«Δεν εχουμε περιθωριο να παιζουμε με την ανθρωπινη ζωη»

«Δεν έχουμε περιθώριο να παίζουμε με την ανθρώπινη ζωή», βροντοφώναξαν το πρωί του Σαββάτου οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πύλη του Νοσοκομείου και, συνοδεία… ασθενοφόρου, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας ως την κεντρική πλατεία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η εν γένει υποβάθμιση της υγείας, ενώ σε τοπικό επίπεδο διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο συγχώνευσης ή υποβάθμισης του Σισμανόγλειου. Προς υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και του Νοσοκομείου, ζητούν τη συστράτευση όλης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των πολιτευτών του νομού μας. Η πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Μαρίνα Αποστολίδου, υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω», όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των παιδιών μας». Δεν έκρυψε επίσης της δυσφορία της για την απουσία των τοπικών βουλευτών και πολιτευτών από τις κινητοποιήσεις, που κάνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

Απόστολος Κουτάβας «Η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει πραγματικά δωρεάν υγεία για όλο το λαό»

Στο πλευρό, πάντως, των διαδηλωτών βρέθηκαν προχθές τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ο κ. Απόστολος Κουτάβας από την τοπική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τις τεράστιες περικοπές στο χώρο της υγείας, οι οποίες προκαλούν και τεράστιες ελλείψεις, ενώ κατήγγειλε παράλληλα την πολιτική που προωθείται για κλείσιμο νοσοκομείων. «Οι Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε, «τουλάχιστον σε αυτή τη μεγάλη κρίση πρέπει να έχουν δωρεάν υγεία, να μην πληρώνουν τα φάρμακα, να έχουν δωρεάν εξετάσεις, να μπορούν να απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής». «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε αυτές τις κινητοποιήσεις και είμαστε δίπλα στους εργαζομένους», προσέθεσε, επισημαίνοντας πως «η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει πραγματικά δωρεάν υγεία για όλο το λαό και θα αναπτύξει παραπέρα το σύστημα υγείας, γιατί έτσι επιβάλλεται».

Κώστας Σιδηρόπουλος «Το πρώτιστο είναι η δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους»

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Σιδηρόπουλος, δήλωσε τη συμπαράστασή του ΠΑΜΕ στους εργαζομένους του Νοσοκομείου, όπως και σε κάθε κλαδική κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για συσπείρωση όλων των κλάδων, για να βρουν απαντήσεις τα αιτήματα, που τίθενται. «Πραγματικά ένας-ένας μόνος του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα», σημείωσε, «και ειδικά στις σημερινές συνθήκες της κρίσης θα μας φάνε χωριστά». «Για το ζήτημα της υγείας», συνέχισε, «αυτό που βάζουμε ως πρώτιστο είναι η δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους. Αυτό πρέπει να γίνει κτήμα και των υπολοίπων κλάδων και των υπόλοιπων εργαζομένων, γιατί πραγματικά τους αφορά άμεσα. Δεν είναι μόνο το να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, αλλά πρέπει να λειτουργήσει με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, να κοπούν τα 5ευρα για παράδειγμα, να υπάρχουν οι εγκαταστάσεις και οι υλικές προϋποθέσεις, ώστε κάθε άρρωστος της περιοχής να μην εξετάζει αν θα πρέπει να πάει σε άλλη πόλη για να γιατρευτεί ή να σωθεί».
Κλείνοντας, ο κ. Σιδηρόπουλος τόνισε ότι στο χώρο της υγείας υπάρχουν ανάγκες σε γιατρούς, σε νοσηλευτές και σε βοηθητικό προσωπικό, επισημαίνοντας πως αν το κρίνουμε με βάση το κόστος, αυτό είναι καθαρά επιχειρηματικό κριτήριο. «Γι’ αυτό βάζουν αυτές τις λογικές ανάμεσά μας», σχολίασε, «ώστε να έρθει ο ιδιώτης αύριο-μεθαύριο, να αγοράσει τμήματα ή ολόκληρο το νοσοκομείο και να λειτουργεί με αυτά τα κριτήρια. Το έχουμε δει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου. Με αυτή τη λογική δε θα υπάρχει ουσιαστική υγεία για τον ελληνικό λαό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.