Δραση στο Δημοτικο Σχολειο Κοσμιου για τον Σχολικο Εκφοβισμο

Βιωματικό εργαστήρι υλοποίησαν οι εθελοντές του Exagono

Στις 11 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήριο με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό στο Δημοτικό Σχολείο του Κοσμίου. Αυτή η δράση υλοποιήθηκε από το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με την UNICEF Greece και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Κομοτηνής για “Πόλη Φιλική προς τα Παιδιά και τους Νέους”.

Η ομάδα στόχου ήταν οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού , ενώ οι υπόλοιποι μαθητές απασχολήθηκαν από την ομάδα των εθελοντών “Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Θεμάτων” του exagono. Το βιωματικό εργαστήρι ξεκίνησε με το παιχνίδι γνωριμίας που είχε ως στόχο την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Ο στόχος των δραστηριοτήτων που ακολούθησαν ήταν η ενημέρωση , η πρόληψη και η σύνδεση με το ζήτημα αυτό και η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης του. Η πρώτη δράση που εκπονήθηκε ήταν η ανάγνωση του ημερολογίου, ενός παιδιού που δέχεται σχολικό εκφοβισμό από τους συμμαθητές του. Στο συγκεκριμένο ημερολόγιο οι συμμετέχοντες κατέγραψαν την έκφραση των συναισθημάτων που δημιουργούνται στο θύμα καθώς και η υπεράσπιση που λαμβάνει από κάποιους συμμαθητές του.

Στην συνέχεια ακολούθησε η συζήτηση και ερωτήσεις όσον αφορά το ημερολόγιο. Η επόμενη δραστηριότητα ήταν το αλφάβητο του εκφοβισμού με νικητήρια ομάδα όποια συγκεντρώσει τις περισσότερες λέξεις πάνω στο θέμα.

Τέλος, οι εμπνευστές της δράσης ζήτησαν από τους μαθητές να γράψουν μία συμβουλή στο παιδί που δέχεται την σχολική βία και πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει. Έπειτα συγκέντρωσαν όλες τις συμβουλές των ομάδων.

Παράλληλα, οι εθελοντές απασχόλησαν τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου με την αφήγηση μιας ιστορίας που έχει ως στόχο την συνειδητοποίηση ότι ενώ είμαστε όλοι διαφορετικοί είμαστε όλοι ίσοι ,την κατανόηση της αλληλοβοήθειας και την εκτίμηση των ατόμων που μας βοηθούν.

Το exagono ευχαριστεί πολύ την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου Κομοτηνής, τους δασκάλους και τους μαθητές για την ενεργή και ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ όμως το απευθύνει προς τους ασκούμενοι του Κέντρου και τους εθελοντές του «για την στήριξη της δράσης αυτής, την άψογη συνέπειά τους και την υπέροχη ενέργεια και το μεράκι που προσφέρουν για το Κέντρο και τη δράση του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.