Εφυγε απο τη ζωη πληρης ημερων ο καθηγητης Παναγιωτης Σακελλαροπουλος

Ενθερμος υποστηρικτής της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, με τις δράσεις και την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, συνεισέφερε στον τομέα της ψυχικής υγείας πάμπολλα στη Θράκη

Μια από τις θλιβερότερες ειδήσεις αλιεύσαμε σήμερα από τα διαδικτυακά μέσα. Πρόκειται για τον θάνατο του καθηγητή της Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, που  άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 92 ετών, αφήνοντας πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη στον τομέα της ψυχικής υγείας στη χώρα, αλλά και στη Θράκη, το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία της οποίας από το 1985 υπηρέτησε συστηματικά. 

Ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 

Περισσότερο συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία από το 1954 έως το 1961 σε πανεπιστημιακά κέντρα και τμήματα νευρολογίας, ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής. Ψυχίατρος και ψυχαναλυτής υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενώσεως και διαφόρων ελληνικών, γαλλικών και διεθνών εταιριών ψυχιατρικής, παιδοψυχιατρικής και ψυχικής υγιεινής. Το 1985 εκλέχτηκε Καθηγητής Ψυχιατρικής– Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Από το 1974 και μετά εργάστηκε σε επιτροπές μελέτης και ομάδες εργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών σχετικές με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την μεταπτυχιακή ειδίκευση και τη νομοθεσία για την περίθαλψη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Με αντίστοιχα θέματα ασχολήθηκε στο φορέα του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (1977), του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ψυχιατρικής (1978), της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας (1983) , και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης και άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών οργανώσεων. 

Φορέας συνειδησιακών μεταρρυθμίσεων και στη Θράκη 

Το πιο σημαντικό, ο αείμνηστος καθηγητής με την προσήνειά του και την πίστη του στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με τις ομιλίες και τον δημόσιο λόγο του πολύ συντέλεσε στην οικειοποίηση της   ψυχικής ασθένειας και  τον απεγκλωβισμό της από τα κοινωνικά στερεότυπα. Συνομιλητής και της εφημερίδας μας, προσωπικότητα ευρύτατης παιδείας,  διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία μίας σύγχρονης ψυχιατρικής σκέψης με παραμέτρους κοινωνικές, ψυχολογικές και ψυχαναλυτικές, συμβάλλοντας στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση θεωρητικά και πρακτικά.  Οι Θρακιώτες εξάλλου γνωρίζουμε καλά τους αγώνες του για την αποασυλοποίηση  και τις εναλλακτικές μεθόδους  που η μονάδα Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Αλεξανδρούπολης  εφάρμοσε για την επανακοινωνικοποίηση των ασθενών μέσα και από παραγωγικές δραστηριότητες όπως ο πολύ γνωστός λαχανόκηπος –αγρόκτημα. 

Το τελευταίο «αντίο» 

Η νεκρώσιμος ακολουθία του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου θα ψαλεί την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018, στις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας Αττικής και η ταφή θα γίνει στις 15.00 το μεσημέρι στο Χρισσό Φωκίδας, τόπο καταγωγής του εκλιπόντος.
 
Θερμή παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές:
 

  • Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα (αρ. λογαριασμού, GR 7501712940006294040031656, Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ)

 

  • Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (αρ. λογαριασμού, GR 1901723500005350032132200, Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ)

 

  • Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (αρ. λογαριασμού, GR 9602600210000620200614848, Τράπεζα EUROBANK).

 
Καλό σας ταξίδι κ. Καθηγητά. Αιωνία σας η μνήμη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.