ΕΙΝΟΚΥΘ: Οχι στην καταργηση του θεσμου του αγροτικου γιατρου

«Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες και κινδύνους που δεν τους αναλογούν»

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) εκφράζει την αντίθεσή της στα όσα εξήγγειλε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας περί κατάργησης του θεσμού του αγροτικού ιατρού και την ενίσχυση του προσωπικού γιατρού. Η ΕΙΝΟΚΥΘ αναφέρεται στα προβλήματα και τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η εξαγγελία σε περίπτωση που υλοποιηθεί, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και τα όσα είπε η αν. υπουργός για τα μισθολογικά κίνητρα επαναπατρισμού γιατρών, κάνοντας λόγο για πρόκληση σε βάρος των ήδη υπηρετούντων γιατρών στο ΕΣΥ.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΚΟΝΥΘ:«Με συνέντευξη και με έκδοση δελτίου Τύπου η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Αγαπηδάκη (ούσα μη ιατρός) μας έκανε γνωστή την πρόθεση του Υπουργείου να κατατεθεί νομοθέτημα σχετικά με την “Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του αγροτικού γιατρού”.

Πρόκειται για επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό και συνολικά “αντιιατρικό” σχέδιο που αφορά τους πολίτες και τον ιατρικό κόσμο που υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο σχέδιο με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ως Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μην κατατεθεί.

Εδώ και πολλά χρόνια, μέσω των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ), έχει επισημανθεί η ανεπάρκεια του θεσμού του γιατρού υπαίθρου, ως ανεπαρκούς για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της ΠΦΥ. Η στελέχωση με μόνιμες προσλήψεις, κυρίως παθολόγων και γενικών γιατρών, καθώς και γιατρών όλων των ειδικοτήτων, που θα στελεχώσουν την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ο σωστός δρόμος/λύση για την όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας σε έναν καθημαγμένο λαό (ειδικά της υπαίθρου).

Αντ΄ αυτού ανακοινώνεται η πρόθεση τοποθέτησης των ΑΝΕΙΚΙΔΕΥΤΩΝ πτυχιούχων συναδέλφων σε θέσεις προσωπικού γιατρού, προφανώς όχι με την λογική κάλυψης αναγκών της διαλυμένης ΠΦΥ, αλλά με την σκοπιμότητα, αυτοί οι συνάδελφοι να λειτουργήσουν ώς “κόφτης” στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Πολύ απλά κανένας “προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας” δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2000 κατοίκων στα πλαίσια του Νομού ή της Περιφέρειας. Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες και κινδύνους που δεν τους αναλογούν.

Το Υπουργείο φαίνεται ότι και για τις αμοιβές των γιατρών βρήκε την λύση: “Διαίρει και Βασίλευε” Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων, η τακτική δηλαδή άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική και, φυσικά μας βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ.

Το Υπουργείο αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν.

Η κυβέρνηση δια στόματος της κ. Αγαπηδάκη ΠΡΟΚΑΛΕΙ όταν προτείνει 100.000 έως 150.000 €, ετήσιες καθαρές αποδοχές με, επιπλέον, φορολογικές ελαφρύνσεις, ως κίνητρο προς “επαναπατρισμό” γιατρών από Μ. Βρετανία και Κύπρο, όταν οι ήδη υπηρετούντες γιατροί του ΕΣΥ αμείβονται υποπολλαπλάσια (ουσιαστικά με ψίχουλα), έχοντας “ιδρώσει” την ιατρική ποδιά, εν μέσω πανδημίας, υπό “άγριες”, εργασιακά, συνθήκες λόγω υποστελέχωσης και φόρτου εργασίας.

Η αποστροφή ότι “η ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων ΠΦΥ θα ενισχύσει την εκπαίδευση… κλπ” είναι ομοίως εξαιρετικά προσβλητική για όλους τους ήδη υπηρετούντες που υλοποιούν την εκπαίδευση των νεότερων επί δεκαετίες.

Απαιτούμε:

1:Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.

2:Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις Επιμελητών και ισχυρή χρηματοδότηση.

3:Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.

4:Διπλασιασμός των μισθών του ΕΣΥ, ώστε να καταστεί, ελάχιστα θελκτική, η δύσκολη, ως συνθήκη, ιδιότητα ιατρού του ΕΣΥ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.