Ενα καταπρασινο βιολογικο «χωριο» στη μεση της Κομοτηνης

Το στοίχημα της “grO2be” για την επαναλειτουργία των δημοτικών βιολογικών λαχανόκηπων αποδίδει τους πρώτους του καρπούς

Όσα έχουν γίνει και όσα επίκεινται εξηγούν στον «ΠτΘ» τα μέλη της ομάδας Άγγελος Κιουρτζίδης και Σπύρος Νταντανίδης

Ήταν αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους όταν η ομάδα “grO2be” αναλαμβάνει την διαχείριση των βιολογικών Λαχανόκηπων της Κομοτηνής, στην περιοχή του ΟΑΕΔ, απευθύνοντας μάλιστα τότε την πρώτη ανοιχτή πρόσκληση προς όσους το επιθυμούν να αναλάβουν την διαχείριση κομματιών γης εντός τους προς καλλιέργεια.

Σήμερα τέσσερις μήνες μετά, η εικόνα των βιολογικών λαχανόκηπων προσομοιάζει σε ένα μικρό βιολογικό χωριό εντός του αστικού ιστού της πόλης, όπου πέραν της καλλιέργειας, οι 98 σήμερα οικογένειες που φιλοξενούντα έχοντας αναλάβει εκτάσεις γης, απολαμβάνουν και τον περιβάλλοντα χώρο, ατομικά αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς ήδη έχουν διοργανωθεί μικρές γιορτές στον χώρο.

Όπως εξήγησε ο κ. Άγγελος Κιουρτζίδης, μέλος της εθελοντικής ομάδας και κύριος διαχειριστής του project μιλώντας στον «ΠτΘ», το ξεκίνημα του εγχειρήματος ήταν δύσκολο, τόσο σε ό,τι αφορά το νέο τρόπο διαχείρισης όσο και την λογική των καθαρά βιολογικών καλλιεργειών, με αρκετούς εκ των καλλιεργητών να εκφράζουν την δυσπιστία τους.

Η σημερινή εικόνα ενός οργανωμένου καταπράσινου και κυρίως αποδοτικού βιολογικού λαχανόκηπου δείχνει πως η δυσπιστία αυτή αντιμετωπίστηκε, παραδίδοντας περισσότερα των 95 κομματιών γης, κυρίως των 50 ή 100 τ.μ. που καλλιεργούνται αλλά και κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι έχουν ευπρεπιστεί και χρησιμοποιούνται τόσο από τους καλλιεργητές όσο και από επισκέπτες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής.

Οι Σπύρος Νταντανίδης, Άγγελος Κιουρτζίδης και Χρυσόστομος Κεπελής μέλη της “grO2be” στον χώρο των λαχανόκηπων

Τι έγινε μέχρι σήμερα

Η είσοδος του λαχανόκηπου με την προσθήκη χαλικιού, η οποία έγινε για λόγους οικονομίας του κοινόχρηστου ταμείο από τα ίδια τα μέλη της ομάδας, είναι πλέον προσβάσιμη με τους διαχειριστές της να στοχεύουν σε ένα πλήρως προσβάσιμο λαχανόκηπο συνολικά με τη βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής.

Πέραν των διαδρομών που έχουν δημιουργηθεί αντικαταστάθηκαν περίπου 20 σπασμένοι σωλήνες για το πότισμα των λαχανόκηπων, ενώ με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών έχουν φτιαχτεί κάδοι απορριμμάτων, καναπέδες και τραπέζια από παλέτες σε έναν περιφραγμένο χώρο φτιαγμένο στο σύνολό του από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ εντός της έκτασης έχει φτιαχτεί και ένα σημείο εκπαίδευσης όπου σε συνεργασία με την System & G, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono και τον Δήμο Κομοτηνής, πραγματοποιούνται  σεμινάρια θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου το οποίο μέχρι στιγμής στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων έχει φιλοξενήσει νέους από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Τουρκία, εισάγοντάς τους σε έννοιες σχετικές με την διαχείριση της γης, την βιολογική καλλιέργεια κ.α.

Στον χώρο δημιουργήθηκε και ένας χώρος σεμιναρίων στο σύνολό του από ανακυκλώσιμα υλικά που ήδη έχει φιλοξενήσει νέους και νέες από την Τουρκία, την Ρουμανία, την Ισπανία και την Ιταλία

Τι θα γίνει

«Αυτό που επιθυμούμε είναι να γίνει ένας χώρος, ένας αστικός βιολογικός λαχανόκηπος, στον οποίο ο Κομοτηναίος μπορεί να έρθει σε επαφή με την γη» εξήγησε ο κ. Σπύρος Νταντανίδης επίσης μέλος της ομάδας, υπογραμμίζοντας πως αυτό που έχει αλλάξει και στο οποίο βασίζεται η έως τώρα επιτυχία του εγχειρήματος είναι το μοντέλο διαχείρισης που έγινε πιο «προοδευτικό και δημοκρατικό» με σκοπό η ”grO2be” να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων συμμετέχουν και να το φέρει εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες από τον φετινό Χειμώνα όπως εξήγησε ο κ. Κιουρτζίδης επιθυμία των μελών της ομάδας είναι η διεξαγωγή σεμιναρίων και με μαθητές και μαθήτριες της πόλης μας, καθώς και με τους ίδιους τους καλλιεργητές από έμπειρους γεωπόνους ώστε να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην βελτίωση της παραγωγής τους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πολύ σημαντική συνεισφορά του κ. Νικολάου Δομπάζη από τους «Σπορίτες» που μέχρι στιγμής έχει διαθέσει πληθώρα σπόρων στους Λαχανόκηπους, με τα πρώτα αποτελέσματα να φαίνονται εξαιρετικά.

Από τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται από όσους αναλαμβάνουν την καλλιέργεια των εκτάσεων είναι η μη χρήση χημικών αλλά και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ τους, γεγονός που μέχρι στιγμής, ειδικά στην περίπτωση των αρχάριων καλλιεργητών έχει λειτουργήσει και με την ανταλλαγή χρήσιμων συμβουλών και βοήθειες.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα σχέδια της ομάδας, αμφότεροι αναφέρθηκαν στην επιθυμία τους να ανοίξουν ένα παράρτημα, δοκιμάζοντας την ιδέα του βιολογικού λαχανόκηπου και στην Κύπρο, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν πολλές ακόμα σκέψεις και δράσεις που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.