Αυλαια των επετειακων εκδηλωσεων του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας του ΔΠΘ

Μανώλης Βαρβούνης: «Θέλοντας ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία και το διεθνές στερέωμα, συνεχίζουμε πρωτίστως με πάρα πολύ δουλειά»

Με την έκδοση ενός επετειακού τόμου για την ιστορία του Τμήματος αλλά και το πολυαναμενόμενο Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις» που θα πραγματοποιηθεί στις 17 – 19 Μαρτίου θα πέσει η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανώλης Βαρβούνης ο τόμος θα αφορά την έως τώρα ιστορία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, μέσα από μελέτες που θα συντάξουν οι καθηγητές του, ο καθένας της ειδικότητάς του, και ο οποίος, όπως  δήλωσε, «θα αποτελεί ένα καθρέφτη της επιστημονικής έρευνας που γίνεται από όλους μας». 
 
«Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχουμε τρισύνθετο χαρακτήρα, διότι είμαστε δάσκαλοι, ερευνητές αλλά και στη διοίκηση, την οποία είμαστε επιφορτισμένοι να ασκούμε» συνέχισε  επισημαίνοντας πως πολλές φορές το ευρύ κοινό αγνοεί το κομμάτι της έρευνας που διεξάγεται εντός του, το οποίο ακριβώς θα αναδεικνύει ο τόμος αυτό.
 
Σε ό,τι αφορά το διεθνές συνέδριο για τους Πομάκους της Θράκης, ο κ. Βαρβούνης έκανε γνωστό πως σε αυτό θα συμμετέχουν με ανακοινώσεις τους  επιστήμονες από συνολικά επτά χώρας και συγκεκριμένα την  Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ιορδανία και τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια «να αρχίσουμε και να ανοίξουμε με έναν διεπιστημονικό και πολυεπιστημονικό τρόπο, την συζήτηση γύρω από το θέμα των Πομάκων». «Θα προσπαθήσουμε  να μην δούμε το θέμα μόνο από την πλευρά την εκπαιδευτική ή την ιστορική ή μόνο τη λαογραφική ή μόνο από την πλευρά της φυσικής ανθρωπολογίας, αλλά να συνυπάρξουν όλα αυτά, διότι μόνο η διεπιστημονική και η πολυεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να ρίξει φως στην ιστορία και την παράδοση των κατοίκων αυτών της Θράκης» υπογράμμισε.  
 

Συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο

 
Άλλωστε όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου έχει εξελίξει τις συνεργασίες της τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.
 
«Όσον αφορά το τοπικό επίπεδο, το θρακικό, έχουμε συνεργασία με πάρα πολλούς φορείς, γεγονός που διαφαίνεται  τόσο από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται όσο και με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών μας, στις τάξεις τοπικών φορέων και συλλόγων, όπως για παράδειγμα στο αρχείο του Δήμου Κομοτηνής, όπου οι φοιτητές μας απασχολούνται στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης και κατάρτισης, στον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αδριανουπόλεως κ.ο.κ.» εξήγησε αναφέροντας στην συνέχεια και τις συνεργασίες που υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αυτές με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών,  το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα την Ιατρική σχολή, με την οποία έχει δημιουργηθεί από κοινού ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την ιστορία της ιατρικής και τη βιολογική ανθρωπολογία  και για το οποίο υπάρχει όπως τόνισε ήδη πολύ  μεγάλο ενδιαφέρον.
 
Σε ό,τι αφορά το διεθνές επίπεδο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Τμήματος «δίνουμε προτεραιότητα στα γύρω μας κράτη, με τα οποία μας συνδέει η κοινή ιστορική και πολιτισμική παράδοση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» κάνοντας ειδική μνεία στα πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί  με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και το Ινστιτούτο Θρακολογίας, τη Σέρβικη Ακαδημία Επιστημών και με το Ινστιτούτο Εθνολογίας της ίδιας χώρας.  Τα πρωτόκολλα  αυτά αφορούν  στην ανταλλαγή ερευνητών, κοινά ερευνητικά προγράμματα, από κοινού διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και πραγματοποίηση εκδόσεων.
 

Η έρευνα για τους «Καλλιτέχνες των δρόμων»

 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας, όπως ανέφερε ο ίδιος, αποτελεί η επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει τον προσεχή Οκτώβριο το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με το Ινστιτούτο Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών στο Βελιγράδι,  όπως επίσης και το κοινό ερευνητικό πρόγραμμα  που αφορά στους  καλλιτέχνες του δρόμου. « Πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο θέμα που θα παρουσιαστεί μέσα από τη σύγκριση δύο παραδειγμάτων,  της οδού Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, της Αθήνας και της οδού Κνεζ Μιχαήλοβα του Βελιγραδίου. Οι καλλιτέχνες των δρόμων είναι ένα πολύ σύγχρονο φαινόμενο το οποίο μελετούμε και το οποίο αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα του επιπέδου των συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει και προβάλλουν τόσο την Θράκη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όσο και την έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα» τόνισε.
 

Τα νέα κτίρια στην Πανεπιστημιούπολη και η πρόταση για την δημιουργία πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου

 
Στο τελευταίο κομμάτι της συζήτησης ο κ. Βαρβούνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μετεγκατάσταση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, στο πλαίσιο της δημιουργίας των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που έχει ανακοινωθεί από τις Πρυτανικές Αρχές και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για το σύνολο των Τμημάτων που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Παλιά Νομική, που πέραν της αναβάθμισης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και της λειτουργίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης γενικότερα θα έχει ως αποτέλεσμα και την εξοικονόμηση πόρων.
 
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό «ήδη στην τελευταία σύγκλητο  έγινε επικαιροποίηση των τεχνικών φύλλων για να γίνει η προκήρυξη και να ξεκινήσει η όλη διαδικασία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα 3 με 4 χρόνια». Ο κ. Βαρβούνης αναφέρθηκε και στο όραμα του κ. Καραμπίνη για τη συνολική διαμόρφωση της Πανεπιστημιούπολης της Κομοτηνής, σε έναν ανοιχτό για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας χώρο, την οποία είχε γνωστοποιήσει προ ημερών μέσα από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με οργανωμένα πάρκα και βιβλιοθήκη, υπογραμμίζοντας πως «σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι ο δημόσιος προϋπολογισμός δεν θα αποτελεί την μοναδική πηγή εσόδων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και θα χρειαστεί να αναπτύξουμε και δραστηριότητες οι οποίες θα αποφέρουν και χρήματα».
 
Κλείνοντας ο ίδιος δεν παρέλειψε να καταθέσει και τη δική του πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή, με τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου, στα βήματα των ξένων πανεπιστημιακών εκδοτικών οίκων, που, όπως τόνισε, αποφέρουν σημαντικά έσοδα. «Το Δημοκρίτειο διαθέτει ένα σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό αλλά και μια πρυτανική αρχή που έχει όραμα και σε αυτό το όραμα στοιχιζόμαστε όλοι, θέλοντας να κάνουμε ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία, ανοικτό στο διεθνές στερέωμα, ένα πανεπιστήμιο όχι κλειστό και κλειστοφοβικό, αλλά καταξιωμένο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε πρωτίστως με πάρα πολύ δουλειά» υπογράμμισε τέλος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.