Χρ. Τερζιδης: Αναποφευκτη η αναβολη της ισχυος της Ηλεκτρονικης Ταυτοτητας Κτιριου

Δεν ήταν κατάλληλη η περίοδος, για την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου, λόγω των περιορισμών σε μετακινήσεις και υπηρεσίες

Αναπόφευκτη θεωρεί την επικείμενη αναβολή της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της απαίτησης σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, σε τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ταγαρά, είχε θίξει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, και είχε εντοπίσει πως ήταν ήδη στις προθέσεις του Υπουργείου να προχωρήσει σε αυτή την αναβολή.

Πολλαπλές αναβολές για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Να θυμίσουμε πως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4495/2017, όπου ορίζεται ότι η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, οπότε και η σχετική δήλωση για την ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας.

Η ημερομηνία ισχύος αναστάλθηκε μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου, που τελικά ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις 1 Ιανουαρίου 2021.

Αρχικά προβλεπόταν η προαιρετική λειτουργία του συστήματος για ένα μήνα, μετά από αντιδράσεις φορέων όμως, αυτή μετατέθηκε για τις 31 Μαρτίου, λόγω των δυσχερειών που δημιούργησε η πανδημία. Με τις δυσχέρειες αυτές να συνεχίζουν να υφίστανται, αναμένεται ότι θα υπάρξει εκ νέου αναβολή, αυτή τη φορά για τα τέλη Ιουνίου.

Γολγοθάς η μεταβίβαση ακινήτου

«Η μεταβίβαση ακινήτου πλέον , έχει φορτωθεί με τόσα προαπαιτούμενα, που έχει καταντήσει πραγματικός Γολγοθάς» σημείωσε ο κ. Τερζίδης, εξηγώντας πως με την ακολουθούμενη πρακτική οτιδήποτε προστίθεται, χωρίς να αφαιρείται κάτι από τα προηγούμενα, δοκιμάζει τις οικονομικές και ψυχικές αντοχές των συναλλασσόμενων πολιτών.

Την ίδια ώρα βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη κατάσταση λόγω πανδημίας, που επιβάλλει τον περιορισμό στο ελάχιστο της κινητικότητας των πολιτών.

Η συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων εγγράφων για την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής ταυτότητας, προφανώς επιβάλλει την προσέλευση σε κάποιες υπηρεσίες όπως πολεοδομία και κτηματολογικά γραφεία, την αίτηση και τη λήψη των απαιτούμενων εγγράφων από αυτές, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής αυτή την περίοδο.

Άλλωστε όλες οι πράξεις γίνονται με πολλά εμπόδια, γιατί και οι υπηρεσίες, με την εκ περιτροπής εργασία ή την τηλεργασία υπολειτουργούν και αυτό μοιραία δημιουργεί μια καθυστέρηση σε όλες τις διαδικασίες.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα είχαν μια αυξημένη ροή λόγω της επικείμενης εφαρμογής των διατάξεων της ηλεκτρονικής ταυτότητας, ώστε οι μεταβιβάσεις να ολοκληρωθούν πριν να χρειαστεί οι ιδιοκτήτες να την καταρτίσουν.

Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν σε αδιέξοδο, γιατί ενώ θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες, δεν μπορούν να το κάνουν λόγω ακριβώς αυτών των καθυστερήσεων που προέρχονται από την κατάσταση στις υπηρεσίες. Μάλιστα ο κ. Τερζίδης εκτιμά ότι αυτή η δυσλειτουργία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αν δοθεί η επιπλέον παράταση.

Ο Σύλλογος είχε έγκαιρα επισημάνει τον κίνδυνο να επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές, ζητώντας, αφού αποτελεί πολιτική επιλογή να εφαρμοστεί η διαδικασία, να το εφαρμόσουν σε μια περίοδο όπου θα υπάρχει κανονικότητα. Δεν εισακούστηκαν όμως. Το Υπουργείο προχώρησε στην ενεργοποίηση του θεσμού, αλλά τώρα διαπιστώνει πως η περίοδος δεν είναι η κατάλληλη, και τώρα πρέπει να αναβάλλουν την ισχύ τους.

Στοχοποιείται η μεταβίβαση

Οι υπέρμαχοι της διαδικασίας, κυρίως το υπουργείο και το ΤΕΕ, διατείνονται πως με τη διαδικασία αυτή όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με τα ακίνητα θα είναι συγκεντρωμένοι, κάτι που θα διευκολύνει τις μελλοντικές συναλλαγές. Όμως η πρώτη, επιβαρύνεται με τη διαδικασία της συλλογής και αποτύπωσης όλων των απαιτούμενων εγγράφων, και δεν γνωρίζει κατά πόσο ορισμένα από αυτά δημιουργήσουν και προβλήματα στη μεταβίβαση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μελέτη στατικής επάρκειας, όταν αφορά ένα διαμέρισμα σε πολυώροφη οικοδομή, που αφορά προφανώς όλο το κτίριο. Αν δηλαδή γίνει μεταβίβαση διαμερίσματος για το οποίο απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας, αυτή θα πρέπει να γίνει για όλη την οικοδομή. Αν δε δείξει ότι χρειάζεται παρέμβαση, το κόστος, για όλους αυξάνεται σημαντικά.

Στο ερώτημα που μπορεί να εγερθεί, αν θα πρέπει να διακινδυνεύει η στατικότητα, ο κ. Τερζίδης απαντά πως η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας επιβάλλεται μόνο για τη μεταβίβαση, και αναρωτιέται πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μη στατικότητας στις υπόλοιπες. «Έχουμε μια διαδικασία όπου πάντα στοχοποιείται και επιβαρύνεται η μεταβίβαση» εκτίμησε ο ίδιος.

Σε αναταραχή εδώ και δέκα χρόνια ο κλάδος

Ο κλάδος των Συμβολαιογράφων άλλωστε, βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια σε μια συνεχή αναταραχή, με πολλές καινοτομίες που κρίνονται απαραίτητες να προστίθενται στο έργο τους.

Θεωρεί δε ο κ. Τερζίδης πως στη χώρα πήγαμε από την απόλυτη χαλαρότητα σε μια διαδικασία όπου τα πάντα θα πρέπει να είναι αυστηρά νομότυπο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια αδικία της υφιστάμενης κατάστασης, σε σχέση με τους παλιότερους τίτλους ιδιοκτησίας. Έτσι οι συμβολαιογράφοι έρχονται σε δύσκολη θέση να  μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Ένα παράδειγμα που έφερε είναι η διαφοροποίηση σε μια οικοδομή της πραγματικής κατάστασης, σε σχέση με τα όσα αναγράφονται στην πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, η οποία μπορεί να έχει γίνει πριν από 50 χρόνια. Σε περιπτώσεις σαν και αυτή, δεν είναι πάντα εφικτό να γίνει διόρθωση των συμβολαίων, γιατί απαιτείται σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών, ή τουλάχιστον του 50%+1.

Το πρόβλημα στα νεότερα ακίνητα, σημείωσε, σαφώς θα πρέπει η αποτύπωση να είναι ακριβής, όμως στα παλιότερα δημιουργούνται θέματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.