Ενα δωρο απο καρδιας

Στο Βόλο, για να στεφθεί ένα γεγονός από επιτυχία χρειάζεται να εγκαινιαστεί με ντόπιο τσίπουρο και εκλεκτό μεζέ. Οι διοργανωτές της 15ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος, που έλαβε χώρα 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φρόντισαν για την άνετη παραμονή των φιλοξενουμένων τους που προήρθαν απ’ όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Κυπρίνος Έβρου, Κάλυμνος, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Ακράτα, Αμπελώνας Λαρίσης, Κρήτη, πάνω από 60 Σύλλογοι και ομάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κατέθεσαν δια των αντιπροσώπων τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως εθελοντές, τα παράπονά τους από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις απόψεις τους για το πώς είναι εφικτό να προσελκυσθούν ειδικά οι νέοι, ούτως ώστε να εξελιχθούν με μάχιμους εθελοντές της ζωής και της προσφοράς.
Ηλιόλουστες μέρες επεφύλαξε ο Βόλος, πόλη που προετοιμάζει τη συμμετοχή της στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, κρατάει την επαφή της με το θέατρο ανεβάζοντας το «La Stada» του Φελλίνι στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και φιλοξενεί τις προπονήσεις των κωπηλατών.

Το «παρών» στην Αμφικτιονία έδωσαν πάνω από 60 σύλλογοι όχι όμως κι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, πλην της κ. Ντίνας Πολίτη, προέδρου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Από την αίθουσα απουσίαζαν και οι πολιτικοί του Βόλου, διότι συμμετείχαν σε σύσκεψη για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, λόγω της παρουσίας του γ.γ. των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι χαιρετισμοί τους μεταφέρθηκαν δια των αντιπροσώπων τους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», κ. Πετρίδης ανέλαβε να καλωσορίσει τους παριστάμενους, αναφερόμενος στο ιστορικό και την πορεία του Συλλόγου, όπως και στο στόχο τους ν’ αυξήσουν τη συμμετοχή των νέων στην αιμοδοσία.

Ο Διευθυντής του Σταθμού Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Βόλου, δρ. Γιώργος Ζέϊκος είχε την εναρκτήρια ομιλία για την εθελοντική αιμοδοσία, ενώ λίγο πριν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, κ. Αιμίλιος Τσόμπος έδωσε έμφαση στο ότι «το υπουργείο λάμπει δια της απουσίας του για μια ακόμα φορά».
Ο κ. Ζέϊκος εξήγησε ότι η αιμοληψία δεν πρέπει να στηρίζεται στους συγγενείς του ασθενούς, «γιατί δεν είναι ευχάριστη ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε για το νοσηλευτικό προσωπικό».
Η έναρξη των εργασιών έγινε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.κ. Ιγνάτιο, ο οποίος υποστηρίζει μέσα από τη δράση του στο Βόλο την Εθελοντική Αιμοδοσία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού ανέλαβε τη γραμματειακή υποστήριξη του συνεδρίου.
Το πρώτο βράδυ έκλεισε με βραβεύσεις εθελοντών και ομάδων αιμοδοτών, από το Σύλλογο του Βόλου, και με μουσική εκδήλωση.
Οι εργασίες ξεκίνησαν την άλλη ημέρα νωρίς το πρωί με την ομιλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος, με θέμα: «Αίμα προσφερόμενον και Αίμα εκχυνόμενον».
Απέναντι στον καθημερινό ανθρώπινο πόνο αντιπαρέβαλε την προσφορά αγάπης από εθελοντές. Το θέμα που επέλεξε ο Μητροπολίτης το ερμήνευσε: «Μας παραπέμπει κατευθείαν στους δύο πόλους του, που είναι το Αίμα του Χριστού – αίμα το εκχυνόμενον – και το αίμα των ανθρώπων – αίμα το προσφερόμενον».
Ο Μητροπολίτης έδωσε τις θεολογικές και πνευματικές διαστάσεις της αιμοδοσίας, «με θεμελιώδες κίνητρο την κάθετη αγάπη προς το Θεό και την οριζόντια αγάπη προς το συνάνθρωπο». Σ’ αυτήν της την έκφραση έδωσε και ιδιαίτερη βαρύτητα με θεολογικές αναφορές.
Ως σύμβολο της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο παρουσίασε το Χριστό, που «εξακολουθεί να μας τρέφει με το Θείο Σώμα και το Τίμιο Αίμα Του, διαρκώς «κλώμενος» και «εκχυνόμενος» μέχρι της συντέλειας των αιώνων». Στην θεία προσφορά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος στήριξε την εθελοντική αιμοδοσία, κατά την οποία «ο κάθε άνθρωπος που προσφέρει μια φιάλη ζεστό αίμα από το σώμα του, εκχωρεί από αγάπη ένα μέρος όχι των υπαρχόντων του πια, αλλά της ίδιας της υπάρξεώς του, της ζωής του, της ψυχής του». Αυτή τη σωματοποίηση της αγάπης, ο Μητροπολίτης την ερμήνευσε ως εξής: «Το θέμα έχει σχέση με το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να διασπάσουμε τον κλειστό κύκλο του εγώ μας για ν’ αναπνεύσουμε τον αέρα της Πεντηκοστής, στο πόσο θέλουμε και προσπαθούμε να εξέλθουμε από τον εγωκεντρισμό μας για να προσεγγίσουμε τον συνάνθρωπό μας, τον αδελφό μας, τον πλησίον μας, όπως τον ονομάζει η Αγία Γραφή».

