Διαψευδει την καταγγελια για τις ανεμογεννητριες στα καμενα του Εβρου η Αποκεντρωμενη

Τονίζει πως οι αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες δεν βρίσκονται εντός των καμένων

Για ψεύδη και συκοφαντίες κάνει λόγο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, απαντώντας στην καταγγελία την Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας περί αδειοδότησης ανεμογεννητριών στα «καμένα του Έβρου».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει την απογοήτευσή της και προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνει για τα εξής:

  1. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς τόσο από τις δορυφορικές φωτογραφίες, όσο και από τη χρήση της εφαρμογής Copernicus, οι αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες ΔΕΝ βρίσκονται εντός των καμένων. Φυσικά, δεν βρίσκονται στον χώρο της Δαδιάς. Επιπλέον και επειδή ΜΟΝΟ η επί τόπου παρουσία μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα, η Α.Δ.Μ-Θ. μετέβη στον χώρο και με την χρήση καμερών αποδεικνύει την αλήθεια (σχετικό υλικό επισυνάπτεται). Σημειώνεται πως στην περιοχή λειτουργεί ΗΔΗ αιολικό πάρκο!
  2. Λέγεται πως η αδειοδότηση προχώρησε παρά την αρνητική «γνωμοδότηση» του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο OΦΥΠΕΚΑ δεν γνωμοδοτεί, αλλά εισηγείται στο ΥΠΕΝ, στην Γενική Διεύθυνση Βιοποικιλότητας και Περιβάλλοντος, η οποία και γνωμοδοτεί. Επομένως, λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του ΥΠΕΝ, η οποία και εν προκειμένω, ήταν θετική. Και βέβαια  το ΥΠΕΝ εκφράστηκε μέσω αναλυτικής τεκμηρίωσης  του Γενικού Διευθυντή (σελίδες 8 και 9 της ΑΕΠΟ) και όχι με μια απλή κατάφαση όπως συκοφαντικά αναφέρθηκε.
  3. Το σύνολο των γνωμοδοτήσεων όλων, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΑΣΙΚΩΝ Υπηρεσιών, ήταν θετικές. Κανένας λόγος μη παροχής έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν υπήρχε,  ιδίως κατά το χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2023) όπου και ελήφθησαν όλες οι αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση στην απόφαση περιλαμβάνονται όλες οι δικλείδες που επιτρέπουν στις Δασικές Υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε εγκατάσταση των γεννητριών και συνεπώς υλοποίησης του έργου, σε περίπτωση μεταβολής των συνθηκών, όπως τώρα. Οι πυρκαγιές δυσχεραίνουν και δεν διευκολύνουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
  4. Στην Α.Δ.Μ-Θ. είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα προστασίας Περιβάλλοντος κάτι που αναγνωρίστηκε και στις εκθέσεις της WWF. Σε ειδικό κεφάλαιο της ΑΕΠΟ θεσπίζονται πρόσθετοι όροι, αυστηροί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι, για την προστασία των πτηνών. Πρόκειται για μια εξαιρετική και επίπονη δουλειά που φανερώνει την προσήλωση της Α.Δ.Μ-Θ. και των στελεχών της στην προστασία των πτηνών. Αισθανόμαστε βαθιά απογοητευμένοι και προσβεβλημένοι που οι όροι αυτοί δεν έτυχαν της προσήκουσας προσοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.