Ενταχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ το φραγμα Συμβολων

Με προϋπολογισμό 19 εκ. ευρώ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων ετών στη Ροδόπη

Φέρνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Κομοτηνής αλλά και των γύρω οικισμών

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) εντάχθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η κατασκευή του φράγματος Συμβόλων, μαζί με τα συνοδευτικά του έργα, το οποίο αναμένεται να δώσει μόνιμη λύση για την ύδρευση της πόλης, αλλά και των γύρω οικισμών.

Το Φράγμα αυτό πέρασε από πολλές τρικυμίες, με το κυριότερο ζήτημα που αντιμετώπιζε ο Δήμος Κομοτηνής να είναι η χρηματοδότησή του, με την συνολική δαπάνη του ενταγμένου έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, να ξεπερνά τα 19 εκ. ευρώ.

Με την ΜΠΕ να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η σκέψη ήταν να ενταχθεί στο Φιλόδημο ή στο διάδοχο του πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Φαίνεται όμως πως στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για ένα τόσο μεγάλο έργο, και έτσι τελικά ο Δήμος υπέβαλλε την αίτηση, έχοντας προχωρήσει όλες τις άλλες διαδικασίες παράλληλα, και πέτυχε την ένταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2023, μιας και τότε ολοκληρώνεται η τρέχουσα περίοδος του ΕΣΠΑ, όμως θεωρείται σίγουρο πως θα είναι έργο «γέφυρα» στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία φράγματος, επί του χειμάρρου Χιονόρεμα σε θέση περί τα 1.250 μέτρα βορείως του οικισμού Συμβόλων σε ευθεία γραμμή, με τα συνοδά του έργα, που περιλαμβάνουν πρόφραγμα εκτροπής, υπερχειλιστή, οδούς προσπέλασης και παράκαμψης και άλλα.

Ο ωφέλιμος όγκος του νέου φράγματος θα είναι 6.250.000 κυβικά μέτρα, καλύπτοντας τις ανάγκες 60.648 ατόμων, ή σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Κομοτηνής και των γύρω οικισμών. Το σώμα του φράγματος θα είναι χωμάτινο με αργιλικό πυρήνα.

Επίσης θα κατασκευαστούν δύο αγωγοί μεταφοράς νερού. Ο πρώτος αγωγός εκκινεί από το Υδραγωγείο Κομοτηνής και καταλήγει στην υπόγεια δεξαμενή του Ενδιάμεσου Αντλιοστασίου Νυμφαίας, μήκους 6.080 μ..

Από τη συγκεκριμένη δεξαμενή διανέμεται νερό στους οικισμούς Καρυδιάς (στο δυτικό τμήμα του οικισμού) και Συμβόλων. Ο δεύτερος νέος αγωγός εκκινεί από αυτήν και καταλήγει έως την υπέργεια δεξαμενή Τουριστικού Περιπτέρου Νυμφαίας μήκους 1.390 μ. η οποία τροφοδοτεί τον οικισμό Πανδρόσου, αλλά και τις κατασκηνώσεις Πανδρόσου, το Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας και το άλσος Νυμφαίας. Επίσης θα κατασκευαστούν και δύο αντλιοστάσια.

Μέσω της χρηματοδότησης θα κατασκευαστεί και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού της Γρατινής, το οποίο ξεκινά από το φρεάτιο που βρίσκεται ανατολικά του οικισμού του Στυλαρίου και καταλήγει στη δεξαμενή του οικισμού Γρατινής.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στην περιοχή υλοποίησης του έργου.

Η κατάσταση σήμερα

Σήμερα η υδροδότηση της Δ.Ε. Κομοτηνής, που περιλαμβάνει την πόλη και 28 οικισμούς (που υπάγονται διοικητικά σε 14 Τοπικές Κοινότητες), και αποτελούν το κεντρικό υδραγωγείο της Κομοτηνής, γίνεται από το υφιστάμενο μικρό φράγμα ανάσχεσης-υδροληψίας στο ρέμα Χιονόρεμα.

Όμως η απόληψη επιφανειακού νερού είναι εφικτή μόνο την περίοδο Νοεμβρίου-Ιουνίου, ενώ τη θερινή και άνυδρη περίοδο (από περίπου μέσα Ιουνίου έως μέσα Νοεμβρίου), χρησιμοποιούνται 21 υδρογεωτρήσεις που βρίσκονται σε διάφορες θέσεις της ευρύτερης πεδινής ζώνης βόρεια της πόλης.

Με την κατασκευή του φράγματος, θα παύσει η χρήση αυτών των γεωτρήσεων, συμβάλλοντας στην αναπλήρωση των υπόγειων αποθεμάτων, ενώ θα μειωθεί το κόστος υδροληψίας και μεταφοράς του νερού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σημαντικό κομμάτι της κατασκευής του φράγματος είναι η δημιουργία του (στοιχειωμένου πλέον) αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής, που μέχρι σήμερα φαίνεται να προσκρούει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Και αυτό γιατί για την κατασκευή του έργου, θα υπολειτουργεί ο υφιστάμενος σταθμός στο Χιονόρεμα, και θα πρέπει για τα 1015 έτη για την ολοκλήρωσή του η ύδρευση του Δήμου Κομοτηνής θα πρέπει να εξασφαλίζεται από υπόγεια νερά και συμπληρωματικά από τον αγωγό μεταφοράς της Γρατινής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.