Η επόμενη εισήγηση ήταν του κ. Ζέϊκου και είχε σαν θέμα την «Εθελοντική ή αμειβόμενη αιμοδοσία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».
Με αντικείμενο το αίμα και αν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εμπορεύσιμο αγαθό ο κ. Ζέϊκος αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη οδηγία της ΕΟΚ, σύμφωνα με την οποία: «Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να προωθούν την αυτάρκεια της κοινότητας σε αίμα και πλάσμα. Για το σκοπό αυτό θα ενθαρρύνουν την εθελοντική και μη αμειβόμενη αιμοδοσία και θα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αναπτύσσουν την παραγωγή και χρήση των παραγώγων του ανθρωπίνου αίματος που προέρχονται από εθελοντές μη αμειβόμενους δότες».
Ο κ. Ζέϊκος μετέφερε ότι υπήρξε αντεπίθεση από τις εμπορικές εταιρείες και σημείωσε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της σε αίμα, σε μεγάλο βαθμό, από αιμοδοσία επί πληρωμή. Λίγο αργότερα ανέγνωσε τον ορισμό της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, όπως αυτός μεταφέρεται από τη Διεθνή Εταιρεία Μετάγγισης Αίματος και το Συμβούλιο της Ευρώπης: «Οι εθελοντές μη αμειβόμενοι αιμοδότες είναι άτομα που δίνουν αίμα ή άλλα συστατικά του αίματος με δική τους ελεύθερη βούληση, δεν λαμβάνουν αμοιβή για αυτό είτε υπό τη μορφή χρημάτων, είτε υπό οποιαδήποτε μορφή που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκατάστατο χρημάτων». Στο πλεονέκτημα του αλτρουισμού του αιμοδότη, ο κ. Ζέϊκος συμπλήρωσε και την ασφάλεια του συλλεγόμενου από εθελοντές αίμα. Δεν παρέλειψε βέβαια να σημειώσει ότι οι γιατροί είναι άλλοτε υπέρ της μιας και άλλοτε υπέρ της άλλης άποψης. Κοντά στα παραπάνω ανέφερε και το οικονομικό μέρος, δεδομένου ότι μια μονάδα αίματος στοιχίζει 60-90 χιλιάδες δρχ., ενώ κανένα ταμείο δεν αναγνωρίζει την μετάγγιση αίματος.
Η κ. Ντίνα Πολίτη σχολιάζοντας την εθελοντική αιμοδοσία αναφέρθηκε στο χριστιανικό νόμο, έκανε λόγο για αμοιβαιότητα της αιμοδοτικής πράξης. Το μήνυμα που πέρασε ήταν «ο εαυτός να γίνει άλλος και ο άλλος να γίνει εαυτός».
Διεκδικητικός εμφανίστηκε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, λέγοντας «απαιτείστε και διεκδικείστε από το κράτος», ενώ λίγο πριν η κ. Πολίτη στράφηκε για βοήθεια προς την Εκκλησία και στον ανθρωπιστικό της ρόλο.
Ο κ. Τσόμπος της ΠΟΣΕΑ επανήρθε στο ζήτημα της εθελοντικής ή αμειβόμενης αιμοδοσίας κι έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό του κόστους του αίματος που δίδεται σε ιδιωτικές κλινικές: «Οι κλινικές χρεώνουν το αίμα στους ασθενείς, αίμα που παίρνουν από τους εθελοντές αιμοδότες. Από την άλλη, στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει καν γραφείο προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας».
Ο κ. Τσόμπος πρότεινε να δημιουργηθούν Επιτροπές Εθελοντισμού σε κάθε Δήμο, συμπεριλαμβανομένων και των Καποδιστριακών, ενώ αναρωτήθηκε πόσοι γιατροί είναι εθελοντές αιμοδότες.
Η τρίτη εισήγηση ήταν του κοινωνιολόγου κ.Βασίλη Ντακούμη με θέμα «Κοινωνική θεώρηση της Αιμοδοσίας, ευαισθητοποίηση του κοινού, προσέλκυση νέων αιμοδοτών».
Ο κ. Ντακούμης επιχείρησε αρχικά μια κοινωνιολογική προσέγγιση του εθελοντισμού στην αιμοδοσία κάνοντας ιστορική αναδρομή, ενώ αντιπαρέβαλλε τους κινδύνους που απειλούν τον εθελοντισμό, «τόσο από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κοινωνικής αφασίας που χαρακτηρίζει την εποχή μας, όσο και από την κραυγαλέα κρατική αδιαφορία».
Ο κ. Ντακούμης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες και το πρόβλημα της εθελοντικής αιμοδοσίας που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την «κατάρρευση» των κοινωνικών θεσμών, την ιδεολογία της οικονομικής και επαγγελματικής επιτυχίας, την σχεδόν ανύπαρκτη συμμετοχή πολιτών στα κοινά, την κυριαρχία των τεχνοκρατών, την διαρκή απειλή του πολέμου, αλλά και τη διατάραξη της ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομική οργάνωση του πληθυσμού και το φυσικό περιβάλλον.
Η δεύτερη μέρα φιλοξένησε το απόγευμα τη συνεργασία τριών ομάδων εργασίας που πραγματεύτηκαν τα τρία θέματα των πρωινών εισηγήσεων.

Η επόμενη μέρα αφιερώθηκε σε σύντομες τοποθετήσεις των παρισταμένων Συλλόγων Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Κάποια στιγμή προέκυψε θέμα το ποιος Σύλλογος θ’ αναλάβει την επόμενη Αμφικτιονία, ζήτημα που αντιμετωπίστηκε με την πρόταση του Ξυλοκάστρου να συνδιοργανώσει με το Λουτράκι τη συνάντηση.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.