ΕΟΔΥ: Ερχονται αλλαγες στα τεστ για τον κορωνοιο

Σύντομα οι αποφάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για τέταρτη δόση

Αλλαγές στα τεστ για τον κορωνοϊό ετοιμάζει ο ΕΟΔΥ με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση της πανδημίας. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας κρίνουν ότι δεν έχει νόημα πια να ακολουθείται η ίδια τακτική στο testing αλλά και στην επιδημιολογική καταγραφή των κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία, οι ειδικοί επιστήμονες πολλοί εκ των οποίων είναι και μέλη της επιτροπής για τον κορωνοϊό του υπουργείου Υγείας, σημείωσαν πως πλέον η καταγραφή του αριθμού των κρουσμάτων δεν θα έχει νόημα, καθώς δεν θα αποδίδει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης επεσήμανε μάλιστα ότι μετά και από σύσταση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) θα πρέπει να αλλάξει το επόμενο διάστημα το testing.

Ποιοι θα μπορούν να κάνουν τεστ

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαούτης σύντομα τεστ για τον κορωνοϊό θα κάνουν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και όσοι παρουσιάζουν αναπνευστική λοίμωξη.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε ότι παράλληλα θα αλλάξει και η καταγραφή των κρουσμάτων καθώς δεν αποδίδει πλέον το σύστημα να συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία τα οποία δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα της πανδημίας.

Όπως είπε, σύντομα θα καταγράφονται μόνο οι σκληροί δείκτες δηλαδή, οι διασωληνωμενοι, όσοι είναι σε ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι.

Πάντως αυτή τη στιγμή παρατηρείται μικρή αύξηση των κρουσμάτων κατά τον Θεοκλή Ζαούτη, η οποία οφείλεται στην επέλαση της Όμικρον 2 Μετάλλαξης.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ, η Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον 1.

Η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, αποκάλυψε πως σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τέταρτη δόση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε η κα. Λάγιου ενώ επισήμανε πως η τέταρτη δόση «δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά».

Όσον αφορά τα παιδιά, διευκρίνισε πως η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει μόνο αναμνηστική τρίτη δόση σε ειδικές κατηγορίες παιδιών και επισήμανε πως λίγες είναι ακόμη οι χώρες που έχουν αποφασίσει το αντίθετο.

Το κριτήριο για τέταρτη δόση θα είναι η αποτελεσματικότητά της

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό» ανέφερε από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτική ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για 4η δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σε αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε πως «ακόμη και αν υπάρχει 100% εμβολιασμός, οι άνθρωποι που θα είναι στη ΜΕΘ θα είναι εμβολιασμένοι. Γι΄αυτό ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ, επειδή έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων».

Μάλιστα όπως τόνισε ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση του ΕΚΠΑ, η Όμικρον δεν είναι αμελητέα. Μπορεί να είναι μικρότερη σε βαρύτητα αλλά οδηγεί σε νοσηλείες ατόμων που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και είναι και ανεμβολίαστοι.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με το σωστό τρόπο.

«Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.