Εκπαιδευτικοι και μαθητες της Ροδοπης «μιλουν» για το προσφυγικο μεσα απο τις καλλιτεχνικες τους δημιουργιες

Στην εκδήλωση «Μετανάστευση και προσφυγιά» των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης - Αύριο Σάββατο, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής

Το δίπολο «Μετανάστευση και προσφυγιά» είναι ο κεντρικός άξονας της εκδήλωσης που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο, 2 Απριλίου και ώρα 18.00 οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
 
Σύμφωνα με τους υπευθύνους των δύο γραφείων κ.κ. Ιωάννη Σιγούρο και Κατερίνα Σχοινά, για το τρέχον διδακτικό έτος υποδείχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η ενασχόληση των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους κατά προτεραιότητα με θέματα μετανάστευσης, προσφυγιάς και ασύλου.
 
Η διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος και η ανάγκη ευαισθητοποίησης των μαθητών ήταν, κατά το Υπουργείο, βασικοί λόγοι πρόταξης αυτού του κοινωνικού θέματος έναντι πολλών άλλων στην εκπόνηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Εξάλλου, ο κοινωνικός και πολιτικός γραμματισμός των μαθητών είναι από τα κύρια ζητούμενα του σύγχρονου ελληνικού σχολείου και η καλλιέργεια του πνεύματος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της διαπολιτισμικότητας αποτελεί βασική επιδίωξη της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ανθρώπινα δικαιώματα-Ενεργός πολίτης). 

Η ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος μέσα από προγράμματα καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος

Ως συνήθως, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Ροδόπης αφουγκράσθηκαν τα σημεία των καιρών και η εκδήλωση του Σαββάτου το επιβεβαιώνει. Όλα σχεδόν τα σχολεία της Ροδόπης υλοποίησαν προγράμματα με σχετικό περιεχόμενο, ορισμένα από τα οποία θα παρουσιασθούν στην σχετική εκδήλωση του Σαββάτου που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Για την εκδήλωση έχουν επιλεγεί προγράμματα καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, όπου αναδεικνύεται αφενός η καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών της Ροδόπης και αφετέρου η ευαίσθητη ματιά τους στη ζοφερή πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος. Έργα ζωγραφικής, μουσικής, χοροθεάτρου και κινηματογράφου, καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών εμπνευσμένες από αυτή τη θεματική παρουσιάζονται στο ευρύτερο κοινό και συνδιαμορφώνουν τον λόγο των νέων ανθρώπων που εκφράζονται μέσω της Τέχνης.
 
Επιπλέον, δύο πανεπιστημιακοί Επίκουροι Καθηγητές πρόκειται να εισαγάγουν το κοινό της εκδήλωσης στο εξεταζόμενο δίπολο. Συγκεκριμένα ο νομικός κ.Βασίλειος Γραμματίκας θα διευκρινίσει τη σημασία των όρων «μετανάστης» και «πρόσφυγας», ενώ η Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολόγος κ. Αικατερίνη Μάρκου θα προσεγγίσει το σημαντικό θέμα της ελληνικής προσφυγικής εμπειρίας του 1922. 

Στέλλα Καζάκα «Οι συμμετέχοντες μαθητές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ποικίλες προεκτάσεις του προσφυγικού και να προσεγγίσουν αντίστοιχες μνήμες της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας»

Ο «ΠτΘ» βρέθηκε στο Μουσικό Σχολείο την ώρα που δύο ομάδες του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής ήταν αφοσιωμένες στις τελικές πρόβες πριν από την εκδήλωση, με συντονιστές εκπαιδευτικούς τον κ.Γιώργο Πενέτη και την κ.Στέλλα Καζάκα.
 
Η κ. Καζάκα υπεύθυνη του χοροθεάτρου τα τελευταία πέντε χρόνια στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, μίλησε στον «ΠτΘ» για το χορόδραμα σε τέσσερις σκηνές που παρουσιάζεται στην εκδήλωση με τίτλο «Αναζητώντας μία ασφαλέστερη πατρίδα» και θέμα το προσφυγικό ζήτημα. Σύμφωνα με την ίδια σε όλες τις χορογραφίες εμπλέκονται τα θεατρικά, με τα γυμναστικά και χορευτικά στοιχεία και με τη συνοδεία της μουσικής δημιουργούν στον θεατή εναλλαγές συναισθημάτων. «Μέσα από μία διαδικασία ενσυναίσθησης οι συμμετέχοντες μαθητές μπορούν ίσως να κατανοήσουν καλύτερα τις ποικίλες προεκτάσεις του προβλήματος και να προσεγγίσουν αντίστοιχες μνήμες της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
 
Το κοινό της πόλης μας θα μπορέσει, λοιπόν, το ερχόμενο Σάββατο να προσεγγίσει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα με αρωγό την επιστημονική γνώση των δύο πανεπιστημιακών κεντρικών ομιλητών, αλλά και τη νεανική ευαισθησία των μαθητών της Ροδόπης.

Η μαθητική ομάδα

Την μαθητική ομάδα που δουλεύει για την εκδήλωση αποτελούν οι: Μαρία Θυμικιώτη, Μαρία Γονατίδου, Αργυρώ Δερμεντζή, Βασιλεία Σαταμέτου, Παρασκευή Γιαννακίδου, Αναστασία Τοκαλατσίδου, Ξανθή Χρηστίδου, Σταυρούλα Αλτίνου, Μαρία Βέτη, Άρτεμις Μπακιρτζή, Αλεξάνδρα Αγγελίδου, Αργυρώ Λαδοπούλου, Σοφία Άννα Μπίστα, Γιώργος Κοσμίδης, Έλενα Ισαακίδου και Ελευθερία Αντωνακοπούλου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

Α΄ Μέρος
1. «Μετανάστες & πρόσφυγες: οριοθέτηση και προστασία» Βασίλειος Γραμματίκας, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
2. «Η προσφυγική εμπειρία του 1922-23 στην Ελλάδα» Αικατερίνη Μάρκου, Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Β΄ Μέρος
Μουσική: «Η προσφυγιά μέσα από το τραγούδι» (Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής υπό τη διεύθυνση του Γ. Πενέτη) και «Όψεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος στις τέχνες της Μουσικής και του Κινηματογράφου» (Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κομοτηνής, με τον συντονισμό των Χρ. Ηλιάδη, Γ. Μακρίνα, Στ. Τάκου).
Χοροθέατρο: «Αναζητώντας ασφαλέστερη πατρίδα» (Χοροθεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής υπό την καθοδήγηση των Στ. Καζάκα, Αικ. Σαλαμβά.)
Ταινίες μικρού μήκους: «Μια θάλασσα ψυχές» (Δ΄ τάξη, Μειονοτικό ΔΣ Λυκείου, Μ. Αγαπίδης) και «Ο Ονειροπόλος» (Μειονοτικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κομοτηνής, Άρτεμις Αρχοντογεώργη, Μαρία Γκουμπίλη, Σοφία Κιόρογλου).
Εικαστικά: Εκθέσεις έργων 10ου ΔΣ Κομοτηνής (Τμήμα Ένταξης, Ιν. Παπαδοπούλου), ΔΣ Αιγείρου (Μ. Ντίκου) και Μειονοτικού Γυμνασίου/Λυκείου Κομοτηνής (Ελ. Χατζή).
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.