Διαδραστικη εγινε «Η Πηνελοπη στη Χιο»

Μαθητές από δύο σχολεία της πόλης γνώρισαν με ένα κυνήγι θησαυρού το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου, πριν συμμετάσχουν στη βιβλιοπαρουσίαση

Ευκαιρία για μια πιο διαδραστική επαφή με ένα εφηβικό βιβλίο για αρκετούς μαθητές της Κομοτηνής, ήταν η έλευση του συγγραφέα Κώστα Στοφόρου στην πόλη, για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Η Πηνελόπη στη Χίο» από τις Εκδόσεις Κέδρος την Παρασκευή 20 Μαΐου.

Ο κ. Στοφόρος επισκέφθηκε το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και το 3ο Γυμνάσιο, ενώ το απόγευμα, στην όμορφη αυλή της Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής το εφηβικό κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι μεν προϊόν μυθοπλασίας, αλλά βασίστηκε σε ένα πραγματικό ταξίδι της Πηνελόπης Δέλτα στη Χίο το καλοκαίρι του 1886.

Ο συγγραφέας ταξίδεψε τα παιδιά μαζί με την 12χρονη Πηνελόπη στα μαγευτικά τοπία του νησιού, αποκαλύπτοντας πτυχές της προσωπικότητας της μεγάλης συγγραφέα, έχοντας αντλήσει πολλά στοιχεία από το έργο της, ενώ περιλαμβάνει αναφορές στη σφαγή της Χίου το 1822, που ενέπνευσε τον Ντελακρουά να δημιουργήσει τον πίνακα «Η σφαγή της Χίου», ξεσηκώνοντας φιλελληνικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη.

Μια διαφορετική ενίσχυση της φιλαναγνωσίας

Βέβαια τα παιδιά ήδη είχαν κάποια γνώση όλων αυτών, μιας και η έλευση του συγγραφέα αποτέλεσε αφορμή για να πραγματοποιηθεί, από παιδιά και των δύο σχολείων, ένα μοναδικό κυνήγι θησαυρού σε όλη την πόλη, την Τρίτη 17 Μαΐου, με κομβικό ρόλο σε αυτό να παίζει το Δημοκρίτειο βιβλιοχαρτοπωλείο.

Όπως τόνισαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Δέσποινα Αθανασιάδου και κ.

Ασημένια Μπουρντούνη, ήταν μια δημιουργική δράση, με τα παιδιά να μαθαίνουν τόσο για την Πηνελόπη Δέλτα, όσο και για τη σφαγή της Χίου, μέσα από το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.

Μέσα όμως από το παιχνίδι, γνώρισαν και μνημεία της πόλης, μιας και οι ερωτήσεις με τις κρυμμένες απαντήσεις, βρισκόταν κρυμμένες σε αυτά, οπότε γύρισαν όλη την πόλη. Ο ενθουσιασμός τους ήταν πολύ μεγάλος, τόνισαν οι δύο καθηγήτριες, και μέσα από τη χαρά και τη δημιουργία έμαθαν ένα σωρό πράγματα.

Έγινε βέβαια και προετοιμασία μέσα στην τάξη, με αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ η όλη εμπειρία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την παρουσία στην βιβλιοπαρουσίαση.

Θεωρούν δε πως τέτοιες δράσεις μπορούν να προσαρμοστούν για μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά, βοηθώντας να εμφυσήσουν σε αυτά τον ενθουσιασμό της φιλαναγνωσίας, που πολλές φορές δεν μπορεί να γίνει μέσα στη σχολική αίθουσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.