«Εκαναν φτερα» οι χειρουργικες μασκες και στην Κομοτηνη

Δεν υπάρχουν αποθέματα στην πόλη μας, όπως και σε άλλες πόλεις, ενώ φαίνεται να έχουν τελειώσει και από τους προμηθευτές

Η μανία για την προστασία από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έπιασε και την Κομοτηνή, με τις χειρουργικές μάσκες προσώπου, οι οποίες έχουν γίνει ένα από τα σύμβολα της εξάπλωσης της ασθένειας, να έχουν κάνει φτερά από τα φαρμακεία, και μάλιστα πολύ πριν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας.
 
Πολλοί είναι πλέον οι συμπολίτες μας που γυρνούν τα φαρμακεία της πόλης, χωρίς όμως να καταφέρουν να βρουν την πολυπόθητη μάσκα, θέλοντας να έχουν μια ασπίδα απέναντι στον ιό.
 
Βέβαια αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν βλέπουμε έξω να κυκλοφορούν με μάσκες, μάλλον η προμήθεια της μάσκας είναι προληπτική, ώστε να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν, αν χρειαστεί.
 
Μαζί με τις μάσκες όμως, φτερά έκαναν και τα αντιμικροβιακά διαλύματα από τα φαρμακεία, που παρόλα αυτά προς το παρόν συνεχίζουν να έχουν κάποια αποθέματα.
 
Την έλλειψη χειρουργικών μασκών επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο οποίος σημείωσε πως, αν έχουν απομείνει κάποιες ποσότητες σε κάποια φαρμακεία, κυρίως της περιφέρειας, αυτές δίνονται με φειδώ για να φτάσουν για όλες τις οικογένειες.
 
Μάλιστα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δυνατότητα αναπλήρωσης των ποσοτήτων που έφυγαν, μιας και δεν διαθέτουν αποθέματα ούτε οι προμηθευτές, παρόλο που είναι άγνωστο αν αυτά τελείωσαν λόγω της εγχώριας ζήτησης ή είχαν διατεθεί το προηγούμενο διάστημα για την κάλυψη την δραματικής αύξησης της ζήτησης εκτός Ελλάδας.
 
Άλλωστε οι περισσότερες από τις μάσκες αυτές, κατασκευάζονται στην Κίνα, όπου έχουν καταγραφεί και τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας.
 
Σημείωσε πάντως, ότι για να λυθεί το θέμα θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μια κρατική παρέμβαση, και να καθοδηγηθούν οι ιδιώτες.
 

Να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας

 
Όπως ανέφερε, υπάρχει ζήτημα και με τα αντιμικροβιακά διαλύματα, όμως σε αυτά το ζήτημα δεν είναι τόσο οξύ, ενώ η προστασία που παρέχουν μπορεί να αναπληρωθεί με το πλύσιμο των χεριών, που είναι και προτιμότερο όπου υπάρχει η δυνατότητα.
 
Πάντως ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως παρά τα φαινόμενα, η μάσκα είναι μόνο ένα από τα μέτρα προστασίας που μπορεί να πάρει κάποιος, και δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα αν αυτά δεν τηρούνται.
 
«Και η μάσκα χρειάζεται, όμως όλα τα άλλα, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις πολλών ατόμων, η αποφυγή των χώρων με ασθενείς, πρέπει να τηρούνται» ανέφερε, γιατί διαφορετικά, ακόμα και με τη μάσκα, υπάρχει κίνδυνος έκθεσης.
 
Για αυτό και ζήτησε από το κοινό να ακούει τις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, ενώ ελπίζει πως έχοντας την εμπειρία από την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σε άλλες χώρες, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τα όποια κρούσματα υπάρχουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.