Δυναμικα ξεκινησε η προσομοιωση του Περιφερειακου Συμβουλιου

Με πραγματική εμβάθυνση στα θέματα, ακόμα και αντεγκλήσεις μεταξύ των εικονικών παρατάξεων

Ξεκίνησε… με φόρα η 2η Προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Μέσα από το συνέδριο, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τους τρόπους λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθώντας ταυτόχρονα την έννοια της δημοκρατίας μέσω της ενεργούς ενασχόλησης των νέων με τα κοινά, με τους νέους να αναλαμβάνουν τις θέσεις του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών, των συμβούλων αλλά και ατόμων πίεσης , τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά με την παρουσία τους στη διεξαγωγή των εργασιών της ολομέλειας.
 
Η προσομοίωση, που αφορά την φανταστική περιφέρεια Αλεξάνδρειας που αποτελείται από τις ΠΕ Ανδρομέδας (το διοικητικό κέντρο), την ΠΕ Κασσιόπης, την ΠΕ Φοίνικα και την ΠΕ Πηγάσου, αφορά ένα Περιφερειακό Συμβούλιο που αποτελείται από 5 εικονικές παρατάξεις, την συμπολίτευση «Μαζί για την Περιφέρεια», και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με την «Ανοιχτή Κοινωνία Πολιτών» να αποτελεί τη μείζονα, και τις «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», «Εθνική Συμμαχία» και «Ισότιμοι Πολίτες» να αποτελούν τις ελάσσονες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καλύπτοντας το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής μέσα στην Περιφέρεια.
 

Κάθε παράταξη αποτελείται από τον αρχηγό της και τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους.
 
Σύμφωνα με τη διαδικασία οι συμμετέχοντες ήρθαν σε διάλογο, ώστε να λάβουν αποφάσεις για θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τη νεολαία. Αναπόσπαστο κομμάτι της προσομοίωσης ήταν τα πλαίσια τα όποια διαμορφώθηκαν από τις προτάσεις των περιφερειακών συμβούλων κατά τη διάρκεια συσκέψεων των αρμόδιων επιτροπών, έχοντας καθεμία από αυτές μια ορισμένη θεματολογία.
 
Μέσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η λύση της σύμβασης με ιδιωτική εταιρία ασθενοφόρων, η ιδιωτικοποίηση τουριστικού λιμένα, η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων (ΠΕ.Κ.Ε.Μ.Α.), αλλά και η επιλογή σχεδίου για την δημιουργία οδικού δικτύου.
 
 

Διαφωνίες και αντεγκλήσεις

 
Μάλιστα οι διοργανωτές της προσομοίωσης δεν δίστασαν να δημιουργήσουν «αναταράξεις» συζητώντας τα θέματα, ώστε να κάνουν τα σενάρια πιο ρεαλιστικά αλλά και πιο ενδιαφέροντα για τους συμβούλους, με διαφωνίες όχι μόνο μεταξύ παρατάξεων, αλλά και ενδοπαραταξιακά.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το θέμα του οδικού δικτύου, που διέσπασε την παράταξη της συμπολίτευσης στα δύο, λόγω των διαφορετικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν.
 
Έτσι ενώ η συμπολίτευση, μαζί με μία παράταξη της ελάσσονας αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν την φτηνότερη επιλογή, κόστους 31 εκ. ευρώ, η οποία όμως προϋποθέτει απαλλοτριώσεις 12 κατοικιών και 25 αγροτεμαχίων σε 2 συνοικίες της Περιφερειακής Ενότητας Φοίνικα, συνάντησαν την αντίσταση τόσο των υπολοίπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όσο και του Αντιπεριφερειάρχη Φοίνικα, που συσπειρώνοντας τους συμβούλους της περιφερειακής του ενότητας εξέφρασε την σφοδρή αντίστασή του στο έργο.
 
Οι σύμβουλοι του περιφερειακού συμβουλίου ρίχτηκαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στη «μάχη», με τις τοποθετήσεις να γίνονται πολλές φορές σε έντονο ύφος, και υπονοούμενα για τα ελατήρια των αντιπάλων, φέρνοντας το συμβούλιο πιο κοντά στην πραγματική του εμπειρία, ξεπερνώντας και τις προσδοκίες των διοργανωτών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.