Χριστοφορος Χαραλαμπακης, καθηγητης Γλωσσολογιας-Επιμελητης του «Χρηστικου Λεξικου της Ακαδημιας Αθηνων» «Το νεο “Χρηστικο λεξικο της Ακαδημιας Αθηνων” ειναι ενα πρωτοποριακο εργο»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του νέου «Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών». Η αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου ήταν γεμάτη από ενδιαφερόμενους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές αλλά και πολίτες, οι οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

«Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε μαζί μας τον καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, ο οποίος είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, πολλών άρθρων αλλά και επιμελητής του “Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών”» δήλωσε η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και ομιλήτρια στην εκδήλωση, κ. Ζωή Γαβριηλίδου.

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, «Στο Λεξικό υπάρχουν και 5.000 νεολογισμοί και για πρώτη φορά βλέπουμε και τη χρονολογία εμφάνισης των λέξεων»

Σχολιάζοντας τα της εκδήλωσης και του Λεξικού, ο κ. Χαραλαμπάκης ανέφερε ότι έχει δυνατό δεσμό με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, « το οποίο έχει ικανότατους επιστήμονες και στέκει διεθνώς σε πολύ υψηλό σημείο. Χαίρομαι, γιατί στην εκδήλωση παρευρίσκονται νέα παιδιά και φοιτητές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενδιαφέρον για επιστημονικά θέματα.

Το νέο “Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών” είναι ένα πρωτοποριακό έργο, διότι για πρώτη φορά εμφανίζεται ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας, με 75.000 λήμματα από τα οποία τα 5.000 είναι νεολογισμοί. Κανένα άλλο λεξικό δεν περιέχει αυτό το πλήθος των νεολογισμών.

Το «Χρηστικό Λεξικό», σύμφωνα με τον καθηγητή κ.Χαραλαμπάκη, «φαίνεται να δίνει μια εμπεριστατωμένη απάντηση σε όσους λένε ότι η γλώσσα μας έχει αρχίσει να εκλείπει. «Στο Λεξικό, εμφανίζεται η δυναμική της σημερινής μας γλώσσας, η εκφραστική της πληρότητα. Δεν ρυθμίζει αλλά περιγράφει τη γλώσσα, όπως κάνει διεθνώς η λεξικογραφική επιστήμη. Εμείς, επεξεργαστήκαμε τεράστια σώματα κειμένων βάσει των οποίων φτιάχτηκε αυτό το λεξικό, δεν είναι δηλαδή συναισθηματικοί, υποκειμενικοί λόγοι. Υπάρχουν αντικειμενικώς εξακριβωμένα στοιχεία άρα φαίνεται η ζωντάνια της ελληνικής γλώσσας. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και στυλοβάτης του έργου κ. Βασίλειος Πετράκος, με το Λεξικό αυτό τίθεται τέρμα στο γλωσσικό διχασμό και εμφανίζεται όλη η εκφραστική πληρότητα της γλώσσας μας. Επομένως όσοι θρηνούν για την παρακμή της γλώσσας δεν έχουν δίκιο, αφού αυτό το Λεξικό δείχνει ακριβώς το αντίθετο»

Τεκμηριωμένο και σαφώς εκσυγχρονισμένο το λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών, όπως ανέφερε ο επιμελητής της έκδοσης κ.Χαραλαμπάκης, «απενοχοποιεί τον χρήστη από τα λεγόμενα ορθογραφικά λάθη, δηλαδή, παρακολουθεί πώς γράφει ο κόσμος τις λέξεις αποτυπώνοντας όλες τις μορφές γραφής τους. Πρώτη φορά σε νεοελληνικό λεξικό βλέπουμε και τη χρονολογία εμφάνισης των λέξεων. Για παράδειγμα η βαρυιατρική, το κοινωνικό παντοπωλείο ή κοινωνικό φαρμακείο, είναι νέοι όροι οι οποίοι προστέθηκαν για πρώτη φορά στο “Χρηστικό Λεξικό”»

Η έκταση του Λεξικού είναι μεγάλη ενώ αναφέρεται σε διαφορετικά κοινά, από απλούς πολίτες μέχρι και αλλοδαπούς που μαθαίνουν της ελληνική. Ο κ. Χαραλαμπάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ακαδημία Αθηνών για πρώτη φορά δείχνει ότι όταν γίνονται συστηματικές έρευνες, τότε μπορούμε να προβάλουμε σωστά την ελληνική γλώσσα»

«Τα χρήματα από τις πωλήσεις του Λεξικού θα τα διαθέσουμε σε νέους άνεργους επιστήμονες»

Το Λεξικό πωλείται σε πολύ οικονομική τιμή παρότι αφορά σε μοναδική ποιοτικά έκδοση γεγονός που επεξήγησε ο κ. Χαραλαμπάκης λέγοντας ότι «η Ακαδημία Αθηνών δε θέλει να βγάλει χρήματα, εξ ου και το Λεξικό προσφέρεται στην τιμή των 48 Ε. Εάν υπολογίζαμε τα έξοδα που έχουμε κάνει, θα έπρεπε να κοστίζει 400 Ε. Για ένα Λεξικό περίπου δύο χιλιάδων σελίδων, με χαρτί βίβλου, με βιβλιοδεσία εντελώς ασυνήθιστη ποιοτικά και με εξώφυλλο ειδικής παραγγελίας που έγινε στην Ολλανδία, είναι πραγματικά αστεία η τιμή. Αν μαζέψουμε κάποια χρήματα, διότι ούτε εγώ θα πάρω χρήματα, θα τα διαθέσουμε σε νέους άνεργους επιστήμονες»

Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή, «Το “Χρηστικό Λεξικό” είναι έκδοση μοναδικής ποιότητας»

Η επίσης εισηγήτρια στην εκδήλωση και Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή, αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά του «Χρηστικού Λεξικού» στα ελληνικά γράμματα λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή, είναι το καλύτερο λεξικό σε όλη την Ευρώπη. Θεωρώ ότι είναι πολύ προχωρημένο και περιλαμβάνει λέξεις που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Δε ρυθμίζει πιο είναι σωστό και πιο λάθος αλλά καταγράφει και αυτή είναι η δουλειά του γλωσσολόγου. Βέβαια, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα έκδοσης του Λεξικού. Μπορούμε να πούμε ότι είναι συλλεκτικό, μιας και το χαρτί αλλά και γενικότερα η όλη έκδοση είναι μοναδική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.