Διακρισεις του Εργαστηριου Ολοκληρωμενων Κυκλωματων του Δ.Π.Θ.

Σημαντική διεθνής αναγνώριση σε τρεις περιπτώσεις για τους ερευνητές του Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών δραστηριοποιείται ερευνητικά στη σχεδίαση αποδοτικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, στην αυτοματοποιημένη βελτιστοποίησης τους και στον αποτελεσματικό έλεγχο της ορθής λειτουργίας τους. Τα ερευνητικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την προσπάθεια αυτή έτυχαν σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης, περιλαμβάνοντας ένα βραβείο εξαιρετικής διδακτορικής διατριβής από ένα ευρωπαϊκό οργανισμό, μία διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό στις Η.Π.Α. και ένα βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές συνέδριο. 

Βραβείο εξαιρετικής διδακτορικής διατριβής 

Συγκεκριμένα ο Δρ. Αναστάσιος Ψαρράς εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με θέμα «Δίκτυα υψηλών επιδόσεων σε ολοκληρωμένα κυκλώματα» υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Γιώργου Δημητρακόπουλου. Η διατριβή του έλαβε το βραβείο εξαιρετικής διδακτορικής διατριβής από τον οργανισμό EDAA (European Design and Automation Association) στη θεματική περιοχή «Νέες κατευθύνσεις στη συ-σχεδίαση συστημάτων σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, νέες καινοτόμες αρχιτεκτονικές και διαχείριση της λειτουργίας τους σε επίπεδο συστήματος».
 
Η επιλογή πραγματοποιήθηκε από μία επιτροπή κριτών που αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές υψηλού κύρους, οι οποίοι εκπροσωπούν σημαντικά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην τελετή έναρξης του διεθνούς συνεδρίου Design Automation and Test in Europe (DATE) 2019 στη Φλωρεντία, Ιταλία στις 26 Μαρτίου 2019. Το βραβείο εξαίρετης διδακτορικής διατριβής συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο και από την τιμητική αναδημοσίευση της διδακτορικής διατριβής του κ. Ψαρρά από το διεθνή εκδοτικό οίκο Springer στη σειρά εξαιρετικών μονογραφιών.

Διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό 

Επίσης, οι υποψήφιοι διδάκτορες του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων Απόστολος Στεφανίδης και Δημήτριος Μαγγίρας υπό την καθοδήγηση του Επικ. Καθηγητή Γιώργου Δημητρακόπουλου κατέλαβαν τη 2η θέση στο διεθνή διαγωνισμό αυτοματοποιημένης βελτιστοποίησης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δι-ημερίδας ACM International Workshop on Timing Issues in the Specification and Synthesis of Digital Systems (TAU) στις 21-22 Μαρτίου 2019 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η και 3η θέση κατέλαβαν δύο κορυφαίες ομάδες παγκοσμίως στην αυτοματοποιημένη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων: την 1η θέση η Κοινή ομάδα του Εθνικού πανεπιστημίου της Ταϊβάν με το Πανεπιστήμιο Τσιαο-Τουγκ της Ταϊβάν και την 3η θέση η Κοινή ομάδα των Πανεπιστημίων του Τέξας στο Ωστιν και του Γεϊλ.
 
Ο διαγωνισμός που διοργανώνεται για εννιά χρόνια στα πλαίσια του συνεδρίου TAU περιλαμβάνει την εύρεση καινοτόμων και αποδοτικών λύσεων σε ένα ανοιχτό πρόβλημα που προτείνεται εκ νέου κάθε χρόνο από μηχανικούς της βιομηχανίας των ημιαγωγών σε σχέση πάντα με την αυτοματοποιημένη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες από όλο τον κόσμο. Φέτος δήλωσαν συμμετοχή 9 ομάδες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η παραγωγή, μετά από μια πολύμηνη προσπάθεια, μιας σύνθετης εφαρμογής λογισμικού η οποία θα επιλύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα που όρισε η οργανωτική επιτροπή. Η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται μετά από μία πληθώρα κριτηρίων όπως οι τελικές επιδόσεις των σχεδιασμών, η ταχύτητα εκτέλεσης της εφαρμογής και η καινοτομία της λύσης που προτάθηκε.

Βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας 

Τέλος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων Καριοφύλλης Πατσίδης, Δημήτρης Κωνσταντίνου και ο Επικ. Καθηγητής Γ. Δημητρακόπουλος έλαβαν το βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στο συνέδριο Design Automation and Test in Europe, 2019 στη θεματική περιοχή ελέγχου της ορθής λειτουργίας των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η εργασία με τίτλο «Error-Shielded Register Renaming Subsystem for a Dynamically Scheduled Out-of-Order Core» προέκυψε σε συνεργασία με ερευνητές της Intel, Xάιφα, Ισραήλ και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.