Εφοδια για τη ζωη δινει το μαθημα των Θρησκευτικων

Υπέρ της υποχρεωτικότητας των θρησκευτικών στα σχολεία ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής - Παρέστη στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ασχολήθηκε με το θέμα

Στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου βρέθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, όπου μαζί με τους άλλους ιεράρχες συζητήθηκαν φλέγοντα θέματα που αφορούν την εκκλησία, μεταξύ των οποίων το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία και το θέμα των Εκκλησιαστικών Σχολείων και τον νέο θεσμό Κέντρου Ιερατικής Μαθητείας (Κ.Ι.Μ.). 

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, σημείωσε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, τοποθετήθηκαν πολλοί μητροπολίτες επί δύο πολύ σπουδαίων εισηγήσεων, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με θέμα: «Προτάσεις – Πορίσματα της ορισθείσης υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής περί του μαθήματος των Θρησκευτικών» και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως»
 
Η Σύνοδος κατήρτισε επιτροπή από Μητροπολίτες και ειδήμονες, ώστε να προχωρήσει ο διάλογος για τα θρησκευτικά σε ένα πολύ καλό κλίμα, με δεδομένο τις διαβεβαιώσεις αμφότερων των πλευρών, πολιτείας και εκκλησίας, ότι αυτός ξεκινά επί μηδενικής βάσεως, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν υγιώς περί την πίστη.
 
Όσο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος επιθυμεί να είναι τέτοια ώστε να δημιουργηθεί ένας κύκλος σπουδών διετούς φοιτήσεως, ένα μεταλυκειακό τμήμα για όσους θέλουν να γίνουν κληρικοί, ώστε να εντρυφούν στη θεολογία της εκκλησίας, τη λειτουργική και την ποιμαντική, και στη συνέχεια όποιος θέλει να ακολουθήσει άλλες σπουδές να μπορεί να το κάνει.
 
«Φύγαμε αναπαυμένοι και ήσυχοι, και ευχόμαστε ο Θεός να φωτίσει και τους Ιεράρχες μας και τους ανθρώπους του υπουργείου ώστε ο διάλογος αυτός να φτάσει σε αίσιο τέλος» τόνισε ο Μητροπολίτης.
 
 

«Όταν υπάρχουν πνευματικά κενά μέσα μας, αυτά θέλουν κάλυψη» 

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι τα θρησκευτικά θα πρέπει να έχουν τον όρο της υποχρεωτικότητας, θεωρώντας πως τα θρησκευτικά δίνουν στους μαθητές πνευματικά εφόδια για την υπόλοιπη ζωή τους. «Εμείς που διδαχτήκαμε τα θρησκευτικά δεν πήραμε κάτι, δεν μάθαμε κάτι;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας πως ιδιαίτερα σήμερα, που οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν πολύ με τα παιδιά τους, θα πρέπει τα χριστιανόπουλα να μάθουν υγιώς για την πίστη.
 
Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από το σχολείο, αλλά και από τους γονείς και την κοινωνία στο σύνολό της, σημείωσε, εκφράζοντας το παράπονο ότι πολλοί χριστιανοί γονείς επέλεγαν να εξαιρεθούν τα παιδιά τους από το μάθημα των θρησκευτικών, ώστε τα παιδιά να έχουν περισσότερο χρόνο να διαβάζουν τα μαθήματα της κατεύθυνσης των πανελληνίων. «Εκεί όμως δεν αφήνουμε ένα κενό; Και όταν υπάρχουν πνευματικά κενά μέσα μας, αυτά θέλουν κάλυψη, ποιος θα καλύψει το πνευματικό κενό των παιδιών μας;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως η αγωνία της Εκκλησίας είναι για το αύριο των παιδιών, που μπορεί να περάσουν στις σχολικές εξετάσεις, όμως για τις εξετάσεις της ζωής που θα έρθουν αργότερα, θα χρειαστούν άλλα εφόδια, και ένα από αυτά είναι και το μάθημα των θρησκευτικών.
 
Η διδασκαλία του μαθήματος βέβαια, τόνισε, θα πρέπει να έχει ένα άλλο πνεύμα, θεωρώντας πως όταν ένας καλός θεολόγος ξέρει να το διδάξει σωστά, τότε πολλά μπορεί να προσφέρει στη ζωή ενός παιδιού σε όποια βαθμίδα της εκπαίδευσής και αν βρίσκεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.