Εικονικη δικη, πραγματικη εμπειρια

Τις γνώσεις τους στη βάσανο μιας πραγματικής δίκης έβαλαν οι τεταρτοετείς φοιτητές της Νομικής Κομοτηνής που συμμετείχαν στην εικονική ποινική δίκη

Σε αίθουσα δικαστηρίου μετατράπηκε για ακόμα μια φορά το Σάββατο 2 Απριλίου το Κεντρικό Αμφιθέατρο της Νέας Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, όπου έλαβε χώρα ο θεσμός της εικονικής ποινικής δίκης. Η εικονική ποινική δίκη πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ποινικής δικονομίας και του ποινικού δικαίου από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, δίνοντας τους την ευκαιρία να βιώσουν πραγματικά τη διεξαγωγή μιας δίκης.
 
Φέτος η υπόθεση που δικαζόταν, η οποία βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, αφορούσε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, οπλοφορίας και οπλοχρησίας με το δικαστήριο να καλείται να αποφασίσει κατ’ έφεση, αν η φυσική αυτουργός και ο συνεργός της, ο γιός της, ήταν ένοχοι ή όχι.
 
Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει πως η κατηγορούμενη είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν 50χρονο με την καραμπίνα του συζύγου της, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μέσα στο ταξί του, με τον γιό της να κατηγορείται ότι την προέτρεψε να πυροβολήσει. 

Θεοχάρης Δαλακούρας «Ο στόχος είναι όχι απλά να κρατήσουμε τέτοιου είδους δράσεις, αλλά να τις κάνουμε καλύτερες»

Στη φετινή διαδικασία, που πραγματοποιείται εδώ και 25 χρόνια, συμμετείχαν 32 συνολικά τεταρτοετείς φοιτητές, με τον κ. Θεοχάρη Δαλακούρα, υπό την διεύθυνση του οποίου προωθείται η όλη διαδικασία, να εκφράζει την ικανοποίησή του που η Νομική Κομοτηνής είναι η μοναδική που κρατά τόσο ψηλά αυτό το θεσμό, προωθώντας τις στοχεύσεις του. Αυτό σημαίνει, τόνισε, πως σε μια εποχή κρίσης θα πρέπει να προωθηθούν ενέργειες συμμετοχής των φοιτητών, αναδεικνύοντας τις αξίες της συνεργασίας και της συμμετοχής, καθώς και σε επίπεδο συμβολικής να στέλνει το μήνυμα να μην το βάζουν κάτω.
 
«Είναι μια εποχή που θα μπορούσε το Πανεπιστήμιο να πει “υποχωρώ σε κάποια από τα βασικά δεδομένα μου ή τις δράσεις μου”» παρατήρησε ο κ. Δαλακούρας προσθέτοντας «ο στόχος όμως είναι με την αγάπη των φοιτητών αλλά και των καθηγητών και του στελεχιακού δυναμικού που συμμετέχουν σε αυτό, όχι απλά να κρατήσουμε τέτοιου είδους δράσεις, αλλά να τις κάνουμε καλύτερες».
 
Παράλληλα ο κ. Δαλακούρας σημείωσε πως σε μια εποχή που η κρίση των αξιών αποτελεί μια αποτύπωση τόσο της έλλειψης παιδείας όσο και σωστών προτεραιοτήτων, είναι πολύ σημαντικό το ΔΠΘ να κρατά ψηλά τη σημαία, αφήνοντας ανοιχτή την πρόκληση στους φοιτητές του, στην οποία ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα καλά.

«Η εικονική δίκη αποτελεί και μια ευκαιρία για τους φοιτητές να κάνουν μια πρώτη επιλογή του κλάδου της δικαιοσύνης που θα ακολουθήσουν»


Ο κ. Δαλακούρας τόνισε ακόμα πως η εικονική δίκη αποτελεί και μια ευκαιρία για τους φοιτητές να κάνουν μια πρώτη επιλογή του κλάδου της δικαιοσύνης που θα ακολουθήσουν. Έτσι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10 εισαγγελείς που ξεκίνησαν από την εικονική δίκη ως εισαγγελείς, πάνω από 25 δικαστές που ήταν δικαστές στην εικονική δίκη, ενώ η πλειοψηφία των δικηγόρων της εικονικής δίκης ακολούθησαν και την πορεία του δικηγόρου στην πραγματική τους ζωή.
«Ο θεσμός της εικονικής δίκης είναι ένα πεδίο ανάγνωσης των ικανοτήτων, δεξιοτήτων κάθε φοιτητή χωριστά» σημείωσε, τονίζοντας πως ο ρόλος του καθηγητή είναι να δημιουργεί κίνητρα και έμπνευση ώστε να πετύχουν οι φοιτητές τον στόχο τους ακόμα και αυτοί που, ξεκινώντας, φαίνονται πιο μέτριοι. Εκεί βασίζεται η όλη διαδικασία, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, στην ενδυνάμωση της πίστης ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
 
Προς επίρρωση των παραπάνω διαπιστώσεων άλλωστε ο κ. Δαλακούρας υπογράμμισε ότι η Νομική σχολή Κομοτηνής έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο γνώσης, που μετουσιώνεται και στις εξετάσεις των σχολών δικαστών και τις γενικές εξετάσεις όπου γίνονται, έχοντας τους περισσότερους εισακτέους σε αυτές τις εξετάσεις, κυρίως λόγω του προγράμματος σπουδών.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.