Αυλαια στο κορυφαιο 23ο Διεθνες Συνεδριο Φυσικης Αγωγης και Αθλητισμου

Με βραβεύσεις των διεθνούς αναγνώρισης, υπεραθλητή Γεώργιου-Ιωάννη Τσιάνου και του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής του Καζακστάν Δρ. Νταουλέτ Τουρλικχάνοφ

Το 23ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έριξε αυλαία την Κυριακή το βράδυ, επιβεβαιώνοντας και φέτος, την καλή φήμη και  το  κύρος του μεταξύ ανάλογων επιστημονικών διοργανώσεων. Πλειάδα εκδηλώσεων, σεμιναρίων, επιστημονικών συναντήσεων εξελίχθηκαν στη διάρκεια του τριημέρου, με κέντρο τις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
Από τις κορυφαίες στιγμές της διοργάνωσης, οι βραβεύσεις του υπεραθλητή Γεώργιου-Ιωάννη Τσιάνου, του Προέδρου Δρ. Νταουλέτ Τουρλικχάνοφ και των μελών της επιστημονικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης.
 
Από καρδιάς μίλησε στην τελετή έναρξης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κ. Αντώνης Καμπάς κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη διοργάνωση που φιλοξένησε αυτά τα χρόνια, προσωπικότητες της επιστήμης, του ολυμπισμού, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, « δίνοντας ουσία χρώμα και τόνο στο συνέδριο». Εξήρε, το ρόλο του πρώην Πρόεδρου κ. Γεώργιου Κώστα και του πρώτου επικεφαλής της διοργάνωσης κ. Γεώργιου Γκοδόλια, στην μέχρι τώρα εξέλιξη και πορεία του θεσμού. Ιδιαίτερη  αναφορά από την πλευρά του κ. Καμπά υπήρξε στους εθελοντές φοιτητές και τους «καλούς Σαμαρείτες» του Ερυθρού Σταυρού για τη συνεισφορά τους στην άρτια οργάνωση της φετινής τριήμερης συνάντησης.

Μαρία Μιχαλοπούλου, κοσμήτορας του Τμήματος «Το ΤΕΦΑΑ επικοινωνεί με την τοπική κοινωνία και την αθλητική επιστήμη»

Η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, κοσμήτορας του  Τμήματος, τόνισε ότι μέσω του συνεδρίου, το ΤΕΦΑΑ επικοινωνεί με τους ανθρώπους της αθλητικής επιστήμης και την τοπική κοινωνία , 23 χρόνια τώρα. «Μέσα από αυτή τη σταθερότητα και τη συνέπεια που αντανακλούν στη μακροχρόνια προσπάθειά μας καλούμαστε να αντλήσουμε την ενέργεια και το θάρρος που απαιτεί η αλλαγή..ή αν θέλετε η προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα και στην αθλητική επιστήμη» πρόσθεσε.
Η κ. Μιχαλοπούλου ανέφερε εξάλλου ότι νέο στοίχημα για το τμήμα είναι, τα προγράμματα δια βίου μάθησης ενώ παράλληλα ανανεώνεται και το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Τη συνεργασία με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς έθιξε στο λόγο του ο κ. Νίκος Αγγελούσης, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ, επικαλούμενος συνέργειες με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , τον Δήμο Κομοτηνής και τους υπόλοιπους ΟΤΑ της Ροδόπης. Ο ίδιος σημείωσε  το διεθνές «άνοιγμα» που κάνει το ΔΠΘ, «σε μια εποχή που δεν ευνοεί την ανάπτυξη» με στόχο την διαρκή αναβάθμιση των σπουδών όπως και την μέριμνα του πανεπιστημίου για τη διατήρηση πετυχημένων δράσεων, όπως είναι και το συγκεκριμένο συνέδριο.
Ο Πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης του ΔΠΘ κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος σε μια αναδρομή στην πορεία του τμήματος, έκανε  μνεία «στην άριστη αξιολόγηση εκ μέρους διεθνών αξιολογητών» και στη διάκρισή του, μεταξύ των αντίστοιχων τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι το 1993 κατήρτισε το πρώτο στην Ελλάδα, πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη φυσική αγωγή.
Στη συνεισφορά του ΔΠΘ στη Ροδόπη, εστίασε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, επισημαίνοντας πως οι σχολές του, αποτελούν έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης από το βήμα του συνεδρίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 23ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής, όπως κι οι προηγούμενες διοργανώσεις θα έχει θετική έκβαση, παράγοντας προστιθέμενη αξία τόσο για το πανεπιστήμιο της Θράκης όσο και γι αυτούς που συμμετέχουν. 

