Εκκοκκιστικη περιοδος με κακους οιωνους ελεω βροχης

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή, την ποιότητα και τις τιμές πώλησης του βάμβακος - Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος Θρακικών Εκκοκκιστηρίων «Με τη φορολόγηση και την αύξηση συντελεστών του κόστους η φετινή δε θα είναι και από τις καλύτερες χρονιές για τους παραγωγούς»

Ξεκίνησε για ακόμη μια χρονιά και φέτος η συγκομιδή του βαμβακιού στο νομό Ροδόπης στις 21 του Σεπτέμβρη, με αρκετή δουλειά αλλά και αβεβαιότητα για τα αποτελέσματά της. Μέχρις στιγμής έχει συγκομισθεί περίπου το 10% της συνολικής ποσότητας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ποσοστό που περιλαμβάνει τα πιο αδύνατα χωράφια, αυτά που ως είθισται ετοιμάζονται πρώτα, όπως τα ξηρικά ή αυτά που έχουν ποτιστεί λίγο, ενώ το επόμενο διάστημα θα συλλεχθούν και τα υπόλοιπα, αν βέβαια το επιτρέψει ο καιρός. Ο καιρός αποτελούσε πάντοτε τη μεγαλύτερη βάσανο των αγροτών, η κακή θέληση του οποίου μπορούσε να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Πέρυσι μάλιστα οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης υπέστησαν πολύ μεγάλη ζημιά λόγω της κακοκαιρίας, με αγρότες που δεν μπόρεσαν να μαζέψουν καθόλου βαμβάκι ή και αγρότες που το συνέλλεξαν αναγκαστικά το Μάρτιο, με σκοπό να συγκεντρώσουν τα κατώτερα όρια κιλών που απαιτούνται για τη λήψη επιδοτήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά τα εκκοκκιστήρια να επεξεργαστούν βαμβάκι Μάρτιο μήνα. 

Η Ροδόπη ως τώρα είχε καλύτερη τύχη σε σχέση με άλλες περιοχές αναφορικά με τη βροχή

Ο πρόεδρος της εταιρίας Θρακικά Εκκοκκιστήρια κ. Σταμάτης Κουρούδης μίλησε στον «ΠτΘ» για τη συλλογή των πρώτων τόνων βάμβακος, κάνοντας κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή και τις τιμές, αλλά και σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τον ίδιο επηρεάστηκε αρκετά από την περσινή ομολογουμένως κακή χρονιά καθώς λόγω των βροχών οι βαμβακοπαραγωγοί δεν είχαν τον κατάλληλο χρόνο να ετοιμάσουν τα χωράφια τους και η σπορά έγινε με καθυστέρηση. «Ενώ πιστεύαμε ότι το πολύ ζεστό καλοκαίρι βοήθησε την κατάσταση, δυστυχώς ξεκίνησαν ξανά οι βροχές», ανέφερε τονίζοντας ωστόσο ότι η Ροδόπη ήταν τυχερή σε σχέση με άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία, όπου έβρεξε πολύ περισσότερο και μάλιστα όταν είχαν ανοίξει τα καρύδια του βάμβακος, ενώ εδώ έριξε λιγότερη βροχή όταν αυτά ήταν κλειστά. Εντούτοις, ο κ. Κουρούδης τόνισε ότι οι προβλέψεις του καιρού για την επόμενη συγκομιδή είναι δυσοίωνες και υπάρχει φόβος για την ποιότητα, λέγοντας ότι «οι μεν παραγωγοί φοβούνται να μη χαθούν κιλά ή καθυστερήσει η είσοδος στα χωράφια, αλλά εμείς φοβόμαστε μη χειροτερεύσει πολύ η ποιότητα. Από πέρυσι συναντούμε το φαινόμενο, να υπάρχει μεγάλη διαφορά της τιμής των προβροχικών βαμβακιών κι αυτών που έχουν βραχεί κι έχουν γκριζάρει λίγο. Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος αυτή τη στιγμή. Δεν ξεκινήσαμε, δηλαδή, με τους καλύτερους οιωνούς». 

Οριακά υψηλότερη κατά 0,02 ευρώ φέτος η προσωρινή τιμή πώληση του βάμβακος

Ένα δεύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται στην αγορά είναι ότι, αναφορικά με τα βαμβάκια που έχουν ήδη συλλεχθεί, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που περίμεναν. «Περιμέναμε καλύτερες τιμές, αλλά από τις 28 Αυγούστου και μετά έχουμε μια πτώση σε όλα τα αγροτικά προϊόντα λόγω των όσων συνέβησαν στην Κίνα και των φόβων για παγκόσμια ύφεση», παρατήρησε ο κ. Κουρούδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η τιμή προς το παρόν είναι οριακά καλύτερη από πέρυσι, δηλαδή, 0,02- 0,03 ευρώ περισσότερο.

