Δικτυο Καταγραφης Περιστατικων Ρατσιστικης Βιας: Σοβαρη ανησυχια για την κλιμακωση της στοχοποιησης προσφυγων και μεταναστων

Καταδικάζει τα πρόσφατα περιστατικά με πολίτες-αυτόκλητους πολιτοφύλακες

Ανακοίνωση εξέδωσε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας με την οποία καταδικάζει απερίφραστα τα πρόσφατα περιστατικά με πολίτες-αυτόκλητους πολιτοφύλακες που επιδίδονται σε παράνομες πράξεις βίας κατά προσφύγων και μεταναστών ενώ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κλιμακούμενη ρητορική στοχοποίησης εν γένει των μεταναστών και προσφύγων, με αφορμή τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Έβρο.

Μεταξύ άλλων το Δίκτυο επισημαίνει πως έχει ήδη καταγράψει στο παρελθόν περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου που συνδέονταν με επιθέσεις κατά αιτούντων άσυλο από ομάδες πολιτών, οπλισμένων με κυνηγητικά όπλα και τονίζει πως «οι μαρτυρίες αυτές καταδεικνύουν ότι υπάρχει ήδη στην περιοχή σταθερή πρακτική οργανωμένης βίας από συγκεκριμένες ομάδες αυτόκλητων πολιτοφυλάκων, υπό το στρεβλό πρίσμα της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας».

Το Δίκτυο εκφράζει την ανησυχία του ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου κλίματος στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Τέλος, το Δίκτυο εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για το επιδεινούμενο κλίμα κατά προσφύγων και μεταναστών στον πολιτικό και δημόσιο λόγο, ο οποίος μάλιστα εκφέρεται και από εκπροσώπους κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά. Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως στο παρελθόν από το Δίκτυο με βάση τα ευρήματά του, τέτοια φαινόμενα κανονικοποιούν, ενθαρρύνουν και εν τέλει κλιμακώνουν ρατσιστικές αντιδράσεις, καταρχήν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενίοτε καταλήγουν σε επιθέσεις στη μέση του δρόμου, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η κοινωνική συνοχή. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη έντονου ρατσιστικού λόγου από μέρος του κοινωνικού συνόλου με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό εκπρόσωποι της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΜΕ, των θεσμικών φορέων αλλά και κάθε πολίτης ξεχωριστά να απομονώσουν και να καταδικάσουν κάθε μισαλλόδοξη ρητορική και ρατσιστικές πράξεις.

Παράλληλα, το Δίκτυο καλεί τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και υιοθέτηση πολιτικών τόσο για την αντιμετώπιση όσο και την πρόληψη τέτοιων φαινομένων που οδηγούν στην απανθρωποποίηση και στοχοποίηση των «άλλων», των προσφύγων και μεταναστών, με κριτήρια όπως η καταγωγή, η εθνικότητα ή η θρησκεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.