Γεώργιος Γκιρτζίκης, Πρόεδρος ΕΠΟ

Εγκαινιάζεται η συνεργασία ΤΕΦΑΑ και ΕΠΟ
 
Υπερήφανος για το έργο του ΔΠΘ και του ΤΕΦΑΑ, δήλωσε σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης, ο κ. Γεώργιος Γκιρτζίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας  ο οποίος κατάγεται από τη Θράκη. Όπως ανακοίνωσε εξάλλου, η ΕΠΟ σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα αναλάβουν την προώθηση προγράμματος πρόληψης αθλητικών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο (FIFA 11+) που προωθεί η FIFA σε όλες τις χώρες του και κόσμου και απευθύνεται σε ποδοσφαιριστές άνω των 14 ετών. Η εκπαίδευση των προπονητών και γυμναστών ποδοσφαίρου θα γίνεται από τη ΣΕΦΑΑ και θα πιστοποιείται από ειδικό πτυχίο της FIFA.
Επιπλέον, θεσμοθετείται σεμινάριο φυσικής κατάστασης για το ποδόσφαιρο το οποίο θα παρέχεται σε ετήσια βάση και θα απευθύνεται αποκλειστικά σε πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ. Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η εργαστηριακή κι η επιστημονική εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν την προπόνηση και τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. 

Βραβείο «Νίκος Σαμαράς» στον υπεραθλητή Γεώργιο-ΙωάννηΤσιάνο

Τον επιβράβευσε  και  το κοινό με ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα

Η παρουσία του υπεραθλητή και γιατρού Γεώργιου-Ιωάννη Τσιάνου, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Σαμαράς» που  παρέδωσε η σύζυγος του εκλιπόντα κ.Έλενα Δούκα,  ξεσήκωσε συνέδρους και επισήμους,  στην αίθουσα που εξελίχθηκε η τελετή έναρξης, σε παρατεταμένο χειροκρότημα.
Πρόκειται για τον πρώτο  άνθρωπο στην παγκόσμια ιστορία που έχει ολοκληρώσει 3 από τις σημαντικές προκλήσεις του κόσμου, κάτω από επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες. Πετυχαίνοντας  την επιτυχή  συμμετοχή του στον Μαραθώνιο της Άμμου, την ανάβαση στο όρος Έβερεστ και την κολυμβητική διάσχιση του στενού της Μάγχης.

Σπούδασε Ανθρώπινη Φυσιολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο King’s College του Λονδίνου. Το διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκοτία από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και εξειδικεύτηκε στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία.
Ο κ. Τσιάνος, ξεκίνησε τον αθλητισμό από τον χώρο της κολύμβησης και διακρίθηκε στις πισίνες. Καθιερώθηκε στον χώρο της υπερμαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε ποτέ μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Ορόσημο στην καριέρα του στη μαραθώνια κολύμβηση αποτελεί ο διάπλους της Μάγχης, απόσταση ήτοι 34χλμ από την Αγγλία στη Γαλλία, σε 9 ώρες και 20 λεπτά, η ταχύτερη ελληνική επίδοση ως σήμερα και ο καλύτερος χρόνος παγκοσμίως για το έτος 2000. Για να προστατευθεί από την υποθερμία,  όπως ανέφερε χρειάστηκε να αυξήσει το σωματικό του βάρος κατά 20 κιλά, προκειμένου να «μονώσει» το σώμα του.

Το έτος 2004, συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “Hellas Everest 2004” ως επιστημονικός σύμβουλος, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και ορειβατικό μέλος. Κατόρθωσε και έγινε ο πρώτος Έλληνας αναβάτης της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, Έβερεστ 8.848μέτρα, από την πλέον επικίνδυνη βόρεια διαδρομή του Θιβέτ.

Τον Οκτώβριο του 2011, επιχείρησε ένα από τα πιο τολμηρά αθλητικά εγχειρήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Κολύμπησε ασταμάτητα από την Πελοπόννησο μέχρι τις ακτές των Χανίων στην Κρήτη και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Τα 101 χιλιόμετρα που διήνυσε είναι απόσταση που αποτελεί την καλύτερη ελληνική χιλιομετρική επίδοση στη μαραθώνια κολύμβηση, ενώ ελάχιστοι κολυμβητές ανά τον κόσμο έχουν επιτύχει κάτι ανάλογο. 

Τον Απρίλιο του 2015, ολοκληρώνει με επιτυχία  τoν  Μαραθώνιο της Άμμου που λαμβάνει χώρα στην έρημο Σαχάρα του Μαρόκου και έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel o πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στη γη. Είναι ένας αγώνας διάρκειας 6 ημερών, 250 χιλιομέτρων, όπου ο συμμετέχων είναι αυτοσυντηρούμενος, καθώς πρέπει να κουβαλήσει -χωρίς υποστήριξη ή εξωτερική βοήθεια- όλο τον εξοπλισμό και την τροφή του από την αρχή μέχρι το τέλος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.