Δυναμικο παρων απο αγροτες και κτηνοτροφους στην κινητοποιηση της Κομοτηνης

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια ΑΜΘ ζητώντας λύσεις στο θέμα της ακρίβειας, αλλά και να αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος τους

Τον νέο ΥΠΑΑΤ θα καλέσει στην περιοχή μας ο Περιφερειάρχης για να ακούσει τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των παραγωγών

Με μια μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Περιφέρεια, ύψωσαν την φωνή τους οι παραγωγοί της ΑΜΘ ζητώντας λύσεις στα πολλά και φλέγοντα προβλήματά τους.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάδειξη των αιτημάτων τους, που περιλαμβάνουν την μείωση του κόστους παραγωγής, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αλλά και την καλύτερη κατανομή των ενισχύσεων, όπου θεωρούν πως η περιφέρειά μας είναι η «ριγμένη» σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ζήτησαν δε να προσέλθει στην Κομοτηνή ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τους αρμόδιους υφυπουργούς, ώστε να ακούσουν από κοντά τα προβλήματα και τα αιτήματα τους, ένα αίτημα το οποίο ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει προς την ηγεσία του Υπουργείου.

Σημείωσε δε πως θα πιέσει για αιτήματα τους που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση, ενώ δεσμεύτηκε να δώσει έμφαση σε όσα μπορούν να προχωρήσουν από την ίδια την Περιφέρεια, κυρίως έργα υποδομής για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις τοποθετήσεις τους αρκετοί από τους προέδρους των συλλόγων αναφέρθηκαν τόσο στο πιο πρόσφατο, και άμεσο, ζήτημα, την αύξηση του κόστους παραγωγής, δεν παρέλειψαν να στρέψουν τα βέλη τους και στην διαχρονική αντιμετώπιση των παραγωγών της Περιφέρειάς μας από την κεντρική κυβέρνηση, που κωφεύει στα προβλήματά τους, λειτουργώντας χωρίς ισότητα στην κατανομή των επιδοτήσεων.

Στήριξη στους παραγωγούς

Ο Περιφερειάρχης ήταν ένας από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μετέφερε τη στήριξή του προς τους συγκεντρωμένους, ενώ εκτός από αυτόν εκεί ήταν οι Βουλευτές Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, Αγροτικού Τομέα κ. Βασίλειος Δελησταμάτης  καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Από τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης στην διαμαρτυρία βρέθηκαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, ο Δήμαρχος Αρριανών κ. Αμέτ Ριτβάν, ο Δήμαρχος Παγγαίου Σάββας Μιχαηλίδης, αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρίως από το Δήμο Κομοτηνής. Επίσης την στήριξή τους έδωσαν και οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης και Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης.

Όσο για τους παραγωγούς, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος τους (περίπου 200 με σχεδόν 70 τρακτέρ) προέρχονταν από τη Ροδόπη, υπήρχαν αρκετοί και από άλλες περιοχές της ΑΜΘ, από τη Δράμα μέχρι το Βόρειο Έβρο, που ήρθαν στην Κομοτηνή για να δείξουν πως αυτή δεν ήταν μια συνηθισμένη κινητοποίηση.

«Θέλουμε να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε»

Η Συντονιστική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, συνέταξε ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί προς την ηγεσία του Υπουργείου, χαρακτηρίζοντας απογοητευτική την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά τους, κατηγορώντας την για αδιαφορία.

Για αυτό και ζητούν να μην συνεχιστεί η υποτίμηση της νοημοσύνης τους και να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, αλλαγή της νέας ΚΑΠ υπέρ των πραγματικών παραγωγών, και αξιοπρεπείς συντάξεις για αυτούς.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Όλοι εμείς, οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειάς μας, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Ενημερώσαμε μέσω της συντονιστικής επιτροπής για τα αιτήματά μας τον Περιφερειάρχη και όσους από τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, συζητήσαμε μαζί τους και τους προτείναμε τις λύσεις που μας ικανοποιούν.

Δυστυχώς η μέχρι σήμερα ανταπόκριση της κυβέρνησης είναι απογοητευτική.

Με επικοινωνιακές παρεμβάσεις και δίνοντας ψίχουλα, υποτιμά για ακόμα μία φορά τη νοημοσύνη μας και την οικονομική και κοινωνική μας προσφορά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Μείωση του κόστους παραγωγής, με ενίσχυση για την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, αγροεφόδια).

Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ΖΜ.

Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους και άμεση θέσπιση φθηνού Αγροτικού Πετρελαίου για όλους.

Πλήρης και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα Αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης.

Έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027, το οποίο αποφασίστηκε για εμάς, χωρίς εμάς.

Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για φυτική και ζωική παραγωγή. Εκσυγχρονισμός και Διαφάνεια στη λειτουργία του.

Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ.

Αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα, ώστε να μη χρειάζεται να συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Προσκαλούμε τον νέο Υπουργό ΑΑΤ, τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ και τον Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή για γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.

Έχουμε δικαίωμα, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, για αξιοπρεπή διαβίωση.

Θέλουμε να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε»!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.