκε η εκτέλεση 600 ανδρών.

Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αμέσως μετά την υποδοχή της Ιερής Εικόνας στην πλατεία της Μαρώνειας, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ο κ. Θεόδωρος Περβανάς αναφέρθηκε στο ιστορικό της μεταφοράς της Εικόνας από τους Μαρωνίτες πρόσφυγες στον Πειραιά.

Στη συνέχεια παρατέθηκε δείπνο στη διάρκεια του οποίου ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ υπέγραψε την περγαμηνή του «Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας».

Οι εκδηλώσεις για την υποδοχή και τον επαναπατρισμό της εικόνας ολοκληρώθηκαν με μουσική  συναυλία στην πλατεία του οικισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.