Εκτακτη Συνοδος των Πρυτανεων για το νομοσχεδιο για τα ΑΕΙ το προσεχες Σαββατο

Και δεύτερη σύνοδος την Δευτέρα παρουσία Κεραμέως

Επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων σημείων εξέφρασε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ Φώτης Μάρης

Σαφείς αποστάσεις από την υπουργό Παιδείας παίρνουν οι πρυτάνεις των ελληνικών Πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Όπως αποφασίστηκε το προσεχές Σάββατο, 4 Ιουνίου η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα συνεδριάσει διαδικτυακά, με την συμμετοχή των Πρυτάνεων, των Αντιπρυτάνεων και των Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αφήνοντας εκτός την Υπουργό Παιδείας.

Όπως μάλιστα ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου «μετά τον καθορισμό των θέσεων της Συνόδου, θα επιδιωχθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, πάντα εντός του διαστήματος διαβούλευσης» καλώντας τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και, παρά τα πιεστικά χρονικά περιθώρια, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες μπορούν, αν είναι εφικτό, να καταθέσουν εγγράφως στο Προεδρείο της Συνόδου, ώστε να επιχειρηθεί κάποια προσπάθεια σύγκλισης».

Η μη πρόσκληση της στην έκτακτη σύνοδο δεν φαίνεται ότι έγινε αποδεκτή από την κ. Κεραμέως, καθώς λίγες ώρες μετά το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσε πως την προσεχή Δευτέρα, 6 Ιουνίου, η Υπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί επίσης εξ αποστάσεως με θέμα συζήτησης το νέο σχέδιο νόμου, ώστε να «παραλάβει» τις αναλυτικές προτάσεις των ΑΕΙ για το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ογκωδέστατο σχέδιο νόμου, έχει ήδη συναντήσει πληθώρα αντιδράσεων από πλευράς της φοιτητιώσας νεολαίας της χώρας, ενώ ομόφωνη είναι η καταδίκη τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ), ακόμα και «γαλάζιων» στελεχών που έχουν πάρει ήδη τις αποστάσεις τους όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ.Νικήτας Κακλαμάνης.

Φώτης Μάρης: «Περίμενα ένα καλύτερο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τα της διοίκησης»

Στο κομμάτι της διοίκησης των πανεπιστημίων αλλά και στο αυτοδιοίκητο εντοπίζονται οι βασικές διαφωνίες των Πρυτανικών αρχών των ελληνικών ΑΕΙ, εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 2 Ιουνίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο νομοσχέδιο ο κ. Μάρης εξήγησε πως «περιλαμβάνει κάποια πράγματα που είναι στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες στο κομμάτι της διοίκησης των πανεπιστημίων και στο κομμάτι του αυτοδιοίκητου», ενστάσεις που όπως εξήγησε θα καταγραφούν και το προσεχές Σάββατο στην έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων.

Καταθέτοντας την προσωπική του άποψη ο κ. Μάρης τόνισε πως «περίμενα ένα καλύτερο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το κομμάτι του συμβουλίου της διοίκησης, αλλά και ένα νομοσχέδιο που θα διαβουλευτεί πολύ με τις πρυτανικές αρχές και τους εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημίων και οι όποιες παρατηρήσεις θα ενσωματωθούν».

Σε ό,τι αφορά το συμβούλιο διοίκησης ο ίδιος τόνισε πως είναι δυσδιάκριτος ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσει, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του ειδικά στο πώς θα λειτουργήσει μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων.

«Νομίζω ότι δεν πρόκειται για μια λογική που βοηθάει ιδιαίτερα τα περιφερειακά, τα μικρά πανεπιστήμια, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι περισσότερο γραμμένο για ένα μεγάλο πανεπιστήμιο όπως είναι το ΕΚΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «η πρώτη διαφωνία αφορά κυρίως στον τρόπο διοίκησης που σίγουρα θέλει διορθώσεις».

Χαρακτηριστικό κατά την προσωπικό του άποψη παράδειγμα είναι ο ορισμός οικονομικού διευθυντή τον οποίο και χαρακτήρισε «πολύ καλό για το τίποτα» για να επισημάνει πως «τα ελληνικά πανεπιστήμια ελέγχονται από άπειρους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με βάση τα συστήματα που υπάρχουν ψηφιακής διακυβέρνησης και την ανάρτηση των πάντων στο διαδίκτυο, ο δημόσιος έλεγχος ασκείται».

Ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει ωστόσο πως ο οικονομικός διευθυντής δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα, εν αντιθέσει με την κρισιμότητα της χρηματοδότησης που αποτελεί και τον μεγάλο «βραχνά» των ελληνικών πανεπιστημίων.

«Ας μας δώσουν χρηματοδότηση και είμαι σίγουρος ότι με οποιοδήποτε νόμο θα γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση, είτε αυτό γίνει με τις υπηρεσίες και τα όργανα του πανεπιστημίου, όπως γίνεται σήμερα, είτε στο μέλλον με τον οικονομικό διευθυντή» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.