«Ασπιδα» στην εμπορια ανηλικων απο Βουλγαρια σε Ελλαδα η ενημερωση

Ξεκίνησε στην Κομοτηνή το τριήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης του έργου «Κοινή στρατηγική κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων - Gimmie Shelter» με συμμετοχή Ελλήνων και Βουλγάρων εκπροσώπων φορέων

Με στόχο να ενημερώσει τα στελέχη φορέων και οργανισμών για τη διασυνοριακή διάσταση του θέματος της εμπορίας ανηλίκων σε Ελλάδα και Βουλγαρία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα σεμιναρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής το τριήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης του έργου «Κοινή στρατηγική κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων -Gimmie Shelter».
 
Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη από οργανισμούς και φορείς της Βόρειας Ελλάδας και της Νότιας Βουλγαρίας, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της μελέτης της υφιστάμενης κατάστασης του φαινομένου των παιδιών σε κίνδυνο εντός της διασυνοριακής περιοχής και ειδικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και το νομικό και κρατικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου.
 
Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση για το θέμα της εμπορίας ανηλίκων, τη δικτύωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και τη δυνατότητα διακρατικών και διασυνοριακών συνεργασιών από την κ. Χυστούνα Βαλμπόνα, επιστημονική συνεργάτης της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
 
Στόχος του σεμιναρίου, σημείωσε η κα Βαλμπόνα, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του χώρου, ενώ παράλληλα τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι θα γίνει ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ επαγγελματιών των δύο χωρών, Βουλγαρίας και Ελλάδας, τις οποίες αφορά το τεράστιο θέμα της εκμετάλλευσης ανηλίκων Βουλγάρικης καταγωγής στην Ελλάδα. «Θεωρώ πως το Gimmie Shelter σε αυτή τη δραστηριότητα καλύπτει αυτό το κομμάτι, και θεωρώ πως η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων πρέπει να υφίσταται και να είναι στενή, αλλιώς τα παιδιά θα παραμείνουν στην ίδια κατάσταση με αυτή που είναι όλα αυτά τα χρόνια και θα υποφέρουν, γιατί εμείς δεν είμαστε ικανοί να τα στηρίξουμε».

Απαραίτητη η καλύτερη ενημέρωση

Η κ. Βαλμπόνα τόνισε πως για την καταπολέμηση του φαινομένου είναι απαραίτητη η καλύτερη ενημέρωση όσο αφορά το μέγεθος, τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του, ώστε το κοινό να ξέρει πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η αντίληψη όμως έρχεται μετά από την ενημέρωση και οι πιο κατάλληλοι για να την κάνουν είναι οι επαγγελματίες του χώρου, μιας και αν δεν είναι αυτοί ενημερωμένοι δεν μπορούν να ευαισθητοποιήσουν την ευρύτερη κοινωνία.
 
Άλλωστε το φαινόμενο δεν είναι στατικό, αλλά στα 12 χρόνια που η ίδια εργάζεται πάνω σε αυτό, βλέπει μια αλλαγή των χαρακτηριστικών του. «Αλλάζει χρώμα, αλλάζει μορφή, αλλάζει συνθήκες και όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για το φαινόμενο. Μας ανησυχεί ότι η αλλαγή δεν οδηγεί και στην αντιμετώπιση του φαινομένου» σημείωσε, επισημαίνοντας πως εφόσον ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται όλο και περισσότερο, υπάρχει πρόβλημα και ο μηχανισμός πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρός.
 
Το πρόγραμμα κοντεύει στην ολοκλήρωσή του, με την ολοκλήρωση και του Προγράμματος διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013, όμως οι φορείς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία, επιθυμούν η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί, αν είναι δυνατόν, και στο νέο διασυνοριακό πρόγραμμα, όποτε αυτό ξεκινήσει, μιας και, όπως σημείωσε η κ. Βαλμπόνα, το πρόβλημα υπάρχει και άρα θα πρέπει να υπάρξει και η συνεργασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.