Δικηγορικοι Συλλογοι της ΠΑΜ-Θ κατα του «Δικαστικου Καλλικρατη»

Σύσκεψη στην Κομοτηνή για τον συντονισμό αντιδράσεων στις διαφαινόμενες καταργήσεις – συγχωνεύσεις δικαστηριακών δομών με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΣ

Η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων που θα λάβουν χώρα με σκοπό τον συντονισμό των δικηγορικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέναντι στον σχεδιαζόμενο «δικαστικό Καλλικράτη» που αναμένεται να επιφέρει αλλαγές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστικών σχημάτων και στην εφετειακή περιφέρεια της ΑΜ-Θ, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας, 18 Απριλίου στην Κομοτηνή.

Ειδικότερα με πρωτοβουλία του Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ κ.Χρήστου Παπαθεοδώρου, συναντήθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» οι έξι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της ΠΑΜ-Θ, προκειμένου όπως εξήγησε στις δηλώσεις του και ο κ.  Παπαθεοδώρου, να προετοιμαστούν προς τον σκοπό της συνολικής και κοινής αντίδρασης απέναντι σε όποιες ενδεχόμενες καταργήσεις δικαστικών σχημάτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου στην τελευταία Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην οποία συμμετείχε δια τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι προμηνύεται ένας νέος «δικαστικός Καλλικράτης» ο οποίος πιθανότατα θα επιφέρει συγχωνεύσεις δικαστηριακών σχηματισμών, καταργήσεις τμημάτων και γενικότερα θα αλλάξει την εικόνα της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα.

Χρήστος Παπαθεοδώρου

«Η δικαιοσύνη δεν μετριέται σε νούμερα»

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ εξέφρασε την άποψη ότι οι όποιες αποφάσεις και οι όποιες αντιδράσεις θα πρέπει να είναι συλλογικές, καθώς το ζήτημα των ενδεχόμενων αλλαγών αφορά συνολικά την Περιφέρεια, ευχόμενος η στάση του συνόλου των Δικηγορικών Συλλόγων να είναι κοινή. «Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να είμαστε απέναντι στις όποιες καταρτήσεις δικαστικών σχημάτων» ανέφερε ο ίδιος μεταφέροντας και την στήριξη της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ  «στην προσπάθεια των δικηγορικών συλλόγων να αντισταθούν στα σχέδια του υπουργού, έτσι όπως αυτά φαίνεται ότι θα υπάρξουν».

Κληθείς να εξηγήσει το τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο η κατάργηση υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών ο κ.Παπαθεοδώρου εξήγησε πως αυτή συνεπάγεται σε «δυσχέρεια στην πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό του δικαστή, δυσχέρειες οικονομικές, δυσχέρειες που μπορεί να κάνουν με την απόσταση, δυσχέρειες  που αφορούν στον φόρτο των δικαστηρίων και άρα στην καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης» για να επισημάνει πως «όταν σχεδιάζεις ένα “δικαστικό Καλλικράτη” δεν πρέπει το μοναδικό σου κριτήριο να είναι οικονομικό».

«Η ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης είναι κάτι πολύ σημαντικό για το οποίο οι δικηγόροι διαχρονικά αγωνίζονται και ως άμεσοι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης έχουν αυξημένο ρόλο να υπερασπιστούν και την λειτουργία του κλάδου τους και τη λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης σε επίπεδο πολιτών» ανέφερε τονίζοντας πως «σε τελική ανάλυση η δικαιοσύνη είναι ο ύψιστος εκείνος πυλώνας κάθε ευνομούμενης πολιτείας που έρχεται να προφυλάξει τον απλό πολίτη όταν τα δικαιώματά του περιορίζονται».

Στην περίπτωση ευόδωσης των σχεδίων του υπουργείου που αφορούν σε καταργήσεις όπως έκανε σαφές ο κ.Παπαθεοδώρου οι πολίτες θα καλούνται να προσφεύγουν σε άλλα δικαστήρια που θα είναι λιγότερα, θα βρίσκονται ενδεχομένως εκτός της έδρας του νομού τους και όλο αυτό θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα, που για την περίπτωση της Δράμας είναι ήδη γνωστά μέσα από τις περιπτώσεις της κατάργησης των ειρηνοδικείων της Προσοτσάνης και Νευροκοπίου.

«Κριτήριο για την οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή δεν θα πρέπει να είναι ο οικονομικός παράγοντας» κατέληξε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «ειδικά στον τομέα της δικαιοσύνης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν γιατί η δικαιοσύνη δεν είναι κάτι που μετριέται σε νούμερα».

Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

«Δεν γίνεται να βλέπουμε την δικαιοσύνη με οικονομικά κριτήρια»

Συμπληρωματικά στα όσα κατέθεσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, στάθηκε στην δημόσια παραδοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι τεχνικός σύμβουλος του κράτους στην υλοποίηση του «Δικαστικού Καλλικράτη» θα είναι η Παγκόσμια Τράπεζα. «Όταν ένας υπουργός δικαιοσύνης παραδέχεται δημοσίως ότι θα έχει αποκλειστικά το οικονομικό κριτήριο ως οδηγό για να προχωρήσει στον δικαστικό Καλλικράτη τότε καταλαβαίνετε ότι εύλογα δημιουργούνται έντονες ανησυχίες σε όλους εμάς που εργαζόμαστε στον χώρο της δικαιοσύνης, κι αυτό γιατί  δεν είναι δυνατόν την δικαιοσύνη να την βλέπουμε με αυστηρά οικονομικά κριτήρια και μόνο» ανέφερε.

Ο κ. Πούλιος υπογράμμισε πως ήδη η δικαιοσύνη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ  λειτουργεί με πάρα πολλά προβλήματα, για να επισημάνει πως «εάν για χάρη της οικονομίας προσθέσουμε άλλα τόσα, τότε θίγεται ένα βασικό συνταγματικό δικαίωμα του Έλληνα πολίτη, που είναι η άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη». «Δεν μπορούμε να θεωρούμαστε πολίτες β’ κατηγορίας γιατί άλλοι θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην δικαιοσύνη επειδή θα είναι δίπλα τους το δικαστήριο, ενώ εμείς θα πρέπει να διανύουμε χιλιόμετρα προκειμένου να έχουμε το κοινό αυτό αγαθό το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για κάθε Έλληνα πολίτη» ανέφερε χαρακτηρίζοντας ως εύλογη την ανησυχία του δικηγορικού κόσμου όπως αυτή εκφράζεται και δια μέσου της χθεσινής συνάντησης, πολύ δε περισσότερο όπως τόνισε «όταν κανένας δεν μας ενημερώνει άμεσα για το τι ακριβώς σημαίνει η συγχώνευση δικαστικών σχηματισμών, ποιος είναι ο στόχος, ποιο το όριο και ποιος ο περιορισμός τους».

Γιώργος Γραμμένος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

«Αν δεν ζητηθεί η άποψή μας η αντίδραση μας θα είναι πολύ σκληρή»

Στην σύσσωμη αντίθεση των δικηγορικών συλλόγων όπως αυτή εκφράστηκε και κατά την παρουσία του Υπουργού στην Ολομέλεια, στάθηκε στις δηλώσεις του και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ.Γιώργος Γραμμένος, για να επισημάνει πως η χθεσινή πρώτη συνάντηση αποτελεί και προάγγελο μιας ευρύτερης συνάντησης που θα συγκληθεί με την συμμετοχή φορέων και πολιτικών εκπροσώπων των περιοχής ώστε να υπάρχει ομόφωνη αντίδραση.

Όπως εξήγησε ο κ. Γραμμένος μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απτά δεδομένα ως προς τις σκέψεις της κυβέρνησης για τα υπό κατάργηση ή συγχώνευση σχήματα, ωστόσο το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή και αφορά στον οργανισμό των δικαστηρίων, εμπεριέχει ήδη νύξεις και συγκεκριμένα άρθρα που οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή. «Λειτουργούν δηλαδή» όπως εξήγησε ο κ. Γραμμένος «ως προάγγελος της συγχώνευσης δικαστικών σχημάτων της χώρας».

Ερωτηθείς σε σχέση με το ενδεχόμενο έντονων αντιδράσεων από πλευράς των δικηγορικών συλλόγων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, επεσήμανε πως ήδη προηγήθηκε η προειδοποιητική πενθήμερη αποχή, όπου σε ικανοποίηση και της σχετικής απόφαση της Ολομέλειας, το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων της ΠΑΜ-Θ απείχαν από δίκες συμφερόντων του δημοσίου, για να εξηγήσει πως οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν με βάση τις εξελίξεις. «Η αποχή είναι το τελευταίο μέτρο στο οποίο καταφεύγουμε» επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν αποκλείουμε τίποτα. Εφόσον δεν γίνει σωστή διαβούλευση, εφόσον δεν ζητηθεί η γνώμη της Ολομέλειας και των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων και δεν συμμετέχουμε σε αυτές τις διαδικασίες σίγουρα η αντίδραση θα είναι πολύ σκληρή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.