Ελλειψη 50-60 φαρμακων απο τα φαρμακεια της Ροδοπης

Δραματική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, με τους ασθενείς από σήμερα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο από το «μέτωπο» που μένει ανοιχτό μεταξύ των φαρμακοποιών και του αρμοδίου Υπουργείου. Η προαναγγελθείσα αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου, και οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αποφασισμένοι να την συνεχίσουν επ’ αόριστον, έως ότου ο Οργανισμός εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη του, που ανέρχονται στο μισό δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν είναι μόνο οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, που πλήττονται από την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά το σύνολο των ασθενών χρίζουν φαρμακευτικής περίθαλψης. Κι αυτό διότι, όπως προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά παίρνουν πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε 163 σκευάσματα, στα οποία περιλαμβάνονται αντικαρκινικά, φάρμακα για την υπέρταση, καρδιολογικά κ.α. Μάλιστα, σχετική με το πρόβλημα επιστολή στάλθηκε από τον Σύλλογο προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Συνεργασία φαρμακοποιών Ροδόπης για άμβλυνση των προβλημάτων

Σε ό,τι αφορά την έκταση του προβλήματος με τις ελλείψεις φαρμάκων στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών, κ. Ηλία Χαλιγιάννη, αυτές ήδη περιλαμβάνουν 50-60 σκευάσματα. Πρόκειται για φάρμακα για την χοληστερίνη, καρδιακές παθήσεις κ.α., φάρμακα που είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση για τους ασθενείς, όπως υποστήριξε ο κ. Χαλιγιάννης. Προς το παρόν οι φαρμακοποιοί επιχειρούν να αμβλύνουν τις δυσμενείς συνέπειες των ελλείψεων, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Αλλά, όπως εξήγησε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Ροδόπης, «αν δεν υπάρχει σε κάποιο άλλο φαρμακείο της Κομοτηνής, αναγκαστικά ο ασθενής περιμένει». «Ο μόνος που τον βοηθάει εκτός από τον φαρμακοποιό είναι ο θεός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν εισάγουν στην Ελλάδα, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους και της οικονομικής αβεβαιότητας

Ως πηγή του προβλήματος, που προέκυψε με τις ελλείψεις φαρμάκων, εκτιμάται το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν εισάγουν φάρμακα στην Ελλάδα, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής διάθεσής τους, της αβεβαιότητας για το αν θα πληρωθούν από τους πιστωτές τους, αλλά και της έντονης αβεβαιότητας γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, κατά τους φαρμακοποιούς, για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, είναι να τους επιτραπεί από τον ΕΟΦ η αντικατάσταση του φαρμάκου, που είναι σε έλλειψη, με άλλο σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας. «Υπάρχουν άλλα φάρμακα, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με την ίδια δραστική ουσία», επισήμανε ο κ. Χαλιγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «φάρμακο δεν είναι η εταιρία, φάρμακο είναι η δραστική ουσία».

«Φαρμακαποθήκες κάνουν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, επειδή δεν τις συμφέρει η τιμή πώλησης εδώ»

Αν δεν γίνει κάποια παρέμβαση, πάντως, όλα εξαρτώνται από τη στάση των φαρμακευτικών εταιριών, που εισάγουν τα φάρμακα, αλλά κι από τις φαρμακαποθήκες, που όπως κατήγγειλε ο κ. Χαλιγιάννης, «με τις ευλογίες του νόμου κάνουν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, επειδή δεν τις συμφέρει η τιμή πώλησης εδώ». «Με αποτέλεσμα, στο βωμό του κέρδους να μένει η ελληνική αγορά χωρίς φάρμακα», προσέθεσε, ζητώντας από τον ΕΟΦ να βάλει έναν φραγμό σε αυτές τις εξαγωγές.

 

«Τα κόμματα να βάλουν στην πολιτική τους ατζέντα το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΟΠΥΥ»

Αναφορικά, τέλος, με την αναστολή της πίστωσης στο ΕΟΠΥΥ, ο κ. Χαλιγιάννης επανέλαβε ότι «κι ο φαρμακοποιός πρέπει να κοιτάξει την επιβίωσή του», περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συνάδελφοί του και ζητώντας παράλληλα από τα κόμματα να βάλουν στην πολιτική τους ατζέντα το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΟΠΥΥ. «Είναι το θέμα πρωτεύουσας σημασίας», υπογράμμισε, «και πρέπει να ξέρουμε αν ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα καταρρεύσει». «Αλλά ΕΟΠΥΥ χωρίς κρατική χρηματοδότηση δε γίνεται», επισήμανε. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την υγεία με οικονομικίστικους όρους», συνέχισε, «ούτε μπορούμε να λέμε ότι η κάλυψη της υγείας είναι μέχρι ενός σημείου». «Οπότε θέλουμε κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΟΠΥΥ», κατέληξε, «για αυτό το έκτρωμα που έκανε ο κ. Λοβερδος και που σήμερα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.