Η τιμή, βέβαια, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή γίνεται η αρχή με μια ενδεικτική τιμή και στη συνέχεια ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει την αγορά σε άλλα επίπεδα, συνήθως υψηλότερα. «Από κει και πέρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από εκκοκκιστήριο σε εκκοκκιστήριο. Η δική μας διαφοροποίηση είναι ότι πληρώνουμε το σύνολο του ΦΠΑ στους αγρότες και αυτό είναι πολύ σημαντικό το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων.

Πολύ μικρή μείωση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων στη Ροδόπη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Παρότι είναι ακόμη αρκετά νωρίς για προβλέψεις αναφορικά με την παραγωγή, η Ροδόπη μπορεί να ελπίζει σε θετικά αποτελέσματα, καθώς εδώ η μείωση των στρεμμάτων είναι αρκετά μικρή. Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση αγγίζει το 15-20%, στη Ροδόπη η μείωση είναι μόλις 7.500 στρέμματα, δηλαδή αντί για 352 καλλιεργούνται 345χιλ στρέμματα. «Η μείωση αυτή είναι σχετικά μικρή και επομένως, με ελάχιστη μέση στρεμματική απόδοση καλύτερη από πέρυσι, μπορεί να συγκεντρώσουμε και τα ίδια κιλά. Πέρυσι οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν πολύ χαμηλές. Κάποιοι παραγωγοί, πιο πρώιμοι, βγάλανε πολλά κιλά, αλλά όσοι δεν μπόρεσαν να τα μαζέψουν δεν έβγαλαν τίποτα. Έτσι, η μέση στρεμματική παραγωγή ήταν γύρω στα 200 κιλά», παρατήρησε ο κ. Κουρούδης, συμπληρώνοντας ότι ενώ φέτος εκείνοι που είχαν καλές αποδόσεις πέρυσι παραπονούνταν για αισθητή μείωσή τους, είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις κι υπάρχει αισιοδοξία, αν βοηθήσει ο καιρός να ανέβει η τιμή. 

«Τα κιλά δεν είναι πολλά και η τιμή, ενώ έγιναν αρκετά έξοδα, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας»

Παρότι από τις αποδόσεις δεν αναμένεται κάποια εκπληκτική μεταβολή, το μεγαλύτερο πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών κατά τον κ. Κουρούδη είναι ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα «χτυπούν» και τους αγρότες και μάλιστα αρκετά. «Με τη φορολόγηση και τα όσα πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες, συν την αύξηση συντελεστών του κόστους, δε θα είναι και από τις καλύτερες χρονιές. Είναι πολύ απογοητευμένοι οι αγρότες και πολλοί βασανίζονται για το αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν. Τα κιλά δεν είναι πολλά και η τιμή, ενώ έγιναν αρκετά έξοδα, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας, ενώ υπάρχει επιπλέον φορολόγηση και ξαφνικά ζητήθηκαν προκαταβολές», σημείωσε ο κ. Κουρούδης συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά ζορίζουν πραγματικά τον προϋπολογισμό των αγροτικών οικογενειών. 

«Κάποτε είχαμε στην περιοχή επιχειρήσεις που μπορούσε κάποιος να εμπιστευτεί και με κλειστά μάτιατώρα, δυστυχώς, οι περισσότεροι ,για να τους δώσει ο παραγωγός το βαμβάκι του, παρέχουν μόνο εξωφρενικές υποσχέσεις»

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων σημείωσε ότι η γενικότερη οικονομική κρίση επηρέασε και τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστες αυτές που χρηματοδοτούνται, πράγμα το οποίο «εγκυμονεί πολλούς κινδύνους γιατί κάποιες είναι αναγκασμένες να πληρώσουν από τις πωλήσεις τους. Επειδή, όμως, οι πωλήσεις δεν είναι πάντα, και ειδικά φέτος, όπως τις περιμένουμε, ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα. Κάποτε είχαμε εδώ στην περιοχή επιχειρήσεις που μπορούσε κάποιος να εμπιστευτεί και με κλειστά μάτια. Τώρα, δυστυχώς, οι περισσότεροι παρέχουν μόνο εξωφρενικές υποσχέσεις, για να τους δώσει ο παραγωγός το βαμβάκι του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.