Διαλεξη του κ. Νικου Μαυρελου στο Επιστημονικο Colloquium του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας του Δ.Π.Θ.

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου

Την Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας θα μιλήσει ο κος Νίκος Μαυρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Όψεις νεοτερικότητας στην πρωτότυπη δημιουργική ελληνική πεζογραφία 1716-1866: είδη, τεχνικές και ιδεολογία». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 16:00 έως τις 18:00, και είναι ανοικτή στα μέλη ΔΕΠ, τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ., και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
 
Ο Νίκος Μαυρέλος σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το οποίο απέκτησε επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 2001. Από το 1995 έχει εργαστεί στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Bari (Ιταλία), καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2005 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Πατρών, Γρανάδας (Ισπανία), Μονπελιέ και Σορβόννης (Γαλλία), Columbia University και New Haven State University των Ηνωμένων Πολιτειών, Αμβούργου (Γερμανία), Κωνσταντινούπολης, κ.ά. Έχει συγγράψει τις επιστημονικές μονογραφίες Η “επαρχία της ανυπάρκτου”: Είδη, διακείμενα, γλώσσα και νεοτερική ιδεολογία στην Αληθή Ιστορία (“Ανώνυμος του 1789”), (2014), και Το ψηλαφητό παλίμψηστο της ροϊδικής γραφής. Ζητήματα λογοτεχνικής και πολιτισμικής θεωρίας (2008). Έχει επιμεληθεί τους τόμους: Το εύρος του έργου του Γ. Βιζυηνού: παλαιότερες αναγνώσεις και νέες προσεγγίσεις, Πρακτικά διημερίδας (Κομοτηνή 30-31 Μαΐου 2009). Εις Μνήμην Κυριακής Μαμώνη (2012)· Ν. Επισκοπόπουλου, Επιλογή κριτικών κειμένων από το Άστυ και το Νέον Άστυ, τόμ. Α΄ και Β΄ (2011)· Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Ο Σατιρικός Πόε. Διηγήματα, (2005). Παράλληλα έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και βιβλιοκρισιών σε επιστημονικά περιοδικά, έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια, και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις διαφόρων φορέων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.