«Δεν θα δεχτουμε να πληρωνουμε για κατι που θα επρεπε να θεωρειται δεδομενο»

Συνέχεια αντιδράσεων από φοιτητές για την παύση της δωρεάν μετακίνησης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φοιτητών της Κομοτηνής για την παύση της δωρεάν μετακίνησής τους. Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στα τμήματα των σχολών της Κομοτηνής και τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών καταγράφουν τις ενέργειες που έκαναν μέχρι σήμερα και ξεκαθαρίζουν πως «δεν θα δεχτούμε να πληρώνουμε για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο». Ταυτόχρονα καλούν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ προτρέπουν τον Δήμο και την Περιφέρεια να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών έχει ως εξής:

Ξεκινώντας η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και ενώ τα τμήματα υποδέχονται πολλές εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές, με ευθύνη των αρχών του ΔΠΘ το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών βρίσκεται στον αέρα!

Οι φοιτητές δεν παρέμειναν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα τους. Με απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Ελληνικής Φιλολογίας πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής, με πολλούς φοιτητές να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Επιπλέον έλαβε χώρα παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της πόλης όπου οι φοιτητές διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους πως η δωρεάν μετακίνησή τους, είναι δικαίωμα το οποίο δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι αυτό να ικανοποιηθεί. Κατόπιν συνάντησης με τον αντιδήμαρχο, λόγω απουσίας του Δημάρχου, οι φοιτητές έλαβαν την εγγύηση ότι ο Δήμαρχος θα επικοινωνούσε άμεσα μαζί τους, πράγμα που τελικώς δεν έγινε ποτέ.

Οι φοιτητές κλιμάκωσαν τον αγώνα τους με κινητοποίηση και παρέμβαση στη Πρυτανεία του ΔΠΘ στις 13/ 10, όπου έγιναν δεκτοί στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ και παρουσίασαν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής. Σε μία περίοδο που αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη καθημερινά για να σπουδάσουν, η αποστέρηση της δωρεάν μετακίνησης αποτελεί ένα ακόμη δυσβάσταχτο βάρος. Τόνισαν πως η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων τους και της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που παραδίδουν τη φοιτητική μέριμνα κομμάτι-κομμάτι σε εργολαβικές εταιρείες, μεταφέροντας το κόστος σπουδών στις πλάτες τους. Έπειτα από μεγάλη συζήτηση και προσπάθεια των φοιτητών να αποσπάσουν κάποια δέσμευση, οι πρυτανικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν εξαντλήσει τα όποια περιθώρια για την επιστροφή της δωρεάν μετακίνησης, χωρίς αποτέλεσμα, λέγοντας επί της ουσίας ότι το ζήτημα της μετακίνησης των φοιτητών παραμένει στον αέρα και ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν να πληρώνουν την μεταφορά τους επ΄αόριστον.

Κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα δεχτούμε να πληρώνουμε για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, όπως είναι το δικαίωμα στις δωρεάν μετακινήσεις. Υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση είναι η πολιτική όλων διαχρονικά των Κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ, πετσοκόβοντας την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μας χρόνο με τον χρόνο για τις ανάγκες των φοιτητών. Είναι η πολιτική των Κυβερνήσεων να παραδίδουν την φοιτητική μέριμνα, σίτιση στέγαση, μεταφορές σε εργολάβους και επιχειρηματίες, οι οποίοι ροκανίζουν τις τσέπες των φοιτητών προκειμένου να κερδοφορούν στις πλάτες τους.

Απαιτούμε άμεσα το ΔΠΘ να αναλάβει τις ευθύνες του, απαιτώντας έκτακτο κονδύλι προκειμένου να λυθεί άμεσα το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών. Δήμος και Περιφέρεια, πέρα από τις «φιέστες» υποδοχής πρωτοετών, έμπρακτα να δείξουν την στήριξη τους στην φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής, προχωρώντας σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα, η αποκλειστικά δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών της πόλης.

Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για επιστροφή της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών!

Απαιτούμε:

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ!
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΥΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ!
  • ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΠΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.