Ενημερωση για τις Μυθολογικες Διαδρομες στην Ανατολικη Μακεδονια και Θρακη

Με στόχο να αποτελέσει κεφάλαιο για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τον τουρισμό

Ενημερωτική ημερίδα για τις «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» (ΜΥΘΟΤΟΠΙΑ) θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 11 Μαρτίου από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Βασ. Γεωργίου 2, Κομοτηνή.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν στοιχεία σχετικά με το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία, την πορεία εξέλιξης και τους στόχους του ερευνητικού έργου της Πράξης, με στόχο την ενημέρωση όλων των φορέων που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως και για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξουν σύντομες παρουσιάσεις όλων των πτυχών που αφορούν στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Πράξης τόσο για την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Α.Μ.Θ.) ως άξονα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με αφετηρία τη συστηματική καταγραφή, χαρτογράφηση και ανάδειξη των μύθων που αναφέρονται σε περιοχές της, όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Λογοτεχνίας, και τη διασύνδεση αυτών των μύθων με το σύγχρονο τοπίο της Π.Α.Μ.Θ. (φυσικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, λαογραφικό, γαστρονομικό, κ.λπ.) μέσω της ανάπτυξης πληροφοριακού ιστοτόπου και εφαρμογής που θα επιτρέπουν τη δημιουργία προσωποποιημένων διαδρομών σε περιοχές της Π.Α.Μ.Θ. με στόχο την υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας, όσο και για την παιδαγωγική αξιοποίηση του ερευνητικού υλικού από διδάσκοντες και διδασκόμενους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μέσω ειδικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις δυνατότητες μελλοντικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της Πράξης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

  • 10:00-11:00 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Γεώργιος Τσομής, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ

Γεώργιος Μπρούφας, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας ΔΠΘ

Ιωάννης Εμίρης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ»

Γρηγόριος Παπαγιάννης, Πρόεδρος Τ.Ε.Φ./ΔΠΘ

Βασίλειος Κατσούρος, Διευθυντής Ι.Ε.Λ./Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ»

Βασίλειος Μαυρίδης, Δήμαρχος Ορεστιάδας, Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ε.Δ.- Α.Μ.Θ.

Άγγελος Παληκίδης, Ε.Υ. της Πράξης «Ψηφιακή Θράκη»

  • 11:00-11:20 Σύντομη παρουσίαση της Πράξης και του Υποέργου 1, Γρηγόριος Σταϊνχάουερ (Ι.Ε.Λ./Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ»)
  • 11:20-11:40 Σύντομη παρουσίαση του Υποέργου 2, Ιωάννης Ντεληγιάννης (ΤΕΦ/ΔΠΘ)
  • 11:40-12:00 Ο μυθολογικός πυρήνας της ΜΥΘΟΤΟΠΙΑΣ, Άννα Μαστρογιάννη (ΤΕΦ/ΔΠΘ)
  • 12:00-12:30 Διάλειμμα
  • 12:30-12:50 Μυθολογικές διαδρομές στην (Π)ΑΜΘ με πυξίδα την αρχαία τέχνη, Δέσποινα Τσιαφάκη, Αναστασία Μιχαηλίδου, Δόμνα Σαράφογλου, Ιωάννης Μούρθος (Ι.Ε.Λ./Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ»)
  • 12:50-13:10 Η ΜΥΘΟΤΟΠΙΑ στην εκπαίδευση, Χαρίλαος Μιχαλόπουλος (ΤΕΦ/ΔΠΘ)
  • 13:10-13:30 Αξιοποίηση της ΜΥΘΟΤΟΠΙΑΣ στην τουριστική ανάδειξη της ΠΑΜΘ, Άννα Βακαλοπούλου (Ι.Ε.Λ./Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ»)
  • 13:30-13:50 Επίδειξη ιστοτόπου και χάραξης διαδρομών στην ΠΑΜΘ, Νικόλαος Σιδηρόπουλος, Χριστίνα Φλούδα (Ι.Ε.Λ./Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ»)
  • 13:50-14:30 Δράσεις δικτύωσης/ διάχυσης και προτάσεις/συζήτηση για τη συνέχιση του έργου, Ιωάννης Ντεληγιάννης (ΤΕΦ/ΔΠΘ)

Η Πράξη εντάσσεται στη Δράση «Υποστήριξη Περιφερειακής Αριστείας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014- 2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.