Εγκαινια του Ιερου ναου Παμμεγιστων Ταξιαρχων στη Νεα Αδριανη

Μετά από τις εργασίες για την ανακαίνιση του από τη Μητρόπολη

Τα εγκαίνια του Ιερού ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Νέα Αδριανή, ο οποίος παραδόθηκε ξανά στους πιστούς μετά από σχεδόν δύο χρόνια εργασιών, πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.

Να θυμίσουμε πως ο ναός κινδύνευε μιας και το έδαφος κάτω από αυτόν είχε αρχίσει να υποχωρεί, για αυτό και πραγματοποιήθηκαν εργασίες για να προστατευτεί και να αποκατασταθεί.

Έτσι έγιναν εργασίες σε όλο το ναό, από το δάπεδό του μέχρι και την οροφή, ώστε να μπορέσει να αντέξει στο χρόνο, και να δέχεται τους πιστούς του οικισμού, οι οποίοι προσέτρεξαν σε αυτόν την Κυριακή, για τα εγκαίνια.

Το πρωί μετά τον όρθρο, με την ψαλμωδία σχετικών τροπαρίων έγινε τριπλή περιφορά γύρω από το Ναό, με τον Μητροπολίτη να φέρει τον ειδικό δίσκο με τα άγια λείψανα σκεπασμένα με το ίδιο κάλυμμα που σκεπάζονται τα Θεία Δώρα.

Ο ναός κατά την επισκευή του πριν από ένα χρόνο

Σε κάθε στάση διαβάστηκαν ορισμένα αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη και στη συνέχεια μπροστά στο Ναό, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ειδικό αναλόγιο και στη συνέχεια εισοδεύτηκαν τα άγια λείψανα μέχρι το θυσιαστήριο, όπου ο Μητροπολίτης, αφού τα έβαλε σε ειδική θήκη με εύοσμο κηρομαστίχη, τα θυμίασε, τα μύρωσε και τα τοποθέτησε στο στυλίσκο που βρίσκεται στο μέσον της Τραπέζης.

Ακολούθησε η πλύση και ο καθαρισμός της αγίας Τραπέζης με σαπούνι και νερό ζεστό, με την όλη τελετή να προσομοιάζει την βάφτιση των πιστών. Αφού επλύθη, εμυρώθη η αγία Τράπεζα, τοποθετήθηκε στην κάθε μια από τις τέσσερεις της γωνίες ένα κομμάτι λινό ύφασμα στο οποίο είναι αγιογραφημένος κι ένας Ευαγγελιστής, ενώ στη συνέχεια τυλίχθηκε σταυροειδώς στην Αγία Τράπεζα το πρώτο ένδυμα το λεγόμενο κατασάρκιο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού.

Οι πιστοί τίμησαν τα εγκαίνια του ναού

Στη συνέχεια τοποθετείται ο επενδύτης, το βασικό άμφιο της Αγίας Τραπέζης και τελικά το λεγόμενο ειλητό, το οποίο εισήχθη στους βυζαντινούς χρόνους και αργότερα αντικαταστάθηκε από το Αντιμήνσιο. Επάνω σ’ αυτό τοποθετήθηκε το ιερό Ευαγγέλιο και η τελετή τελείωσε με τη μύρωση και θυμίαση όλου του Ναού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.