«Χωρις το αγχος της νικης, και χωρις το αγχος της ηττας»

Έρχεται το Μάιο στην Κομοτηνή η 1η Μαθητιάδα Γυμνασίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Μια προσπάθεια με υψηλούς στόχους, η 1η Μαθητιάδα Γυμνασίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε συνεργασία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ με την ΣΕΦΑΑ, το τριήμερο 3, 4 και 5 Μαΐου σε Κομοτηνή και Καβάλα.
 
Οι δύο πρώτες μέρες της μεγαλύτερης εκπαιδευτικής δραστηριότητας με επίκεντρο τα ολυμπιακά αθλήματα θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή, και συγκεκριμένα στο χώρο της ΣΕΦΑΑ στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ η τελευταία θα λάβει χώρα στην Καβάλα, όπου θα πραγματοποιηθούν τα ναυτικά αθλήματα.
 
Η Μαθητιάδα αποτελεί μια προσομοίωση της Ολυμπιάδας για  μαθητές γυμνασίου και σκοπό έχει να μυήσει τους μαθητές στις αξίες του ολυμπισμού, αξίες πανανθρώπινες και οικουμενικές, όπως η ευγενής άμιλλα, η χαρά της άσκησης σώματος και πνεύματος χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης.
 
Για τη διοργάνωση μίλησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή της Θράκης και τη Νατάσσα Βαφειάδου ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, σημειώνοντας πως οι δύο πόλεις θα αποτελέσουν το κέντρο της εκπαιδευτικής κοινότητας της Περιφέρειας ΑΜΘ. 

Επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας 

Ο κ. Κεραμάρης τόνισε ότι η μαθητιάδα αποτελεί μια προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μαζί με πολιτιστικές και άλλες δράσεις, και αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, τόσο από αθλητές, όσο και από επισκέπτες.
 
Η μαθητιάδα, σημείωσε, δεν είναι μια νέα ιδέα, μιας και διοργανώνεται εδώ και 15 χρόνια στην Πρώτη Σερρών, με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων από όλη την Ελλάδα αλλά και ελληνικών σχολείων από το εξωτερικό. Πέρυσι όμως άρχισε να επεκτείνεται, με μια μαθητιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ενώ συνέχισε να διαχέεται και στις άλλες περιφερειακές διευθύνσεις. Η μαθητιάδα αφορά μαθητές γυμνασίου, από όλη την Περιφέρεια, ενώ οι μαθητές τόσο γυμνασίων όσο και δημοτικών και λυκείων που δεν συμμετάσχουν θα μπορούν να την επισκεφτούν αλλά και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε αγωνίσματα με τα οποία δεν είχαν έρθει προηγουμένως σε επαφή. «Ακόμα και οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν την ικανότητά τους στην τοξοβολία, ή στην ιππασία, ή στην άρση βαρών» σημείωσε, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως η εκδήλωση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλους.
 
Στην Περιφερειακή διεύθυνση υπάρχουν περίπου 100 γυμνάσια, και από αυτά ο κ. Κεραμάρης αναμένει να υπάρχει προσέλευση περίπου 2.000 αθλητών. Αν σε αυτούς προστεθούν οι επισκέψεις των σχολείων μαζί με τους γονείς, θεωρεί πως ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να φτάσει τους 10.000. «Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά, είμαστε σε καλό δρόμο» επισήμανε, τονίζοντας πως έχουν προβλεφθεί όλα για τις μετακινήσεις των μαθητών-αθλητών από τα σχολεία τους στο χώρο όπου θα γίνει η μαθητιάδα, έχοντας ζητήσει και τη συνδρομή των δήμων για το κόστος μετακίνησης.
 
Το γενικό σύνθημα της μαθητιάδας είναι «χωρίς το άγχος της νίκης, και χωρίς το άγχος της ήττας» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διοργάνωση θα προσελκύσει κοινό τόσο από την ΑΜΘ όσο και πέρα από αυτή, ώστε να απολαύσουν εκείνο το τριήμερο τις εκδηλώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.